Vanil krem-štrudla
Ознаке:
deserti
Sastojci
- 500 gr kora
za prvi fil:
- 3 veca jaja
- 3 kasike šećera
- 1 solja (2 dl) ulja
- pola solje psenicnog griza
- 1 solja jogurta
- 1 kesica praska za pecivo
za drugi fil:
- 1 l mleka
- 9 kasika šećera
- 3 pudinga sa ukusom vanile
Skuvati puding u mleku i ostaviti da se malo prohladi (ne sasvim) uz povremeno mesanje kako se ne bi stvorila korica.
Umutiti belanca sa secerom, dodati zumanca, ulje, griz, prasak za pecivo i jogurt.
Prebrojati koliko imate kora i podeliti ih na tri dela, tako da dobijemo cetiri strudle. Ja sam slagala po cetiri kore
Slagati kore - na prve tri staviti po tri, cetiri kasike prvog fila a na cetvrtu koru staviti topao puding i urolati.
Tako uraditi i sa preostalim korama.
Strudle premazati ostatkom fila ili sa malo ulja i staviti u rernu da se ispeku, ja sam ih ispekla za manje od 15 minuta na 180 stepeni.
Sacekati da se prohladi, pa iseci i posuti secerom u prahu.
Bonzita
Ознаке:
deserti
Pre par dana sam Vam obecala neki zdrav i dijetalni receptic. Ispunjavam obecanje!
Dodati ostale sastojke i sjediniti. Smesa je rastresita a nekako lepljiva.Sastojci
- 1 banana
- 1 kasicica meda
- malo ekspandiranog jecma*meni je otislo oko 50g
- 2 do 3 kasike zobenih pahuljica
- kasika susama
- kasika lana
- kasika suncokreta
- kasika seckanog suvog voca po zelji
Priprema
Bananu izgnjeciti i dodati med,pa viljuskom umutiti u kompaktnu smesuSipati u kalupe i dobro stisnuti da se sjedini i da se obrazuje relativno ravna povrsina.
Peci oko 10 minuta na 150. Izvaditi iz kalupa, sloziti u pleh i peci 10 minuta na 100 stepeni. Paziti da ne izgore.
Cuvati ih u frizideru i sladiti se kada vas uhvati slatki napad!!!
S obzirom da sam totalno izbacila secer iz upotebe*svoje licne, ove plocice mi bas dobro dodju kada hocu da se zasladim a da ne prekrsim jelovnik.
Recept je nastao kombinacijom par recepata sa coolinarike,jer se originali nisu dobo pokazali
Slatke šarene kiflice-kuvarijacije
Ознаке:
deserti
U igri kuvarijacije ovog meseca Slatke sarene kiflice sa bloga Ljubav na prvi zalogaj
Ja sam umesto kiflica pravila čvoriće,jer baš ne umem da namotam lepe kiflice
Za testo
- 1 kg mekog brašna
- 250 ml mleka
- 250ml ulja
- 1/2 malog kvasca
- 2 kašike šećera
- 3 jaja
- 4 kašike kakaoa
Za sirup
- 500g šećera
- 2 kesice vanile
- 500ml vode
Po želji
- kokosovo brašno
Priprema
Mikserom umutiti jaja i ulje pa dodati nadošli kvasac
Smesu podeliti na 2 dela,pa u jedan deo dodati kakao. Postepeno dodavati brašno u oba dela i umesiti mekše testo
Rastanjiti oba dela
Te ih iseći na štapiće željene veličine
Staviti jedan deo preko drugog i uvrteti ih
Napraviti čvor ili krug i poredjati u pleh
Peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta na 200 stepeni
Skuvati sastojke za preliv i ostaviti da se preliv ohladi
Čvoriće umačite u sirup i redjajte u posudu, pa ih zaliti preostalim prelivom
Po želji posuti kokosovim brašnom
Priprema rezimirano:
-U toplo mleko staviti šećer, kvasac i malo soli i ostaviti da nadodjeMikserom umutiti jaja i ulje pa dodati nadošli kvasac
-Smesu podeliti na 2 dela,pa u jedan deo dodati kakao. Postepeno dodavati brašno u oba dela i umesiti mekše testo
-Rastanjiti oba dela
-Te ih iseći na štapiće željene veličine
-Staviti jedan deo preko drugog i uvrteti ih
- Napraviti čvor ili krug i poredjati u pleh
- Peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta na 200 stepeni
Skuvati sastojke za preliv i ostaviti da se preliv ohladi
Čvoriće umačite u sirup i redjajte u posudu, pa ih zaliti preostalim prelivom
Po želji posuti kokosovim brašnom
Bajamini
Ознаке:
deserti
Sastojci:
- 4 jaja
- 280g šećera
- 280g brašna
- 150g badema
- 1/2 pr.za pec.
- 1 van. šećer
- kora 1 limuna
Priprema:
Izmutiti šećer i jaja. Dodati van.šeć,
limunovu koricu, polako dodavati brašno i pr.za pec.( ručno ili žicom za testo), na kraju dodati bademe
Testo će vam biti dosta gusto, ali se može lepo izliti u pleh. Od ove količine izadju 2 komada veličine pleha za hleb
Peći 20-ak min na 180°C da blago požuti.
Kad se dobro ohladi rezati na što tanje komade da se stajanjem prosuši i tada postaje hrskav i topi se u ustima.
Čuvati na vazduhu,ne u kutijama.
Ima specifičan ukus na karamelizovani šećer i bademe.Može stajati dok ga ne pojedete.
Testo će vam biti dosta gusto, ali se može lepo izliti u pleh. Od ove količine izadju 2 komada veličine pleha za hleb
Peći 20-ak min na 180°C da blago požuti.
Kad se dobro ohladi rezati na što tanje komade da se stajanjem prosuši i tada postaje hrskav i topi se u ustima.
Čuvati na vazduhu,ne u kutijama.
Ima specifičan ukus na karamelizovani šećer i bademe.Može stajati dok ga ne pojedete.
Metro kolč
Ознаке:
deserti
Metro ili metar kolača, a svvarno toliko i ispadne. Recept sam pronasla na nekom sajtu,pojma nemam kom, ali čista sreća sto sam ga zapisala. Ja sam ipak pobornik sveske i olovke.
žuta kora:
4 jajeta
12 kašika šećera
1/2 dl mleka
1/2 dl ulja
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
braon kora:
4 jajeta
12 kašika šećera
1/2 dl mleka
1/2 dl ulja
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakao praha
fil:
3 pudinga sa ukusom vanile
1l mleka
4 kašike šećera
1 margarin
glazura:
100 g čokolade
3 kašike ulja
postupak za kore:
posebno umutiti belanaca sa šećerom da se dobije čvrst šne, a zatim lagano dodati ostale sastojke i mutiti varjačom
izliti u podmazan pleh (oblika srnećih ledja) i peći na 170 stepeni skoro 1h
kore podeliti na 3 dela i filovati.
postupak za fil:
fil kuvati kao puding po uputstvu sa kesice,kada se ohladi umutiti margarin i to je to
1 rolat ima 2 žute kore i 1 braon u sredini
a drugi 2 braon i jednu žutu u sredini
postupak za glazuru:
čokoladu otopiti sa uljem na tihoj vatri i premazati-silikonskom četkicom-preko kolača
Breskvice
Ознаке:
deserti
sastojci i postupak:
2 velika ili 3 srednja jajeta
180g šećera
225 ml ulja
3 kašike mleka
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
sve umutiti i ostaviti 2h u frižideru
dodati 450g brašna-možda malo više ili manje u zavisnosti od jaja da se dobije fina kompaktna smesa koja se ne lepi za ruke
praviti kuglice i redjati ih u pleh,ali praviti malo veći razmak
peći 20 minuta na 170 stepeni
mlakim kuglicama lagano izdubiti sredinu
mrvice pomešati sa rumom i 3 pune kašike dzema i umesiti
puniti izdubljene kuglice i spajati po dve
u dve posude sipato po 100ml vode i crvenu i zelenu boju
umakati breskvice -jednu stranu u crvenu drugu u zelenu
ostaviti ih malo na ubrus i valjati u kristal šećer
provereno najbolji recept
Čokoladna jaja-
Ознаке:
deserti
Bliži se Uskrs, meni omiljeni praznik. Ne znam da li je to zbog proleća
ili radosti i veselja, šarenila i veselih dečijih očiju, ili možda zbog
mog rodjendana, ili Tadijinog ili ....
Nastade kalup, pa onda i jaja
potrebno:
kalupi za čokoladna jaja
100g čokolade za kuvanje
100g mlečne čokolade
malo ulja
vreme
kalupe nauljiti i staviti u zamrzivač da se ohlade
otopiti čokoladu za kuvanje pa lagano razmazati po kalupu,ostaviti 15 minuta na sobnoj temperaturi i ponoviti postupak
isto uraditi 2 puta i sa mlečnom čokoladom
namazane kalupe ostaviti preko noći da se čokolada stegne,ili ako nemate strpljenja stavite u frižider na pola sata
iz kalupa pažljivo izvaditi jaja-držati u ruci 1mniut da se malo otopi pa pažljivo odvojiti ivice-plastika je relativno tanka stoga je po prilično i fleksibilna-i izvaditi polutke jaja
uživajte
100g mlečne čokolade
malo ulja
vreme i dobra volja
Nastade kalup, pa onda i jaja
potrebno:
kalupi za čokoladna jaja
100g čokolade za kuvanje
100g mlečne čokolade
malo ulja
vreme
kalupe nauljiti i staviti u zamrzivač da se ohlade
otopiti čokoladu za kuvanje pa lagano razmazati po kalupu,ostaviti 15 minuta na sobnoj temperaturi i ponoviti postupak
isto uraditi 2 puta i sa mlečnom čokoladom
namazane kalupe ostaviti preko noći da se čokolada stegne,ili ako nemate strpljenja stavite u frižider na pola sata
iz kalupa pažljivo izvaditi jaja-držati u ruci 1mniut da se malo otopi pa pažljivo odvojiti ivice-plastika je relativno tanka stoga je po prilično i fleksibilna-i izvaditi polutke jaja
uživajte
100g mlečne čokolade
malo ulja
vreme i dobra volja
Frankfurtski venac
Ознаке:
deserti
Sastojci
za testo:
- 100 g omekšalog maslaca
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1/2 bočice arome od limuna
- 3 jaja
- 150 g brašna
- 50 g skroba
- 2 kšč. praška za pecivo
za krokant:
- 10 g maslaca
- 60 g šećera
- 125 g seckanih badema
- ili
- 100-150 g krokanta, gotovog
za krem:
- 1 puding od vanile
- 1 bourbon vanilin šećer
- 100 g šećera
- 1/2 l mleka
- 200 g maslaca
za punjenje i dekoraciju:
- 3 kaš. marmelade od višanja
- ... kandirane trešnje, crvene
priprema
- 1
Maslac mutiti dok ne zapeni. Postepeno dodavati šećer, aromu i vanilin šećer, pa mutiti dok se ne dobije povezana masa. Zatim dodavati jedno po jedno jaje, mešajući svako po 1/2 min. Umešati ostale praškaste sastojke i testo izručiti u podmazanu formu za venac. Peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 40 minuta.
-
2
Za krokant maslac, šećer i bademe zagrevati mešajući dok se ne karameliziraju i ne porumene. Zatim prebaciti na komad papira ili alu-folije i pustiti da se ohlade.
-
3
Za krem skuvati puding sa 100g šećera po uputstvu sa pakovanja. Mešajući ohladiti. Umutiti maslac, i spojiti sa pudingom. Voditi računa da su maslac i puding sobne temperature, u suprotnom će se stvoriti grudvice (jer masnoća počne da se odvaja od vode).
-
4
Biskvit prerezati na 3 kore. Donju premazati marmeladom, pa trećinom kreme, preko staviti srednju koru, premazati polovinom kreme i preklopiti gornjom korom. Ostatkom kreme premazati ceo kolač, pritom ostaviti malo za dekoraciju.
Krokant izmrviti i njime posuti kolač sa svih strana. Ostatkom kreme uz pomoć špric vrećice ukrasiti površinu kolača i dekorisati kandiranim trešnjama.
lažni kavijar
Ознаке:
deserti
recept sam našla negde na internetu,
oduševila se i odmah isprobala
oduševila se i odmah isprobala
- 2-3 kašike soka,kečapa ili šta god
- 10g želatina
- 1-2 šoljice ulja
- 1
ulje sipati u METALNU POSUDU i staviti u zamrzivač da se ohladi
-
2
želatin rastvoriti sa 1 kašikom vode,ostaviti da malo nabubri pa pomešati sa željenim sastojkom(sok,kečap...)
staviti na ringlu da se želatin otopi ali voditi računa da ne proključa -
3
dobijenu tečnost sipati u flašicu sa kapaljkom(kapi za nos,špric...šta vam padne na pamet)
i ukatapi u ledeno hladno ulje po 3 kapi na isto mesto
ostaviti par minuta i procediti
-
4
ulje ne morate baciti jer je sve čisto,već ga možete dalje iskoristiti
ukoliko pravite slanu varijantu samo procedite
a ako se ipak odlučite za slatku procedite i lagano operite pod slabim mlazom hladne vode - 5
- 1-2 šoljice ulja
Čokoladni lava kolač
Ознаке:
deserti
recept preuzet od Milicze sa coolinarike
Obožavam njene recepte i evo,napokon su dosli na red za pravljenje
odličan je !!!!!!!
potrebno:
priprema:
penasto umutiti jaja,puter i šećer
dodati vanilin šećer,otopljenu čokoladu i brašno
umutiti
kalupe (ja sam koristila aluminijumske,koje sam dobila od moje Ane)namazati i posuti sa malo brašna. Rernu ugrejati na 200 stepeni i peći kolač
ukoliko,kao ja, pečete u metalnim kalupima,onda samo 9-10 minuta i 2 minuta ostaviti u kalupima da se ohlade
ukoliko se odlučite za keramičke onda 12-15 minuta+ 2 minuta hladjenje
kolač se servira i jede topao uz dodatak sladoleda,voća,slatke pavlake
-kada se ohladi malo se spljeska,ali je svakako lepši vruć
-ja bih malo smanjila količinu šećera,ali ukućani kažu "super"
-ispalo mi je 7komada(to je polovina mere
*smesa se može umutiti dan ranije i ispeći po potrebi(čuva se u frižideru)
Obožavam njene recepte i evo,napokon su dosli na red za pravljenje
odličan je !!!!!!!
potrebno:
- 250 g putera-margarina
- 300 g šećera
- 6 jaja
- 1 vanilin šećera
- 130g brašna
- 250 g čokolade
priprema:
penasto umutiti jaja,puter i šećer
dodati vanilin šećer,otopljenu čokoladu i brašno
umutiti
kalupe (ja sam koristila aluminijumske,koje sam dobila od moje Ane)namazati i posuti sa malo brašna. Rernu ugrejati na 200 stepeni i peći kolač
ukoliko,kao ja, pečete u metalnim kalupima,onda samo 9-10 minuta i 2 minuta ostaviti u kalupima da se ohlade
ukoliko se odlučite za keramičke onda 12-15 minuta+ 2 minuta hladjenje
kolač se servira i jede topao uz dodatak sladoleda,voća,slatke pavlake
-kada se ohladi malo se spljeska,ali je svakako lepši vruć
-ja bih malo smanjila količinu šećera,ali ukućani kažu "super"
-ispalo mi je 7komada(to je polovina mere
*smesa se može umutiti dan ranije i ispeći po potrebi(čuva se u frižideru)
3. Kako se pravi američka pita (American Pie)
Sastojci za duplu koru:
300g brašna
225g hladnog putera, iseckanog na kockice oko 1cm
100ml ledeno hladne vode
1-2 kašike šećera
1 kašičica soli
Količina sastojaka može da varira u zavisnosti kakvo testo volite.
Preporučujem da se testo mesi u fud procesoru ili u mikseru za testo jer
će se mešanjem ruku ono brzo zagrejati. U tom slučaju najbolje da
koristite varjaču. Najpre promešajte samo brašno u fud procesoru,
umesto da ga prosejete, dodajte so i šećer, a zatim dodajte iseckani
puter, mešajte oko 15 sekundi. Voda se dodaje postepeno i za 30 sekundi
testo je spremno.
Nemojte da previše mesite testo. Testo treba da bude sipkavo, ne previše vlažno.
Kad ste umesili teso podelite ga, ukoliko želite dve kore, oblikujte u
diskove, obložite ga plastičnom folijom i stavite u frižider.
Testo mora da provede bar 1 sat u frižideru.
Od voća sam
stavila šljive,ali pošto nisam pravila po receptu za duplu koru(veliku
pitu) nego sam smanjila količinu sastojaka i napravila manje. Morala sam
da se ponovim koliko već sledećeg dana i napravim pitu sa jagodama.
Kraljevska kornet -sladoled torta
Ознаке:
deserti
Kraljevska, kremasta torta ...Mmmm
E sad onaj drugi deo priče. Moj rodjendan!!!!!Kao i svake godine,istog dana.Mada svake godine +1 više i tako nanizaše se.(33). I kao i svako dete ja za svaki rodjendan porastem po 1cm,ali na moju žalost više ne u visinu nego u širinu.Možda je za sve te moje centimetre silne kriv zapravo internet,a možda i moje kulinarsko iskustvo(celih 9 godina). A sada njeno veličanstvo:
Kraljevska kornet -sladoled torta
- 6 kom jaja
- 8 kašika šećera
- 5 dl mleka
- 1 kašika gustina
- 200g čokolade
- 5 dl slatke pavlake
- 1 kašikica arome vanile
Žumanca,šećer,gustin i mleko skuvati na pari
Kad se zgusne ostaviti da se ohladi.
Belanca umutiti u čvrst snieg i sastaviti sa ohlađenim filom.
Slatku pavlaku umutiti pa sastaviti sa filom
.
Fil podijeliti na 3 diela.
U jedan dio umešati 100 g istopljene čokolade, u drugi dio umešati 100g krupno rendane čokolade, a u treći dio umešati 1 kašikicu arome vanile
Od jednog lista oblatne izrezati oblik obruča za torte, premazati ga istopljenom čokoladom i ostaviti da se čokolada stegne.
Drugi list oblatne iseckati na delove i vrh umočiti u čokoladu,ostaviti da se stegne pa poredjati po unutrašnjosti oboda.
Prvo sipati deo sa istopljenom čokoladom,pa deo sa vanilom pa sa rendanom čokoladom
ili kako god želite.
Ukrasiti seckanim orasima i lešnicima i sa malo rendane čokolade.
Ostaviti da se zaledi
Slavljenička torta
Ознаке:
deserti
Na insistiranje mnogih evo stiže i recept
sastojci
1
2
3
4
5
sastojci
- 1kg plazma keksa
- 2-3 čaše koka kole
- 250g margarina
- 200g čokolade
- 150g prah šećera
- 150g žele bonbona
1
otopiti margarin i čokoladu pa dodati prah šećer i sve penasto umutiti
2
izlomiti keks i pomešati sa seckanim žele bonbonama
3
keksu dodati koka kolu i margarin,sve sjediniti
4
formirati željeni oblik i ostaviti preko noći u frižideru
5
po želji dekorisati fonan masom ili šlagom
Puslice/Macarons
Ознаке:
deserti
Nekada su se zvale puslice,a sada,posto je zavladao kulinarski modernizam zovu se "Macarons". Moja Nana je baš neka moderna žena. Ni jedna slava,slavlje ili porodično okupljanje nije prošlo bez njenih prelepih,nežnih, šarenih puslica.
A,sada, recept:
3 belanceta
150 g prah šećera
1 kašika limunovog soka
1 prstohvat soli
-belanca umutiti(mikserom) i postepeno dodavati šećer.Muti se otprilike 10minuta(u Naninoj svesci piše koliko belanaca *3minuta).Kada se napravi čvrst šne dodaju se sok i so još se malo promuti i gotovo.
Masu podeliti i svaki obojiti po želji. Na pek papir istiskivati (špricem sa okruglim nastavkom)krugove željene veličine.Sušiti u reni na 100 stepeni 1-1,5h.Prohladiti i filovati
Fil od limuna:
polovina soka od limuna
3 žumanceta
1 kašika pudinga od vanile
malo kore od limuna
5 kašika šećera
skuvati na pari i dodati 1 kašiku putera
malo ohladiti i filovati prelepe macaronse
Princes krofne
Ознаке:
deserti
Da Vas malo počastim ovim prelepim i jednostavnim kolačićima.Moj sin ih
obožava,a zbog njega su i napravljene. Mama časti,dete joj je upisalo
muzičku školu!!!
testo:
3 merice(od 100g) vode
100g margarina
2 merice brašna
1/3 praška za pecivo
prstohvat soli
3 jajeta
-vodu i margarin skuvati da proključa,dodati praškaste sastojke i mutiti(varjačom) da se masa sjedini
-ohladiti(da bude mlako)
-u ohladjeno dodavati 1 po jedno jaje i svako umutiti da se sjedini sa masom(mutiti mikserom sa žicama za testo)
-masu sipati u špric i istiskivati željene oblike(malo je teže jer je gusto testo)
-ugrejati rernu na 250 stepeni
-staviti princeze i kada vidite da su počele da narastaju smanjiti temperaturu na 180 stepeni)
-peći dok ne porumene
fil:
100g krem šlaga (belog)
1dl kisele vode
200ml slatke pavlake
sve sastojke sipati i umutiti do željene gustine(jako gusto)
puniti ohladjene princeze i uživati
testo:
3 merice(od 100g) vode
100g margarina
2 merice brašna
1/3 praška za pecivo
prstohvat soli
3 jajeta
-vodu i margarin skuvati da proključa,dodati praškaste sastojke i mutiti(varjačom) da se masa sjedini
-ohladiti(da bude mlako)
-u ohladjeno dodavati 1 po jedno jaje i svako umutiti da se sjedini sa masom(mutiti mikserom sa žicama za testo)
-masu sipati u špric i istiskivati željene oblike(malo je teže jer je gusto testo)
-ugrejati rernu na 250 stepeni
-staviti princeze i kada vidite da su počele da narastaju smanjiti temperaturu na 180 stepeni)
-peći dok ne porumene
fil:
100g krem šlaga (belog)
1dl kisele vode
200ml slatke pavlake
sve sastojke sipati i umutiti do željene gustine(jako gusto)
puniti ohladjene princeze i uživati
Gelato sladoled
Ознаке:
deserti
Sastojci
- 1dl slatke pavlake
- 1dl mleka
- 3 zumanceta
- 1 jaje
- 50gr šećera
- 1 kasicica ekstrata vanile
- 1.5 kasicica glukoznog (corn) sirupa
- 70gr čokolade
- 150g umućene slatke pavlake koja se dodaje kada se prethodna smesa ohladi
-
Zumanca,jaja i pola secera(25gr) skuvajte na pari,uz stalno mesanje(da se ne stvaraju grudvice).Smesa je gotova kad postane veoma gusta,kao gust puding.Mleko,slatku pavlaku,preostali secer(25gr) i ekstrakt od vanile staviti u serpu i pustite da provri,povremeno mesajuci.Smesu od zumanaca ostaviti na pari,a smesu od mleka lagano ulivajte,sve dok se smesa ne sjedini.Smesu ostavite i dalje na pari i dodajte corn sirup i otopljenu cokoladu.
-
Kada se sve sjedini sklonite sa pare,ostavite da se malo prohladi,pa je stavite u frizider.Na svakih deset minuta vadite iz frizidera,pomesajte varjacom,pa opet vracajte u frizider.Kada masa pocne da se zgusnjava i ostaje na varjaci dodajte slatku pavlaku(150g).Smesu izlijte u posudu i stavite u zamrzivac,pa na svaki pola sata promesajte da se ne bih stvarale kristale leda.Zamrznivalje traje oko 4 sata.Sladoled na kraju bude homogen i kremast.(ja to mesanje bas i ne praktikujem)
Kuvarijacije/Izvrnuta torta od banane
Ознаке:
deserti
Mnogo mi se dopada ova igrica(kuvarijacije) i kad god imam vremena ja učestvujem. Ovog puta je bila tema
Izvrnuta torta od banane sa Phalacinkinog bloga.
Odličan kolačić,banane jako retko stavljam u kolače tako da je ovo bio pun pogodak.
75 g putera
2 kašičice praška za pecivo
225 g šećera u prahu
125 g putera, istopljenog i ohlađenog
2 jaja
80 ml mleka
nekoliko banana
Puter i muskovado istopite u šerpici na srednjoj vatri. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Sipajte je u okruglu tepsiju prečnika 26 cm. Banane isecite na kolutove i poređajte ih u koncentričnim krugovima preko karamele. Ja najčešće iskoristim 3-4 velike banane. Takođe, umesto muskovada možete koristiti i žuti šećer. Ja njega najčešće i koristim i tada je karamela svetlije boje.
U činiju prosejte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Blago umutite jaja sa mlekom i sipajte u suve sastojke zajedno sa istopljenim puterom. Izmešajte žicom da se sjedini, a zatim masu sipajte u pleh preko banana i poravnajte gornju površinu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 30-40 minuta. Obavezno proverite da li je pečeno nakon 30 minuta tako što ćete kolač probosti čačkalicom i ako izađe suva znači da je gotovo, a ako ne, pecite još koji minut.
Sačekajte da se kolač malo prohladi, a zatim ga izvrnite na tanjir.
Napomena: Oprez ako koristite okrugli kalup za tortu kome se skidaju ivice! Može se desiti da karamela počne da curka na početku pečenja.
Izvrnuta torta od banane sa Phalacinkinog bloga.
Odličan kolačić,banane jako retko stavljam u kolače tako da je ovo bio pun pogodak.
Izvrnuta torta od banane
Karamela
150 g muskovado šećera75 g putera
Testo
250 g brašna2 kašičice praška za pecivo
225 g šećera u prahu
125 g putera, istopljenog i ohlađenog
2 jaja
80 ml mleka
nekoliko banana
Puter i muskovado istopite u šerpici na srednjoj vatri. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Sipajte je u okruglu tepsiju prečnika 26 cm. Banane isecite na kolutove i poređajte ih u koncentričnim krugovima preko karamele. Ja najčešće iskoristim 3-4 velike banane. Takođe, umesto muskovada možete koristiti i žuti šećer. Ja njega najčešće i koristim i tada je karamela svetlije boje.
U činiju prosejte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Blago umutite jaja sa mlekom i sipajte u suve sastojke zajedno sa istopljenim puterom. Izmešajte žicom da se sjedini, a zatim masu sipajte u pleh preko banana i poravnajte gornju površinu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 30-40 minuta. Obavezno proverite da li je pečeno nakon 30 minuta tako što ćete kolač probosti čačkalicom i ako izađe suva znači da je gotovo, a ako ne, pecite još koji minut.
Sačekajte da se kolač malo prohladi, a zatim ga izvrnite na tanjir.
Napomena: Oprez ako koristite okrugli kalup za tortu kome se skidaju ivice! Može se desiti da karamela počne da curka na početku pečenja.
Palačinke sa jabukama
Ознаке:
deserti
recept moje drugarice,da malo promenimo
testo:
1 izrendana jabuka
2 jajeta
malo kisele vode
malo mleka
prstohvat šećera
prstohvat soli
prstohvat praška za pecivo
brašno(umesiti gustinu kao za obične palačinke)
ispeći palačinke na uobičajni način
fil:
2 seckane banane
100ml slatke pavlake
1 velika kašika euro krema
+istopljena čokolada za preliv
-na palačinku namazati mešavinu krema i pavlake,staviti seckane banane i urolati
-po želji preliti sa malo čokolade i uživati
1 izrendana jabuka
2 jajeta
malo kisele vode
malo mleka
prstohvat šećera
prstohvat soli
prstohvat praška za pecivo
brašno(umesiti gustinu kao za obične palačinke)
ispeći palačinke na uobičajni način
fil:
2 seckane banane
100ml slatke pavlake
1 velika kašika euro krema
+istopljena čokolada za preliv
-na palačinku namazati mešavinu krema i pavlake,staviti seckane banane i urolati
-po želji preliti sa malo čokolade i uživati
Corn sirup
Ознаке:
deserti
Sastojci
- 2 šoljice kristal šećera
- 3/4 šoljice vode
- 3/4 kašičice jabukovog sirćeta
- prstohvatsoli
Priprema
-
Sve pomešati, staviti na laganu vatru, poklopiti posudu i tako kuvati 3 minuta
-
Otklopiti i kuvati uz stalno mešanje varjačom dok ne zgusne – bitno je da ostane skroz prozirna tečnost nesme ni u ludilu promeniti boju
-
Ohladiti je mešajući, sipati u sterilisane flaše
-
Traje i do 2 meseca!
-
Mera šoljice je američki “cups” – 250 ml.
Sladoledna jaja
Ознаке:
deserti
recept i postupak za čokoladna jaja,ukoliko ne koristite kupljena i nemate kalup
za 6 polutki:
100g šlaga
100ml slatke pavlake
20-30ml kisele vode
ekstrat vanile
ekstrat kruške(da bi obojio žumanac i dao aromu)
-slatku pavlaku,šlag i vodu umutiti dodati vanilu i još malo mutiti
od dobijene mase odvojiti 6 kašičica i tu sipati krušku,dobro promešati
-belom masom napuniti jaja pa kašičicom na svako jaje staviti malo žutog dela
-staviti u zamrzivač da se dobro stegne
za 6 polutki:
100g šlaga
100ml slatke pavlake
20-30ml kisele vode
ekstrat vanile
ekstrat kruške(da bi obojio žumanac i dao aromu)
-slatku pavlaku,šlag i vodu umutiti dodati vanilu i još malo mutiti
od dobijene mase odvojiti 6 kašičica i tu sipati krušku,dobro promešati
-belom masom napuniti jaja pa kašičicom na svako jaje staviti malo žutog dela
-staviti u zamrzivač da se dobro stegne
Lagani sladoled
Ознаке:
deserti
by anarad
Sastojci
- 4belanaca
- 210 gr šećera
- 500 ml slatke pavlake
- 2 limuna
- 1 kesica burbon vanilin šećera
- 125 gr smrznutih borovnica(ili sezonskog voća)
-
U činiji umutite belanca u šne. Dok se belanca mute, polako naizmenično dodajte šećer i limunov sok od 2 limuna i mutite sve dok ne potrošite celu količinu šećera i soka i dok masa ne postane gusta i sjajna.
-
Umutite slatku pavlaku sa dodatkom burbon vanilin šećera.
-
U blenderu izmiksajte borovnice i dodajte ih slatkoj pavlaci.
-
Zatim polako sipajte smesu od belanaca u smesu od borovnica i pavlake. Pažljivo promešajte, pa smesu sipajte u posudu koja može u zamrzivač.
-
Smesu ostavite u zamrzivaču preko noći.
Slatki đevreci
Ознаке:
deserti
Sastojci:
2 jaja
12 kašika mleka
9 kašika šećera
6 kašika ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
oko 600g brašna
Priprema:
Umesiti tvrdje testo. Rastanjiti na debljinu 1cm i okruglom
modlom(prečnika 8cm) vaditi krugove,unutra vaditi manjom modlom da se
dobije oblik đevreka
Pržiti na vrelom ulju. Tople posuti prah šećerom
Krofne
Ознаке:
deserti
- 250ml mleka
- 80ml kisele vode
- 1 mali kvasac
- 1 kasicica secera
- 1 kasicica soli
- 1 kasicica brasna
testo
- 450 do 500g brasna
- 1 jaje
- 1 kasika rastopljenog margarina
- 1/2 praska za pecivo
- 1 izrendana kora limuna
- 1vanilin secer
- kada nadodje kvasac sipati ga u sastojke za testo i promesiti.
-
ostaviti 15 minuta da se testo odmori i kad nadodje premesiti,rastanjiti i modlom vaditi krofne
-
krofne ostaviti 15 minuta da odmore i prziti na vrelom ulju
-
vruce stavljati na ubrus da pokupi visak masnoce
/uvek stavim 450g brasna pa kad poslednji put premesim dodam jos malo na radnu povrsinu da se ne lepi
Andjeoski kolač sa jagodama
Ознаке:
deserti
recept by anarad
Sastojci:
12 belanaca
1 kašičica jabukovog sirćeta
1 šolja kristal šećera
1 šolja brašna
1 1/2 šolje prah šećera
1 kašičica vanila ekstrakta
1/4 kašičice soli
2 šolje jagoda
7 gr želatina
1/4 šolje šećera
2 šolje slatke pavlake
1/2 kašičice vanila ekstrakta
Priprema:
Stavite belanca i sirće u duboku posudu za mikser i uključite mikser da muti na srednjoj brzini. Mutite 2-3 minuta dok se ne pojave mehurići. Polako iz dva-tri puta dodajte šolju šećera, sve vreme muteći. Pojačajte brzinu i mutite sledećih 5 minuta.
Pomešajte zajedno brašno i prah šećer i stavite ovo u rešetku. Isključite mikser, pa sklonite posudu na radnu površinu. Prosejte 1/3 mase brašna i šećer direktno u posudu, pa drvenom varjačom ili špatulom sjedinite. Tako uradite i sa preostalom masom. Dodajte vanilu i so i sve pažljivo sjedinite.
Podmažite modlu za kuglof. Bolje bi bilo da je dno vaše modle ravno, ali ako i nije, nije problem. Sipajte smesu u modlu, rasporedite je i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 190°C. Pecite 40-45 minuta.
Moj savet je da modlu sa smesom stavite na tanak pleh, pa da tako pečete, jer onda nećete imati problema sa pranjem rerne, ako kolač previše naraste.
Kada je kolač pečen izvadite ga iz rerne, prohladite u modli, pa ga okrenite da vam gornja kora kolača bude na plehu, koji ste podmetnuli. Tako ostavite 2 sata da se kolač potpuno ohladi. Ako ste modlu dobro podmazali nikakvih problema nećete imati sa vađenjem kolača iz modle. Kada to uradite kolač vratite na pleh gornjom stranom na dno pleha i stavite ga u zamrzivač na dva sata. Ovaj kolač možete da napravite i uveče, pa da cele noći stoji u frižideru.
Sat vremena pre nego što ćete kolač izvaditi iz zamrzivača, stavite jagode u posudu, koja može u mikrotalasnu rernu, poklopite posudu i stavite jagode na par minuta u rernu. Izvadite ih iz mikro rerne, pa ručnom pasirkom za krompir ispasirajte jagode direktno u posudi. Dodajte odmah direktno u jagode želatin pomešan sa šećerom i dobro sjedinite smesu da nema grudvica. Vratite u mikro rernu na minut, dobro promešajte i ostavite sat vremena da se hladi i stegne u frižideru.
Umutite i slatku pavlaku u čvrst šlag.
Dodajte ohlađenu smesu sa jagodama, dodajte vanilu i dobro sjedinite. Probajte ovaj fil, pa ako je potrebno dodajte još malo šećera.
Izvadite kolač iz zamrzivača, okrenite ga i stavite na radnu površinu. Oštrim nožem isecite obruč od testa počevši 1cm od unutrašnjeg otvora kolača i ne više od 1cm širine obruča. Pažljivo izvucite taj obruč. Dobijenu "rupu" napunite filom, pa vratite obruč od kolača. Okrenite kolač tako da vam sada ova sečena strana bude dole i nafilujte ceo kolač pripremljenim filom. Trebalo bi da imate sasvim dovoljno fila i za preko.
Kolač poslužite ili odmah ili ga vratite u frižider, pa ga poslužite posle 30 minuta.
i uživajte,kolač je fantastičan
Doboš torta
Ознаке:
deserti
Ostalo u meni ono nešto čudno, kad se neko od ukućanih vraća sa puta, da ga kod kuće dočeka gozba. Elem, dragi je na službenom putu, žena mlada domaćica, opasana keceljom lizne prst i prevrne stranu, nekog novog kuvara. Kod nas situacija malo modernizovanija, žena mlada domaćica=ja, lizne prst = zarola scrool na mišu, prevrne list kuvara=lista internet stranu. Skoro isto, nijanse su u pitanju.
On putuje, ja kuvam. Lepo smo to mi podelili. Pobednica višednevnog lutanja je Doboš torta. Moj prvenac. Lepa divna, čokoladna torta sa karamelom. Ubitačna kombinacija!!!!
Lepo sam ja prostudirala recepte, ali svi su mi nešto nejasni. Niko detaljno da objasni onaj deo tanke kore, pa onaj drugi deo karamel...Od cele price ja jedino u potpunosti shvatih fil( i to je nešto).
Recept koji je pobedio na izboru je recept za Doboš tortu, moje velike virtuelne prijateljice Superkemije.
Ona je tu sve lepo ispisala, gotovo nacrtala. Meni osta da se kulinarski oprobam i obradujem dragog.
Doboš Torta
kora:
- 6 velikih jaja
- 170 g šećera
- 120 g brašna
- +
- malo putera za premazivanje pek papira
-
da si olakšamo pravljenje većeg broja kora prvo treba izrezati 8 komada pek papira 28-30 cm, na svaki papir običnom olovkom iscrtati krug veličine 26 cm- crtajte oko okruglog kalupa.. ..sad papire okrenite s one strane gde nema tragova olovke i sve ih rasporedite po stolu/radnoj ploči i sl.
-
svaki papir unutar krugova premažite puterom da se posle kore mogu lakše skinuti..
-
za testo – umutimo belanca u čvrst sneg..žumanca i šećer miksamo dok ne posvetle, zatim dodajemo brašno i malo snega od belanaca- miksamo da se poveže
-
na kraju varjačom umešati ostatak snega..
-
rasporedite ravnomerno testo po papirima (otprilike 4 pune kašike na svaki), te plastičnom lopaticom zagladite testo do ivica da dobijete tanku koricu..
-
stavite prvi papir na veliki pleh od rerne i stavite peći u zagrijanu rernu na 200 °C 8 minuta (pazite da vam kore ne izgore-treba biti zlatno žute boje)
-
u pripremi imate drugi pleh na kojem već čeka sledeća kora, znači čim pleh izvadite iz rerne stavljate drugi i tako ćete biti prilično brzo gotovi.. pečenu koru zajedno s papirom stavite na žicu da se hladi..pečene kore slažite jednu na drugu i pustite da se skroz ohlade.. papir se skida pre nadevanja s kremom..1 koru iseći na 16 komadića i nu ćemo karamelizovati i staviti na vrh tortekrema:
- 500 g putera
- 250-300 g čokolade (mlečne)
- 100 g -II- (za kuvanje)
- 2 žumanceta
- 200 g šećera u prahu
- 1-2 žlice limunovog soka
-
za kremu: čokoladu otopiti na laganoj vatri i nek se skroz ohladi ali ne stvrdne..
-
ako ne želite stavljati sirova žumanca u kremu (ja ih stavljam) možete ih malo obraditi na laganoj vatri, par minuta mešati varjačom da ih prođe temperatura..
-
omekšali puter miksati, dodati šećer u prahu, zatim žumanca i čokoladu a na kraju sok od limuna-miksati da se dobro poveže..
-
limunov sok dodajem da mi krema bude malo mekša, ali on se ne sme osetiti u kremi..karamel:150g šećerašećer stavite u veći lonac -tako da nije u debelom sloju..da se topi na laganoj vatri, ne mešati dok ne vidite prve naznake topljenja (ako prerano počnete mešati mogu vam ostati grudice).. kad vidite na mestima da se počelo topiti lagano mešajte dok se sav šećer ne otopi, treba imati zlatno žutu boju.U gotov karamel umočiti komade kore i ostaviti ih da se karamel stegne-kremom filovati kore, ukrasiti je karamelizovanim korama i tačkicama od kreme
kolači i slano
o5 malo sličica
U celom ovom haosu,odmah nakon završetka radova(onih grubih), imala sam porudžbinu,pa evo malo sličica,a biće i recepata uskoro
bilo je tu još svačega,ali nisam stigla da uslikam
U celom ovom haosu,odmah nakon završetka radova(onih grubih), imala sam porudžbinu,pa evo malo sličica,a biće i recepata uskoro
bilo je tu još svačega,ali nisam stigla da uslikam
Tortice od jagoda
Ознаке:
deserti
Pravo prolećno lagano slatko osveženje
testo za korpice :
250g brašna
170g margarina sobne temperature
dobro umesiti i rastanjiti na 3mm
čašom vaditi oblike i oblagati kalupe
ispeći i ohladiti
korpice puniti pudingom od vanile(vrućim) i ukrasiti jagodama
uživajte
Korpice sa ananasom i čokoladom
500ml vode
10 kašika šećera
2 pudinga od vanile
-skuvati klasično(samo sa vodom) puding i ohladiti
umutiti sa 150g margarina
-podeliti na dva dela
ananas fil: u polovinu fila dodati 100g sitno seckanog ananasa
čokoladni fil:dodati 100g rendane čokolade
maslinkine korpice
50g kukuruznog brašna,150g belog brašna, 50 g griza, 50 ml ulja, 100ml vode, 1 kvasac, 1kk šećera, 1/2 kk soli
-kvasac, vodu, so, šećer izmešati da se otopi kvasac
-pomešati sve ostalo i umesiti testo
-ostaviti 15 minuta
-praviti loptice i stavljati ih u kalupe
-prstima izoblikovati i peći
korpice filovati ananas, pa čokoladnim filom i ukrasiti šlagom
Medeni hleb
Sastojci
I korak
3 kašike kukuruznog brašna1 prašak za pecivo
pola kg belog brašna
II korak
150g putera ili margarina1 kg meda
III korak
130 ml mleka3 jaja
-
I korak
-
izmešati sastojke iz istoimenog
-
II korak
-
umutiti med i puter, da se dobije gust krem
-
III korak
-
umućkati mleko i jaja pa postepeno dodati suve sastojke
-
kada sve zbućkate dodajte masu od meda i putera
-
mutite, mućkajte, bućkajte dok ne dobijete finu glatku gustu masu
-
sipajte mešavinu u kalup za hleb i pecite ,90 min u srednje zagrejanoj pećnici
Posluživanje
naravno morate proveravati,jer može i brže da se ispečeslužiti skrozzz ohladjen,može dugo da stoji,
preporučujem ga za doručak sa puterom i šoljom čaja
Baklava sa plazmom
Sastojci
200g mlevene plazme
750g tankih kora za pitu
250g putera
preliv
250ml vode600g šećera
sok od jednog limuna
100g suvog groždja
Priprema
-
Prvo skuvati preliv. Kada se istopi šećer dodati sok od limuna i ostaviti da se hladi.
-
Pomešati orahe, plazmu i groždje. U pleh staviti 2 kore i posuti malo smese sa orasima ,zatim redjati kore-po jednu i svaku posipati dok se sve ne utroši.Napravljen kolač iseći i preliti istopljenim puterom. Ispeći(da porumeni) u zagrejanoj rerni. Preliti vruću baklavu ohladjenim prelivom
Leptir
Ознаке:
deserti
Sastojci
kora
7 jaja7kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike krašekspresa,može i kakao
1 prašak za pecivo
fil
4 jaja8 kašika prah šećera
4 rebra rendane čokolade
1 puter(250g) ili margarin
Priprema
kora
umutiti belanca, pa dodati sve ostale sastojke za koru 3
mutiti ,bućkati, mućkati, dok ne dobijete finu, ujednačenu masu 4
peći u okruglom kalupu čim se ispeče izvaditi iz kalupa i podeliti ,horizontalno, na željeni broj delova
fil
na pari kuvati jaja, prah šećer i čokoladu
kada masa postane gusta i lepljiva skloniti sa ringle i ostaviti da se hladi
dok se masa hladi umutiti puter
kad se masa skrooooz ohladi dodati joj već pomenuti, umućeni puter
pa o5 mutiti mućkati bućkati dok ne dobijete fini krem
premazati svaku koru(rasporediti fil)
i gotova torta
dekoracija po želji, mašti, volji
Posluživanje
...preporučujem da se pravi 1-2 dana ranije da bi kore omekšale,a ako treba za odmah kore MALO navlažiti mlekomTadijina torta
Ознаке:
deserti
Sastojci
1/2kg seckanih žele bonbona
300g seckanog suvog groždja
1 margarin(otopljeni)
300g mlevenih lešnika
100g prah šećera
1-2 čaše soka od narandže
Priprema
-
sve sastojke dobro izmešati
-
oblikovati tortu i po želji ukrasiti
Ledene kokos kocke
Ознаке:
deserti
kora
5 belanaca150g šećera
200g kokosa
100g brašna
1/2 praška za pecivo
preliv-500ml hladnog mleka
fil
5 žumanaca700ml mleka
10 kašika brašna
100g šećera
1 margarin umućen sa 100 g prah šećera
dodatak
300g šlagakisela voda
Priprema
-
umutiti sve sastojke za koru i ispeći istu, vruću preliti sa hladnim mlekom
-
skuvati fil, i kada e ohladi umutiti ga sa margarinom
-
umutiti šlag sa kiselom vodom i nafilovati kolač
Softane kokos kiflice
Ознаке:
deserti
1
mali kvasac
100ml mleka
1 jaje
500g brašna
malo neskvik praha
1 prašak za pecivo
1 čaša H2O
1 vanila
300g kokosa
100ml mleka
1 jaje
500g brašna
malo neskvik praha
1 prašak za pecivo
preliv
600g šećera1 čaša H2O
1 vanila
ostalo
300g kokosa
Priprema
-
umesiti testo i napraviti kiflice
-
ispeći i vruće staviti u vruć sirup od šećera, ostaviti da odtojue 1h
-
vaditi iz sirupa i valjati u kokos
Pahulja
Ознаке:
deserti
Priprema
-
činiju obložiti kesom ili celofanom, sipati jogurt i izmrviti keks
-
višnje ocediti od soka i dodati jogurtu i keksu
-
varjačom izmešati i ostaviti par sati u frižideru
-
prevrnuti činiju, skinuti kesu ,i pahulju ukrasiti šlagom koji je umućen sa kiselom vodom, i višnjama
Profiteroli
Ознаке:
deserti
krofnice
100ml ulja200ml vode
2 šoljice-od 100ml brašna
3 jajeta
krema I
2 pudinga od čokolade500ml mleka
10 kašika šećera
200g putera
krema II
300g šlaga200ml kisele H2O
200ml slatke pavlake
Priprema
-
krofnice-staviti vodu i ulje da provre, dodati brašno i skloniti sa ringle, kada se ohladi dodati jaja i mutiti mikserom-kašičicom vaditi krofnice i peći
-
krema I-skuvati puding sa šećerom i mlekom i kada se sve ohladi dodati puter i umutiti
-
krema II-umutiti šlag sa kiselom vodom i dodati slatku pavlaku i dugooo mutiti
-
pomešati kremu I i II i dobro umutiti mikserom
-
u činiju staviti red krofnica red kreme….dok se sve ne potroši
Limun keksi
Ознаке:
deserti
Priprema
-
Miješati maslac sa šećerom. Polako dodavati brašno, vanili šećer, sol, koricu limuna. Umijesiti tijesto,
-
Raditi kolačiće (aparatom), stavljati na lim za pečenje ( ja ih stavljam na papirom pokriveni lim), i pecite na temp. 170 -190 st. C ( zavisno o pećnici) oko 15-20 minuta.
-
ps-ja sam, stavila otopljeni puter i prah šećer
Poljupci
Ознаке:
deserti
Sastojci
200g biljne masti
100ml mleka
2 jaja
1 mali kvasac
1 kašika soli,1 kašika šećera
fil
džem ili jaje i sir
Priprema
-
u mleku rastopiti kvasac i pomešati ve ostale sastojke
-
ako je potrebno dodati još malo brašna
-
zamesiti testo razviti na debljinu 0, 5cm seći čašom ili okruglom modlom
-
na sredinu svakog kruga stavljati fil i preklapati
-
krajeve pritiskati viljuškom
-
peći
-
slatke pošećeriti-prah šećerom
-
slane-ništa
Tortice
Ознаке:
deserti
Sastojci
testo
7 jaja7 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakao praha
1 prašak za pecivo
fil
125g putera0,5 l mleka
5 kašika šećera
100g prah šećera
1 puding od čokolade
Priprema
-
posebno umutiti šne od belanaca
-
pa dodati žumanca i dodati sve ostale sastojke za testo
-
izliti u kalupe-za projice ili mafine- i peći
-
skuvati u mleku puding i šećer
-
posebno umutiti puter i prah šećer
-
kada se puding ohladi umutiti ga sa meom putera i prah šećera
-
premazati totice
-
dekoracija po želji
-
gotovo
Kolač sa pireom od jabuka
Ознаке:
deserti
Sastojci
testo
4 jaja8 kašika šećera
6kašika brašna
200ml mleka
1 prašak za pecivo
fil
750ml pirea od jabuke200g šećera
1l vode
1 puding od vanile
200g gustina
malo cimeta
2 kesice vanilin šećera
ukrašavanje
šlag
Priprema
-
sve sastojke za testo umutiti izliti u pleh i ispeći testo
-
pire, vodu,šećer prokuvati
-
gustin i puding izmešati
-
skuvati fil-kad pire počne da vri dodati puding i gustin i ukuvati
-
zatim dodati cimet i vanilin šećer i dobro umutiti-varjačom
-
vruć fil sipati preko vrućeg testa i ostaviti da se ohladi
-
premazati šlagom
-
gotovo
Krempita
Ознаке:
deserti
Sastojci
- Broj osoba:
kora
24 komada pravougaonog keksa1 dl hladnog mleka
fil I
3 belanca3 kašike šećera
fil II
3kesice pudinga od vanile700 ml H2O
10-12 kašika šećera
1 kašika griza
Priprema
-
umutiti sve za fil I
-
posebno skuvati fil II(provri voda, dodati šećer, puding i griz)...
-
pomešati oba fila(VRUĆ PUDING I umućena belanca)
-
mutiti miXerom, mešati, mućkati, dok se ne dobije beličasta masa
-
12 keksića potopiti u mleko
-
poredjati u pleh
-
preliti filom
-
o5 12 keksića potopiti u mleko, i rasporediti preko fila
-
GOTOVO
-
žumanac koji mi preostane obično ubacim u gibanicu ili slično-odmah iskoristim za nešto drugo
Kremasta voćna torta
Ознаке:
deserti
Sastojci
kora
10 belanaca400g šećera
1 kašika sirćeta
fil
10 žumanaca200g šećera
5 kašika brašna
1/2 l mleka
3 kesice šlag krema od vanile
1 margarin ili puter
po želji(1/2 kg) jagode ili neko drugo voće
dekoracija
2 kesice šlaga
Priprema
-
koru peći 2h na 150 stepeni-tj sušiti( u velikkkoooom plehu)
-
žumanca umutiti sa šećerom i dodati brašno
-
od mleka uzeti 1 šolju i pomešati sa žumancima, a ostatak staviti da proključa
-
sipati fil i ukuvati sve
-
ohladjeni fil pomešati sa umućenim (3kesice)šlagom i margarinom
-
pečenu koru podeliti na dva dela (vertikalno)
-
redjati:kora, fil, voće, fil, kora,šlag
-
držati u frižideru
Čokoladice
Ознаке:
deserti
Sastojci
100g kakao praha
1/4l H2O
300g šećera
150g margarina
punjenjeI
suvo groždjerum
punjenje II
višnjepunjenje III
5 kašika vode5 kašika šećera
100g kokosa
Priprema
-
mleko u prahu i kakao pomešati
-
vodu i šećer prokuvati oko 10 minuta
-
dodati margarin i kuvati još 5 minuta
-
vruće sipati u smesu mleka i kakao praha
-
mućkati, bućkati…
-
sipati u podmazan kalup
-
ako želite punjenje, onda pola smese, pa punjenje, pa drugu polovinu smese
-
ostavite da se dobrooo ohladi
Reforma torta
Ознаке:
deserti
Sastojci
kora
18 belanaca22 kašike šećera
450g oraha
fil
18 žumanaca400g prah šećera
200g čokolade
1,5 margarin
ukrašavanje
šlag ili čokolada
Priprema
-
umutiti sastojke za koru i podeliti na što više delova( ja imam oko 6)
-
dobro namazati pleh-margarinom, ali ne do ivice
-
svaku koru sušiti na 250 stepeni oko 15 minuta
-
na pari skuvati žumanca ,prah šećer i čokoladu
-
kada se ohladi dodati margarin
-
mutiti, mućkati, bućkati
-
nafilovati kore
-
ukrasiti tortu šlagom ili čokoladom
Ledena torta
Ознаке:
deserti
Sastojci
250g šećera
20 žumanaca
20 kašika prah šećera
10 kesica šlaga
1 l mleka
ukrašavanje
šlag
Priprema
-
ušpinovati šećer sa lešnjacima
-
izliti na dasku i staviti da se ohladi
-
samleti
-
umutiti žumanca i prah šećer
-
i u to dodati prethodnu smesu
-
umutiti šlag i mleko
-
sve pomešati
-
izliti u nauljeni kalup i zalediti
-
ukrasiti šlagom
Keks oblanda
Ознаке:
deserti
Sastojci
I
1/2 kg šećera3 jaja
10 kašika mleka
1 margarin
3 rebra čokolade
II
150g mlevene plazme100g oraha mlevenih
Priprema
-
sve sastojke iz I dela staviti zajedno i skuvati
-
u to dodati II deo
-
nafilovati oblandu i ostaviti malo da se stegne
-
gotovo
Prave praline
Ознаке:
deserti
Sastojci
- Broj osoba:
za čokoladu
250g čokolade100g margarina
fil
300g šećera150g margarina
3 kašike meda
100ml H2=
ekstrat po želji-
za posipanje
100g mlevenog šećera1 kašičica ekstrata
Priprema
-
istopiti sastojke za čokoladu i u svaki kalup sipati po kašičicu
-
fil-10-15 min na tihoj vatri špinovati šećer i vodu, pa dodati med, pa dodati margarin i otopiti
-
skloniti sa ringle i mutiti mikserom-100 dana-dok se ne ohladi
-
dodati ektrat po želji-ja lično forsiram mentol, ali super je ukus koji god ektrat se stavi
-
sipati u kalupe i o5 preliti čokoladom
-
staviti šećer i ekstrat u plastičnu kesu i onda mućkatii bućkati-šećer tako dobije ukus
-
posuti preko čokolade
-
ostaviti da se stegne
-
gotovo
Čokolino bajadera
Ознаке:
deserti
Sastojci
500g šećera
1 margarin
150g mlevenih oraha
100g mlevenog kikirikija
250g čokolina(podravkinog)
glazura
čokolada ili mleveni kikiriki
Priprema
-
voda i šećer da provre, skloniti sa vatre
-
dodati margarin i mešati da se istopi
-
pomešati orahe ,kikiriki i čokolino
-
sve sjediniti
-
ostaviti MALO da se ohladi
-
izliti na tacnu, glazura po želji
-
gotovo
Punjena čokolada
Ознаке:
deserti
Pasuljčići
Ознаке:
deserti
Sastojci
- Broj osoba:
300g mlevenog plazma keksa
šećer u prahu
rum
glazura
čokolada
Priprema
-
skuvati pasulja da počne da se raspada-tj zrna se raspadaju
-
procediti, staviti u blender i bzzzzzzzzz da se napravi kaša
-
dodati keks i šećer po ukusu, ako je mnogo retko dodati još malo keksa
-
formirati kuglice i preliti ih čokoladom
-
gotovo
Čokoladice sa rižom
Ознаке:
deserti
Dunavski valovi
Ознаке:
deserti
Sastojci
kora
4 jaja1 čaša šećera
1 čaša ulja
1 čaša brašna
2 kašike neskvik praha
1 prašak za pecivo
fil
1 l mleka4 pudinga od vanile
1 margarin
250g prah šećera
dodatak
1 kg banana200g čokolade-rastopljene
1 veliko pakovanje piškota
2 krem šlaga od vanile
Priprema
-
umutiti sve sastojke za koru i ispeći istu
-
ohladiti i preliti čašom mleka
-
skuvati puding sa mlekom i ohladiti
-
penasto umutiti margarin i prah šećer i sjediniti sa ohladjenim pudingom
-
umutiti šlag i dodati filu
-
sve lepo umutiti
-
filovanje:-kora, 1/2 fila, banane isečene po dužini,čokolada, ostatak fila, piškote natopljene mlekom
-
glazura po želji
Homemade toblerone
Ознаке:
deserti
100g
bele mlečne čokolade
100g mlečne čokolade sa punjenjem od lešnika
50g badema
50g šećera
20g crne čokolade
20g margarina
kalup prvo treba premazati(četkicom) čokoladom u tri sloja, pa onda naliti ostalo, ali ja nisam imala vremena
100g mlečne čokolade sa punjenjem od lešnika
50g badema
50g šećera
20g crne čokolade
20g margarina
Priprema
-
otopiti čokoladei margarin
-
na teflonski tiganj staviti šećer( da porumeni) dodati krupno mlevene bademe
ostaviti da se ohladi
samleti smesu( u multipraktiku, na malo krupnije)
pomešati sa 1/3 otopljene čokolade
-
u kalupe sipati čokoladu pa mlemešavinu sa bademima, pa o5 čokoladu
ostaviti da se dobro ohladi
kalup prvo treba premazati(četkicom) čokoladom u tri sloja, pa onda naliti ostalo, ali ja nisam imala vremena
Poljupci sa amarantom
Ознаке:
deserti
100g čokolade
2-3 kašičice amaranta(propeći na teflonskom tiganju)
otopiti čokoladu i pomešati sa kokicama amaranta
izliti u kalupe i ohladiti
original maslinka
Jagoda keks
Ознаке:
deserti
original recept
125gr butera
50gr secera u prahu
2 kesice vanil secera
50gr pudinga od jagode
125gr brasna (mekog)
Priprema
formirati male kuglice,
Kuglice redjati u pleh oblozen pek-papirom i viljuskom stisnuti svaku da ostane sara.
Praviti razmak izmedju kuglica jer ce prilikom pecenja narasti
Peci na 180*C u predhodno zagrejanoj pecnici od 5-8 min.Keksici treba da ostanu beli.
Domaća čokolada
Ознаке:
deserti
ORIGINAL
priprema:
šećer, vanilin šećer i vodu, zagrejati i otopiti na tihoj vatri
skloniti i umešati maslac
mleko u prahu i kakao umešati mikserom u smesu šećera
obložoti pleh pek papirom i izliti masu
ostaviti da se dobro hladi
PS. meni je ovo malo premekano, ne može lepo da se iseče, možda sam nešto i zabrljala, sve u svemu je jako ukusno
Trouglasta pita sa šljivama
Ознаке:
deserti
kao učesnik igrice ajme,koliko nas je!
domaćica Snježa tema ŠLJIVE
1/2 kg tankih kora(oko 17 komada)
fil:
2 jaja
2 čaše šećera
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
1 čaša griza
1 prašak za pecivo
+ 51 šljiva, cimet,51 kocka šećera
Penasto umutiti jaja i dodati sve ostale sastojke
Svaku koru iseći na 3 dela.
Svaki deo premazati filom i na vrh staviti jednu šljivu.( u svaku šljivu staviti kockicu šećera)
Posuti sa malo cimeta i motati trougliće.
Trougliće premazati sa malo fila i peći
Nesquiq puslice
Ознаке:
deserti
Priprema
1
3
sušiti u rerni na 100 stepeni 1-1, 5h
umutiti čvrst sneg od belanaca i dodati sve ostale sastojke i još dugo mutiti
2
špricem istikivati kolačiće-ili vaditi kašičicom
3
sušiti u rerni na 100 stepeni 1-1, 5h
FBI rukavice-Čokoladni sendvič keksići
Ознаке:
deserti
U poseti kod vrtaljice igramo se FBI rukavice( "FBI rukavice - pravila")
Recept (je copy/paste ) sa Snježinog bloga
Keks je fantastičan, jednostavno se pravi i uspeva :-)
Preporučujem!
Za ove keksiće je potrebno:
- 1/2 šalice (240 ml) ili 113 g maslaca sobne temperature
- 3/4 šalice šećera u prahu (82 g)
- 1 šalica brašna (125 g) brašna
- 6 žlica kakaa plus za posipanje
- 1/2 čajne žlice cimeta
- 125 g čokolade za kuhanje
- 1/4 šalice (60 ml) slatkog vrhnja (za šlag)
- Napraviti fil tako što u posudu stavite vrhnje i čokoladu iskidanu na komadiće te zagijavati na laganoj vatri dok smjesa ne postane glatka. Skinuti s vatre, ohladiti a dalje je držati u frižideru dok se ne stisne
- Umutiti dobro maslac sa šećerom. U ovu mješavinu prosijati brašno zajedno s kakaom i cimetom te mijesiti dok se ne dobije ujednačeno tijesto
- Razvaljati ga između dva papira za pečenje na debljinu od oko 3 mm te vaditi krugove čašom promjera 6 cm.
- Pećnicu uključiti na 160°C, a pleh u kojem će se peći obložiti pek papirom. složiti izrezane keksiće te ih peći 15 minuta. Ostaviti ih u limu da se hlade oko 2-3 minute pa ih izvaditi na rešetku da se potpuno ohlade.
- Satavljati keksiće u par filujući ih sa punom žlicom fila a srevirati ih posute kakaom.
Kandirani djumbir
Ознаке:
deserti
-
ostaviti preko noći da se prosuši
-
uvaljati u šećer
-
rernu uključiti na 160 i odmah staviti djumbir(naravno, na pek papir)
-
kada rena dostigne temperaturu peći još 8-10 minuta
-
izvaditi iz rerne, ohladiti i spakovati u teglu
Marzzipan masa
Ознаке:
deserti
ORIGINAL marzzipan masa by broccolli
Sastojci
za oko 200-250 g mase:
100 g sirovog badema100 g šećera u prahu
po potrebi gustog šećernog rastvora (1:1)
malo arome gorkog badema
-Šećerni sirup: 50g vode+50g šećera(kristal) da proključa, skloniti sa ringle i ohladiti
-Badem spustiti na par minuta u vrelu vodu, oljuštiti i prosušiti(mora biti suv)
-Badem i šećer staviti u super secka i samleti( da bude prah)
-Mesiti rukom uz dodavanje arome i šećernog sirupa
-Masa mora biti gltka i ne sme se raspadati, ni lepiti za ruke
Mramorni kolač
Ознаке:
deserti
150g istopljenog margarina
250g šećera
4 jaja
200g brašna
1 prašak za pecivo
100g rendane čokolade
200ml mleka
Priprema
-
umutiti žumanca šećer i margarin, pa dodati brašno, prašak za pecivo, mleko i šne od belanaca
-
sve lepo sjediniti i podeliti na 2 dela
-
u jedan deo dodati čokoladu
-
u pleh naizmenično sipati jedan i drugi deo
-
ispeći i pečeno posuti prah šećerom
Vanila puding od tapioke
Ознаке:
deserti
60g tapioke
360 ml mleka
2 kašike šećera
2 vanilin šećera
tapioku potopiti u 200ml hladnog mleka i ostaviti 40 minuta da nabubri
dodati ostalo mleko, šećer i vanilin šećer i ukuvati( na tihoj vatri) do željene gustine
ohladiti i ukrasiti listićima od čokolade
FBI rukavice-Kolač od limuna i kokosa
U poseti kod vrtaljice igramo se FBI rukavice( "FBI rukavice - pravila") ja sam se vratila još jedan "krug"-jedan recept je malo
Recept (je copy/paste ) sa Snježinog bloga
Ovaj kolač sam videla pre neki dan na Snježinom blogu, i toliko mi se dopao da vec par dana razmišljam o njem." Pravila bih, svidja mi se, ali samo žderem slatkiše, ne bih pravila,(ugojiću se)... I tako ja par dana motam dilemu...Šnjuram po kuhinji-imam limun, pavlaku,mleko, jaja, puter...dobru volju. Ma nek ide živo- kilo dva tamo ovamo nikoga nije ubilo". I pade presuda- Nedeljni kolač Kolač od limuna i kokosa . Rerna radi...miriše limun...ma šta da Vam pričam, brzo napravljen, još brže pojeden...I sad više nema :-(
recept
Recept (je copy/paste ) sa Snježinog bloga
Ovaj kolač sam videla pre neki dan na Snježinom blogu, i toliko mi se dopao da vec par dana razmišljam o njem." Pravila bih, svidja mi se, ali samo žderem slatkiše, ne bih pravila,(ugojiću se)... I tako ja par dana motam dilemu...Šnjuram po kuhinji-imam limun, pavlaku,mleko, jaja, puter...dobru volju. Ma nek ide živo- kilo dva tamo ovamo nikoga nije ubilo". I pade presuda- Nedeljni kolač Kolač od limuna i kokosa . Rerna radi...miriše limun...ma šta da Vam pričam, brzo napravljen, još brže pojeden...I sad više nema :-(
recept
- 200 g šećera
- 2 dcl vrhnja za šlag
- 1 dcl mlijeka
- 100 g maslaca
- 170 g oštrog brašna
- 130 g kokosa
- 4 velika jaja ili 5 malih
- sok i ribana korica 1 limuna
- 1 vrećica praška za pecivo
- Maslac otopiti i ohladiti, oba brašna izmiješati s praškom za pecivo i ribanom koricom limuna
- dobro umutiti jaja sa šećerom pa dodati maslac i još malo mutiti, umiješati pripremljenu mješavinu brašna, praška i korice limuna
- Sada u ovu mješavinu dodati vrhnje za šlag, mlijeko i sok od limuna. Poslije svakog dodavanja dobro izmiješati.
- Pleh za pečenje dimenzija cca 20x35 cm pomastiti i pobrašniti pa usuti pripremljenu mješavinu. Peći oko 40 min na 200°C (svak najbolje zna svoju pećnicu:)
- Gotov kolač ohladiti i prije služenja posuti šećerom u prahu
Tart sa vanilom i borovnicama
Ознаке:
deserti
Sastojci:
kora- 350g brašna,
10 kašika ledeno hladne vode
250g margarina
Umesiti testo i ostaviti ga pola sata u frižideru
Fil-2 kesice pudinga od vanile
10 kašika šećera
700 ml mleka
100-200g borovnica
Priprema:
Testo podeliti na 3 dela, od 2/3 razvući tanku koru veličine pleha(da prekrije i stranice)
Pomešati mleko i šećer i skuvati puding.
2/3 vrućeg pudinga sipati preko kore, posuti borovnicama i preliti ostatkom pudinga
Od preostale 1/3 testa napraviti trake i poredjati ih preko kolača
Peći u dobro zagrejanoj pećnici na 180 stepeni
Vruć kolač posuti prah šećerom
Cimet-šećer
Ovo sam "prepisala" iz nekog prastarog kuvara, jako mi je korisno, a verujem da će i vama biti. Tako moja velikodušnost (da ne kažem nesebičnost) dolazi do izražaja....Šalu na stranu često ga koristim: jabuke u šlafroku, štrudle, pita sa šljivama... i neizbežni sutlijaš (koji baš i ne znam dobro da skuvam)
Origina:
500g finog prah šećera
1 kesica cimeta
1 štapić cimeta
Staviti u teglu i ostaviti 30 dana da odstoji
Moja varijanta-za sve one nestrpljive
100g prah šećera (koji vam se nadje pri ruci)
1 kesica cimeta(mislim da je 10g)
Sipati u teglu, doooobro promućkati i ODMAH koristiti
Jabuke u šlafroku
Ознаке:
deserti
Sastojci:
1 jaje
1 kašika ulja
1 dl kisele vode
3 kašike brašna
cimet, muskatni oraščić
jabuke(banane, ananas)
cimet šećer
Priprema:
Penasto umutiti jaje , dodati ulje i jednu po jednu kašiku brašna uz neprestano mućenje.
Dodati kiselu vodu i začine i sve lepo sjediniti.
Očišćene i na kolutove isečene jabuke pažljivo umakati u smesu i pržiti na vrelom ulju.
Staviti na ubrus da se malo ocedi masnoća i posipati ih cimet šećerom ili prah šećerom
"Gurabije" ili keks na mašini za mlevenje mesa
Ознаке:
deserti
Moja nana je odlična kuvarica, sve joj ide od ruke, razne pite, sarme, štrudle....ma ljudi stvarno sve. Ima ona koje-kakvih kuhinjskih drangulija (neke ni ne znam čemu služe). Sve to uredno složeno u ostavi stoji i čeka da neko od nas poželi neku jestivu želju. I čim želja bude glasno izrečena ona svojim čarobnim štapićem (varjačom) na brzakis smućka palačinke (iako je 2h posle ponoći). Preko spavaćice navuče kecelju i onako rumena tumara po kuhinji "Deco sa praznim stomakom se ne spava-loše se sanja".
Ma mogla bih vam o njoj pisati jako jako puno, ali da skratim priču i perdjem na konkretno! Do duše nije mi jasno što se ovaj keks zove "gurabije" (tako piše u njenoj svesci), ali nema veze
Sastojci:
250g brašna
125g margarina
2 pune kašike masti
130g šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Priprema:
Umesiti testo i na mašini za mlevenje mesa(postoji poseban dodatak sa modlicama) istiskati kolačiće, seći na željenu dužinu i peći na 200 stepeni. Paziti da kolači ne požute.
Mogu se praviti i onim običnim modlicama
Torta "Dunja"
Ознаке:
deserti
Dokopam se povremeno nekog "prastarog" kuvara...I onda mesim, pravim, mućkam bućkam...Ova torta je jako ukusna (mada, za moj ukus preslatka).Kada nešto pravim prvi put, uvek sledim recept 100%. A posle već i ne, onda dodajem, oduzimam....Za sledeći put ću smisliti nešto umesto sira od dunja, a do tada ko se "usudi", uživaće.
Sastojci:
testo-
200g brašna
140g putera
50g šećera
2 (živa) žumanceta
1 kuvano žumance
2 kašike ruma
malo soli
Umesiti testo i staviti u pleh za tortu.
Ispečenu koru ohladiti i preliti sa 1cm debelim sirom od dunja.
Šne:
250g šećera
5 belanaca
Penasto umutiti da se sav šećer istopi
Šne ,kašikom, poredjati preko sira od dunja i vratiti u rernu da se na tihoj vatri zapeče, tj da se uhvati korica. Ovu tortu napraviti dva dana pre upotrebe.
Sir od dunja:
1 ,5 kg dunja
1 kg šećera
200ml vode
Dunje očistiti i sitno iseckati. Sipati vodu i skuvati da omekšaju.
Propasirati ih u multipraktiku , dodati šećer i nastaviti sa kuvanjem,ovog puta na tihoj vatri.Kuvati dok ne počne da se odvaja od dna, tj kuvati jakoooo dugo. Kada je skuvano izliti u nauljen pleh i ostaviti da se suši par dana. Iseći.
Za ovu tortu, sir nije potrebno sušiti. (ako već imate spremljen, odlično)
moderni mladenčići
testo:
1/2 kg brašna
100g mlevene plazme
2 kašike meda
2 kašike putera od kikirikija
250 ml mleka
kvasac
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
1 kašičica kurkume
Rastopiti kvasac u mleku i od navedenih sastojaka umesiti testo.
Ostaviti ga 20 minuta da odstoji.
Pleh namazati puterom od kikirikija i svaki kolačić premazati puterom od kikirikija
Ispećene kolačiće premazati medom i posuti mešavinom mlevenog kikirikija,badema,lešnika i oraha(krupno samleti ili iseckati)
Jafa kolač
kora:
2 jaja
24 kašike šećera
24 kašike mleka
1 prašak za pecivo
24 kašika brašna
umutiti i ispeći koru. Testo podeliti na dva dela. Jedan ostaje kao kora, a od drugog se pravi fil.
fil:
isitniti koru i preliti je sa 200g ušpinovanog šećera, narendati zaledjenu narandžu i sve sjediniti
Sipati fil preko kore, rukom utisnuti i izjednačiti masu, pa ceo kolač preliti glazurom od čokolade
2 jaja
24 kašike šećera
24 kašike mleka
1 prašak za pecivo
24 kašika brašna
umutiti i ispeći koru. Testo podeliti na dva dela. Jedan ostaje kao kora, a od drugog se pravi fil.
fil:
isitniti koru i preliti je sa 200g ušpinovanog šećera, narendati zaledjenu narandžu i sve sjediniti
Sipati fil preko kore, rukom utisnuti i izjednačiti masu, pa ceo kolač preliti glazurom od čokolade
Ledene kocke
kora:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
3 kašike kakao praha
1 prašak za pecivo
ispečeno testo preliti sirupom
sirup:
200 ml vode
1 vanilin šećer
350g šećera
prokuvati
fil:
1 l mleka
10 kašika brašna ili gustina
10 kašika šećera
ukuvati fil i u prohladjen dodati 1 margarin,200g prah šećera, malo ekstrata mentola ili likera od mentola
preliti glazurom od čokolade
Anina Gabon torta
fil:
28 žumanaca
500g prah šećera
500g margarina
500g istopljene čokolade
kore:
28 belanaca
28 kašika šećera
28 kašika mlevenih oraha(500g)
5 kašika brašna 12 kašika fila
Podeliti smesu na 5 -6 delova( u zavisnosti koliko kora želite) i peći 10 minuta svaku koru.
Kora, fil, šlag....dok se ne utroše sve kore. Tortu premazati filom i ostaviti da odstoji 1h pre ukrašavanja.
300g šlaga umutiti sa kiselom vodom(2 dl,možda malo više)
Napomena: Smesa odgovara veličini pleha koji se dobija uz rernu-moguće je korigovati mere,jer je torta ogromna, mada je i odlična.
Urmašice
200g margarina
1 jaje
1 prašak za pecivo
100 ml mleka
400g brašna
Sirup:
600g šećera
200 ml vode
1 vanilin šećer
sok jednog limuna
Priprema:
Umesiti testo, praviti loptice veličine oraha i svaku pritisnuti na rende. Peći u zagrejanoj pećnici. Vruć kolač preliti vrućim sirupom. (Sirup: pomešati sastojke i ukuvati sirup-ušpinovati.) Ukoliko ima bilo kakvih nedoumica, rado ću pmoći
Šapice
potrebno:
3 žumanceta
1 celo jaje
2 šolje masti
2 šolje šećera
malo praška za pecivo
malo sode bikarbone
brašna po potrebi(oko 700g)
narendana kora limuna
2 šolje seckanih oraha
priprema:
_Umesiti meko testo, praviti loptice i svaku utisnuti u metalni kalup. Peći u dobro zagrejanoj pećnici. Ispečene šapice malo prohladiti i izvaditi iz kalupa. Po želji se mogu prelivati čokoladom
Čokoladne kugle
Ознаке:
deserti
Nauliti kalup (ja sam koristila onaj plastični za jaja) pa ga staviti u zamrzivač na 10 minuta.
Otopiti čokoladu od jagode pa sipeti malo u kalup i razmazati, pa o5 staviti u zamrzivač na 10 minuta.
Otopiti mlečniu čokoladu pa sipati preko roze čokolade i razmazati četkicom, i vratiti u zamrzivač da se dobro stegne.
Prilikom vadjenja kugli iz kalupa voditi računa da ne popucaju, jer su jako tanke . Najbolje je prstom lagano pogurati sa jedne na drrugu stranu.
Nisam merila čokoladu jer sam isprobavala da li to može da funcioniše. Uživajte uz ove divne dekorativne čokladne kugle
Ukrasni rolat
Ознаке:
deserti
Dugo već merkam ovaj rolatić...Pa ga odmeravam premeravam, jednostavno studiram. Danas se usudih da ga napravim, i mogu vam reći, da je krajnje jednostavno, a tako lep,svečan....ma ukusan skroooz. Malo sam promenila, nešto oduzela, nešto dodala, mada je glavna ideja ostala.
Ukrasni rolat
Dekoracija:
1 belanac
40g brašna
50g šećera
30g margarina
malo boje i arome jagode
Testo:
4 jaja
150g brašna
150g šećera
mrvica soli
Krem:
400ml vode
2 pudinga od jagode
200g mlevenog keksa
100g šećera
1 kesica krem šlaga
125g margarina
dekoracija; penasto umutit belanac i šećer, pa dodati ostale sastojke. Sipati u špric i po pek papiru iscrtati željene šare, pa staviti u zamrzivač na 15 minuta.
Testo: umutiti belanac sa šećerom, dodati ostalo i pažljivo sipati preko zaledjene šare
Peći 15 minuta na 170 stepeni.
Ispečeno testo odmah uviti u pek papir(mislim uviti rolat) i ostaviti da se tako uvijeno ohladi
Krema: skuvati vodu, pa dodati puding i šećer i ukuvati. Kada se ohladi dodati ostale sastojke i filovati rolat
Kolačiiiiiiii
Ознаке:
deserti
Makovnjača
Ознаке:
deserti
testo:
200g margarina
600g brašna
2 žumanceta
malo soli
1 suvi kvasac
200ml mleka
malo kore od limuna
fil:
400-500g maka
200ml mleka
500g šećera
1 vanilin šećer
Priprema:
prvo skuvati fil( da bi se ohladio)
Kvasac, mleko, so, 3 kašičice šećera, 1 kašičicu brašna-pomešati i ostaviti da se kvasac ratopi.
Dodati ostale sastojke i umesiti glatko testo
Podeliti ga na 6 delova .
Svaki deo razvući u tanku koru i nafilovati.
Umotati u rolne, na svaku staviti po malo margarina i odmah peći
No comments:
Post a Comment