Deserti

 

Vanil krem-štrudla

Prelepa štrudla,recept mi je sa coolinarike

Sastojci

  •  500 gr kora
  • za prvi fil:

  •  3 veca jaja
  •  3 kasike šećera
  •  1 solja (2 dl) ulja
  •  pola solje psenicnog griza
  •  1 solja jogurta
  •  1 kesica praska za pecivo
  • za drugi fil:

  •  1 l mleka
  •  9 kasika šećera
  •  3 pudinga sa ukusom vanile
 Priprema
 Skuvati puding u mleku i ostaviti da se malo prohladi (ne sasvim) uz povremeno mesanje kako se ne bi stvorila korica.

Umutiti belanca sa secerom, dodati zumanca, ulje, griz, prasak za pecivo i jogurt.

Prebrojati koliko imate kora i podeliti ih na tri dela, tako da dobijemo cetiri strudle. Ja sam slagala po cetiri kore

Slagati kore - na prve tri staviti po tri, cetiri kasike prvog fila a na cetvrtu koru staviti topao puding i urolati.

Tako uraditi i sa preostalim korama.

Strudle premazati ostatkom fila ili sa malo ulja i staviti u rernu da se ispeku, ja sam ih ispekla za  manje od 15 minuta na 180 stepeni.

Sacekati da se prohladi, pa iseci i  posuti secerom u prahu.

Bonzita


Pre par dana sam Vam obecala neki zdrav i dijetalni receptic. Ispunjavam obecanje!

Sastojci

  • 1 banana
  • 1 kasicica meda
  • malo ekspandiranog jecma*meni je otislo oko 50g
  • 2 do 3 kasike zobenih pahuljica
  • kasika susama
  • kasika lana
  • kasika suncokreta
  • kasika seckanog suvog voca po zelji

 

Priprema

Bananu izgnjeciti i dodati med,pa  viljuskom umutiti u kompaktnu smesu
Dodati ostale sastojke i sjediniti. Smesa je rastresita a nekako lepljiva.
Sipati u kalupe i dobro stisnuti da se sjedini i da se obrazuje relativno ravna povrsina.
Peci oko 10 minuta na 150. Izvaditi iz kalupa, sloziti u pleh i peci 10 minuta na 100 stepeni. Paziti da ne izgore.

Cuvati ih u frizideru i sladiti se kada vas uhvati slatki napad!!!

S obzirom da sam totalno izbacila secer iz upotebe*svoje licne, ove plocice mi bas dobro dodju kada hocu da se zasladim a da ne prekrsim jelovnik.
Recept je nastao kombinacijom par recepata sa coolinarike,jer se originali nisu dobo pokazali

 

Slatke šarene kiflice-kuvarijacije


U igri kuvarijacije ovog meseca  Slatke sarene kiflice sa bloga Ljubav na prvi zalogaj

 

Ja sam umesto kiflica pravila čvoriće,jer baš ne umem da namotam lepe kiflice

Za testo

  • 1 kg mekog brašna
  • 250 ml mleka
  • 250ml ulja
  • 1/2 malog kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 3 jaja
  • 4 kašike kakaoa

Za sirup

  • 500g šećera
  • 2 kesice vanile
  • 500ml vode

Po želji

  • kokosovo brašno

Priprema

U toplo mleko staviti šećer, kvasac i malo soli i ostaviti da nadodje
Mikserom umutiti jaja i ulje pa dodati nadošli kvasac
Smesu podeliti na 2 dela,pa u jedan deo dodati kakao. Postepeno dodavati brašno u oba dela i umesiti mekše testo 

Rastanjiti oba dela 
Te ih iseći na  štapiće željene veličine
Staviti jedan deo preko drugog i uvrteti ih
Napraviti čvor ili krug i poredjati u pleh

Peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta na 200 stepeni
Skuvati sastojke za preliv i ostaviti da se preliv ohladi

Čvoriće umačite u sirup i redjajte u posudu, pa ih zaliti preostalim prelivom
Po želji posuti kokosovim brašnom

Priprema rezimirano:

-U toplo mleko staviti šećer, kvasac i malo soli i ostaviti da nadodje
Mikserom umutiti jaja i ulje pa dodati nadošli kvasac
-Smesu podeliti na 2 dela,pa u jedan deo dodati kakao. Postepeno dodavati brašno u oba dela i umesiti mekše testo
-Rastanjiti oba dela 
-Te ih iseći na  štapiće željene veličine
-Staviti jedan deo preko drugog i uvrteti ih
- Napraviti čvor ili krug i poredjati u pleh
- Peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta na 200 stepeni
Skuvati sastojke za preliv i ostaviti da se preliv ohladi

Čvoriće umačite u sirup i redjajte u posudu, pa ih zaliti preostalim prelivom
Po želji posuti kokosovim brašnom

Bajamini

Odličan krckavi keks koji se lako sprema,a može dugo da traje(ako išta ostane).Recept sam preuzela sa coolinarike od ekabele. Ukućanima se jako dopao, tako da ću ga praviti još koji put.


Sastojci:

  •  4 jaja
  •  280g šećera
  •  280g brašna
  •  150g badema
  •  1/2 pr.za pec.
  •  1 van. šećer
  • kora 1 limuna

Priprema:

Izmutiti šećer i jaja. Dodati van.šeć, limunovu koricu, polako dodavati brašno i pr.za pec.( ručno ili žicom za testo), na kraju dodati bademe
Testo će vam biti dosta gusto, ali se može lepo izliti u pleh. Od ove količine izadju 2 komada veličine pleha za hleb

Peći 20-ak min na 180°C da blago požuti.

Kad se dobro ohladi rezati na što tanje komade da se stajanjem prosuši i tada postaje hrskav i topi se u ustima.
Čuvati na vazduhu,ne u kutijama.
Ima specifičan ukus na karamelizovani šećer i bademe.Može stajati dok ga ne pojedete.

 

Metro kolč







Metro ili metar kolača, a svvarno toliko i ispadne. Recept sam pronasla na nekom sajtu,pojma nemam kom, ali čista sreća sto sam ga zapisala. Ja sam ipak pobornik sveske i olovke.

žuta kora:
4 jajeta
12 kašika šećera
1/2 dl mleka
1/2 dl ulja
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo

braon kora:
4 jajeta
12 kašika šećera
1/2 dl mleka
1/2 dl ulja
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakao praha

fil:
3 pudinga sa ukusom vanile
1l mleka
4 kašike šećera
1 margarin

glazura:
100 g čokolade
3 kašike ulja

postupak za kore:
posebno umutiti belanaca sa šećerom da se dobije čvrst šne, a zatim lagano dodati ostale sastojke i mutiti varjačom
izliti u podmazan pleh (oblika srnećih ledja) i peći na 170 stepeni skoro 1h
kore podeliti na 3 dela i filovati.

postupak za fil:
fil kuvati kao puding po uputstvu sa kesice,kada se ohladi umutiti margarin i to je to







 1 rolat ima 2 žute kore i 1 braon u sredini
a drugi 2 braon i jednu žutu u sredini

postupak za glazuru:
čokoladu otopiti sa uljem na tihoj vatri i premazati-silikonskom četkicom-preko kolača

Breskvice

odavno tražim ovaj recept i nadjoh ga, napokon kod moje drage Pomoravke
sastojci i postupak:
2 velika ili 3 srednja jajeta
180g šećera
225 ml ulja
3 kašike mleka
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
sve umutiti i ostaviti 2h u frižideru

dodati 450g brašna-možda malo više ili manje u zavisnosti od jaja da se dobije fina kompaktna smesa koja se ne lepi za ruke
praviti kuglice i redjati ih u pleh,ali praviti malo veći razmak

peći 20 minuta na 170 stepeni

mlakim kuglicama lagano izdubiti sredinu
mrvice pomešati sa rumom i 3 pune kašike dzema i umesiti
puniti izdubljene kuglice i spajati po dve

u dve posude sipato po 100ml vode i crvenu i zelenu boju
umakati breskvice -jednu stranu u crvenu drugu u zelenu
ostaviti ih malo na ubrus i valjati u kristal šećer

provereno najbolji recept

Čokoladna jaja-

Bliži se Uskrs, meni omiljeni praznik. Ne znam da li je to zbog proleća ili radosti i veselja, šarenila i veselih dečijih očiju, ili možda zbog mog rodjendana, ili Tadijinog ili ....
Nastade kalup, pa onda i jaja


potrebno:
kalupi za čokoladna jaja

100g čokolade za kuvanje
100g mlečne čokolade
malo ulja
vreme

kalupe nauljiti i staviti u zamrzivač da se ohlade
otopiti čokoladu za kuvanje pa lagano razmazati po kalupu,ostaviti 15 minuta na sobnoj temperaturi i ponoviti postupak

isto uraditi 2 puta i sa mlečnom čokoladom
namazane kalupe ostaviti preko noći da se čokolada stegne,ili ako nemate strpljenja stavite u frižider na pola sata

iz kalupa pažljivo izvaditi jaja-držati u ruci 1mniut da se malo otopi pa pažljivo odvojiti ivice-plastika je relativno tanka stoga je po prilično i fleksibilna-i izvaditi polutke jaja
uživajte





100g mlečne čokolade
malo ulja
vreme i dobra volja

Frankfurtski venac

Sastojci

priprema

  1. 1
    Maslac mutiti dok ne zapeni. Postepeno dodavati šećer, aromu i vanilin šećer, pa mutiti dok se ne dobije povezana masa. Zatim dodavati jedno po jedno jaje, mešajući svako po 1/2 min. Umešati ostale praškaste sastojke i testo izručiti u podmazanu formu za venac. Peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 40 minuta.
  2. 2
    Za krokant maslac, šećer i bademe zagrevati mešajući dok se ne karameliziraju i ne porumene. Zatim prebaciti na komad papira ili alu-folije i pustiti da se ohlade.
  3. 3
    Za krem skuvati puding sa 100g šećera po uputstvu sa pakovanja. Mešajući ohladiti. Umutiti maslac, i spojiti sa pudingom. Voditi računa da su maslac i puding sobne temperature, u suprotnom će se stvoriti grudvice (jer masnoća počne da se odvaja od vode).
  4. 4
    Biskvit prerezati na 3 kore. Donju premazati marmeladom, pa trećinom kreme, preko staviti srednju koru, premazati polovinom kreme i preklopiti gornjom korom. Ostatkom kreme premazati ceo kolač, pritom ostaviti malo za dekoraciju.

     Krokant izmrviti i njime posuti kolač sa svih strana. Ostatkom kreme uz pomoć špric vrećice ukrasiti površinu kolača i dekorisati kandiranim trešnjama.

lažni kavijar

recept sam našla negde na internetu,
oduševila se i odmah isprobala
  •  2-3 kašike soka,kečapa ili šta god
  •  10g želatina
  •  1-2 šoljice ulja 
  1. 1
    ulje sipati u METALNU POSUDU  i staviti u zamrzivač da se ohladi
  2. 2
    želatin rastvoriti sa 1 kašikom vode,ostaviti da malo nabubri pa pomešati sa željenim sastojkom(sok,kečap...)
    staviti na ringlu da se želatin otopi ali voditi računa da ne proključa
  3. 3
    dobijenu tečnost sipati u flašicu sa kapaljkom(kapi za nos,špric...šta vam padne na pamet)
    i ukatapi u ledeno hladno ulje po 3 kapi na isto mesto
    ostaviti par minuta i procediti
  4. 4
    ulje ne morate baciti jer je sve čisto,već ga možete dalje iskoristiti
    ukoliko pravite slanu varijantu samo procedite
    a ako se ipak odlučite za slatku procedite i lagano operite pod slabim mlazom hladne vode
  5. 5
    može da stoji čak 2 nedelje u frižideru-u ulju

    odlično je za dekoraciju što slatkih što slanih stvarčica





  •  
  •  1-2 šoljice ulja

Čokoladni lava kolač

recept preuzet od Milicze sa coolinarike
Obožavam njene recepte i evo,napokon su dosli na red za pravljenje

odličan je !!!!!!!

potrebno:
  • 250 g putera-margarina
  •  300 g šećera
  •  6 jaja
  •  1  vanilin šećera
  • 130g brašna
  •  250 g čokolade

priprema:
penasto umutiti jaja,puter i šećer
dodati vanilin šećer,otopljenu čokoladu i brašno
 umutiti

kalupe (ja sam koristila aluminijumske,koje sam dobila od moje Ane)namazati i posuti sa malo brašna. Rernu ugrejati na 200 stepeni i peći kolač
ukoliko,kao ja, pečete u metalnim kalupima,onda samo 9-10 minuta i 2 minuta ostaviti u kalupima da se ohlade


ukoliko se odlučite za keramičke onda  12-15 minuta+ 2 minuta hladjenje

kolač se servira i jede topao uz dodatak sladoleda,voća,slatke pavlake

-kada se ohladi malo se spljeska,ali je svakako lepši vruć
-ja bih malo smanjila količinu šećera,ali ukućani kažu "super"
-ispalo mi je 7komada(to je polovina mere

*smesa se može umutiti dan ranije i ispeći po potrebi(čuva se u frižideru) 
3. Kako se pravi američka pita (American Pie)
 Originalan recept 
Sastojci za duplu koru:
300g brašna
225g hladnog putera, iseckanog na kockice oko 1cm
100ml ledeno hladne vode
1-2 kašike šećera
1 kašičica soli
Količina sastojaka može da varira u zavisnosti kakvo testo volite.
Preporučujem da se testo mesi u fud procesoru ili u mikseru za testo jer će se mešanjem ruku ono brzo zagrejati. U tom slučaju najbolje da koristite varjaču.  Najpre promešajte samo brašno u fud procesoru, umesto da ga prosejete, dodajte so i šećer, a zatim dodajte iseckani puter, mešajte oko 15 sekundi. Voda se dodaje postepeno i za 30 sekundi testo je spremno.
Nemojte da previše mesite testo. Testo treba da bude sipkavo, ne previše vlažno.
Kad ste umesili teso podelite ga, ukoliko želite dve kore, oblikujte u diskove, obložite ga plastičnom folijom i stavite u frižider.
Testo mora da provede bar 1 sat u frižideru. 
Od voća sam stavila šljive,ali pošto nisam pravila po receptu za duplu koru(veliku pitu) nego sam smanjila količinu sastojaka i napravila manje. Morala sam da se ponovim koliko već sledećeg dana i  napravim pitu sa jagodama.

Kraljevska kornet -sladoled torta

Dugo već tragam za dobrom sladoled tortom. Onako da je napravim kada imam vremena, pa da se sladim i osvežavam kada sam umorna i kada mi se jede nešto slatko. Rondam ja tako blogovima,sajtovima...lutam .Nadjem jednu,drugu treću,ali to nije to. Da skratim priču....NAPOKON SAM JE NAŠLA. Onako stidljivo me je cekala u Vukičinim receptima. Vukice,hvala ti
Kraljevska, kremasta torta ...Mmmm
E sad onaj drugi deo priče. Moj rodjendan!!!!!Kao i svake godine,istog dana.Mada svake godine +1 više i tako nanizaše se.(33). I kao i svako dete ja za svaki rodjendan porastem po 1cm,ali na moju žalost više ne u visinu nego u širinu.Možda je za sve te moje centimetre silne kriv zapravo internet,a možda i moje kulinarsko iskustvo(celih 9 godina). A sada njeno veličanstvo:


Kraljevska kornet -sladoled torta

potrebno:
  •  6 kom jaja
  •  8 kašika šećera
  •  5 dl mleka
  •  1 kašika gustina
  •  200g čokolade
  •  5 dl slatke pavlake
  •  1 kašikica arome vanile
priprema:

 Žumanca,šećer,gustin i mleko skuvati na pari
Kad se zgusne ostaviti da se ohladi.
Belanca umutiti u čvrst snieg i sastaviti sa ohlađenim filom.
Slatku pavlaku umutiti pa sastaviti sa filom
.
Fil podijeliti na 3 diela.
U jedan dio umešati 100 g istopljene čokolade, u drugi dio umešati 100g  krupno rendane čokolade, a u treći dio umešati 1 kašikicu arome vanile

 Od jednog lista oblatne izrezati oblik obruča za torte, premazati ga istopljenom čokoladom i ostaviti da se čokolada stegne.
 Drugi list oblatne iseckati na delove i vrh umočiti u čokoladu,ostaviti da se stegne pa poredjati po unutrašnjosti oboda.
Prvo sipati deo sa istopljenom čokoladom,pa deo sa vanilom pa sa rendanom čokoladom
ili kako god želite.
Ukrasiti seckanim orasima i lešnicima i sa malo rendane čokolade.
Ostaviti da se zaledi


Slavljenička torta

Na insistiranje mnogih evo stiže i recept

sastojci
  •  1kg plazma keksa
  •  2-3 čaše koka kole
  •  250g margarina
  •  200g čokolade
  •  150g prah šećera
  •  150g žele bonbona 
priprema:

1
otopiti margarin i čokoladu pa dodati prah šećer i sve penasto umutiti

2
izlomiti keks i pomešati sa seckanim žele bonbonama

3
keksu dodati koka kolu i margarin,sve sjediniti

4
formirati željeni oblik i ostaviti preko noći u frižideru

5
po želji dekorisati fonan masom ili šlagom

Puslice/Macarons


Nekada su se zvale puslice,a sada,posto je zavladao kulinarski modernizam zovu se "Macarons". Moja Nana je baš neka moderna žena. Ni jedna slava,slavlje ili porodično okupljanje nije prošlo bez njenih prelepih,nežnih, šarenih puslica.

A,sada, recept:
3 belanceta
150 g prah šećera
1 kašika limunovog soka
1 prstohvat soli

-belanca umutiti(mikserom) i postepeno dodavati šećer.Muti se otprilike 10minuta(u Naninoj svesci piše koliko belanaca *3minuta).Kada se napravi čvrst šne dodaju se sok i so još se malo promuti i gotovo.
Masu podeliti i svaki obojiti po želji. Na pek papir istiskivati (špricem sa okruglim nastavkom)krugove željene veličine.Sušiti u reni na 100 stepeni 1-1,5h.Prohladiti i filovati

Fil od limuna:
polovina soka od limuna
3 žumanceta
1 kašika pudinga od vanile
malo kore od limuna
5 kašika šećera
skuvati na pari i dodati 1 kašiku putera
malo ohladiti i filovati prelepe macaronse

Princes krofne

Da Vas malo počastim ovim prelepim i jednostavnim kolačićima.Moj sin ih obožava,a zbog njega su i napravljene. Mama časti,dete joj je upisalo muzičku školu!!!

testo:
3 merice(od 100g) vode
100g margarina
2 merice brašna
1/3 praška za pecivo
prstohvat soli
3 jajeta
-vodu i margarin skuvati da proključa,dodati praškaste sastojke i mutiti(varjačom) da se masa sjedini
-ohladiti(da bude mlako)
-u ohladjeno dodavati 1 po jedno jaje i svako umutiti da se sjedini sa masom(mutiti mikserom sa žicama za testo)
-masu sipati u špric i istiskivati željene oblike(malo je teže jer je gusto testo)
-ugrejati rernu na 250 stepeni
-staviti princeze i kada vidite da su počele da narastaju smanjiti temperaturu na 180 stepeni)
-peći dok ne porumene

fil:
100g krem šlaga (belog)
1dl kisele vode
200ml slatke pavlake
sve sastojke sipati i umutiti do željene gustine(jako gusto)
puniti ohladjene princeze i uživati

Gelato sladoled

by enasarovik

Sastojci

  •  1dl slatke pavlake
  •  1dl mleka
  •  3 zumanceta
  •  1 jaje
  •  50gr šećera
  •  1 kasicica ekstrata vanile
  •  1.5 kasicica glukoznog (corn) sirupa
  •  70gr čokolade
  • 150g umućene slatke pavlake koja se dodaje kada se prethodna smesa ohladi

  1. Zumanca,jaja i pola secera(25gr) skuvajte na pari,uz stalno mesanje(da se ne stvaraju grudvice).Smesa je gotova kad postane veoma gusta,kao gust puding.Mleko,slatku pavlaku,preostali secer(25gr) i ekstrakt od vanile staviti u serpu i pustite da provri,povremeno mesajuci.Smesu od zumanaca ostaviti na pari,a smesu od mleka lagano ulivajte,sve dok se smesa ne sjedini.Smesu ostavite  i dalje na pari i dodajte corn sirup i otopljenu cokoladu.
  2. Kada se sve sjedini sklonite sa pare,ostavite da se malo prohladi,pa je stavite u frizider.Na svakih deset minuta vadite iz frizidera,pomesajte varjacom,pa opet vracajte u frizider.Kada masa pocne da se zgusnjava i ostaje na varjaci dodajte slatku pavlaku(150g).Smesu izlijte u posudu i stavite u zamrzivac,pa na svaki pola sata  promesajte da se ne bih stvarale kristale leda.Zamrznivalje traje oko 4 sata.Sladoled na kraju bude homogen i kremast.(ja to mesanje bas i ne praktikujem)

Kuvarijacije/Izvrnuta torta od banane

Mnogo mi se dopada ova igrica(kuvarijacije) i kad god imam vremena ja učestvujem. Ovog puta je bila tema
Izvrnuta torta od banane sa Phalacinkinog bloga.

Odličan kolačić,banane jako retko stavljam u kolače tako da je ovo bio pun pogodak.

Izvrnuta torta od banane

Karamela

150 g muskovado šećera
75 g putera

Testo

250 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
225 g šećera u prahu
125 g putera, istopljenog i ohlađenog
2 jaja
80 ml mleka
nekoliko banana
Puter i muskovado istopite u šerpici na srednjoj vatri. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Sipajte je u okruglu tepsiju prečnika 26 cm. Banane isecite na kolutove i poređajte ih u koncentričnim krugovima preko karamele. Ja najčešće iskoristim 3-4 velike banane. Takođe, umesto muskovada možete koristiti i žuti šećer. Ja njega najčešće i koristim i tada je karamela svetlije boje.
U činiju prosejte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Blago umutite jaja sa mlekom i sipajte u suve sastojke zajedno sa istopljenim puterom. Izmešajte žicom da se sjedini, a zatim masu sipajte u pleh preko banana i poravnajte gornju površinu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 30-40 minuta. Obavezno proverite da li je pečeno nakon 30 minuta tako što ćete kolač probosti čačkalicom i ako izađe suva znači da je gotovo, a ako ne, pecite još koji minut.
Sačekajte da se kolač malo prohladi, a zatim ga izvrnite na tanjir.
Napomena: Oprez ako koristite okrugli kalup za tortu kome se skidaju ivice! Može se desiti da karamela počne da curka na početku pečenja.

Palačinke sa jabukama

recept moje drugarice,da malo promenimo
testo:
1 izrendana jabuka
2 jajeta
malo kisele vode
malo mleka
prstohvat šećera
prstohvat soli
prstohvat praška za pecivo
brašno(umesiti gustinu kao za obične palačinke)

ispeći palačinke na uobičajni način
fil:
2 seckane banane
100ml slatke pavlake
1 velika kašika euro krema
+istopljena čokolada za preliv

-na palačinku namazati mešavinu krema i pavlake,staviti seckane banane i urolati
-po želji preliti sa malo čokolade i uživati

Corn sirup

by VioletLove

Sastojci

  •  2 šoljice  kristal šećera
  •  3/4 šoljice vode
  •  3/4 kašičice jabukovog sirćeta
  •  prstohvatsoli

Priprema

  1. Sve pomešati, staviti na laganu vatru, poklopiti posudu i tako kuvati 3 minuta
  2. Otklopiti i kuvati uz stalno mešanje varjačom dok ne zgusne  – bitno je da ostane skroz prozirna tečnost nesme ni u ludilu promeniti boju
  3. Ohladiti je mešajući, sipati u sterilisane flaše 
  4. Traje i do 2 meseca! 
  5. Mera šoljice je američki “cups” – 250 ml.

Sladoledna jaja

recept i postupak za čokoladna jaja,ukoliko ne koristite kupljena i nemate kalup
za 6 polutki:
100g šlaga
100ml slatke pavlake
20-30ml kisele vode
ekstrat vanile
ekstrat kruške(da bi obojio žumanac i dao aromu)

-slatku pavlaku,šlag i vodu umutiti dodati vanilu i još malo mutiti
od dobijene mase odvojiti 6 kašičica i tu sipati krušku,dobro promešati
-belom masom napuniti jaja pa kašičicom na svako jaje staviti malo žutog dela
-staviti u zamrzivač da se dobro stegne

Lagani sladoled

by anarad

Sastojci

  •  4belanaca
  •  210 gr šećera
  •  500 ml slatke pavlake
  •  2 limuna
  •  1 kesica burbon vanilin šećera
  •  125 gr smrznutih borovnica(ili sezonskog voća)
priprema
  1. U činiji umutite belanca u šne. Dok se belanca mute, polako naizmenično dodajte šećer i limunov sok od 2 limuna i mutite sve dok ne potrošite celu količinu šećera i soka i dok masa ne postane gusta i sjajna.
  2. Umutite slatku pavlaku sa dodatkom burbon vanilin šećera.
  3. U blenderu izmiksajte borovnice i dodajte ih slatkoj pavlaci.
  4. Zatim polako sipajte smesu od belanaca u smesu od borovnica i pavlake. Pažljivo promešajte, pa smesu sipajte u posudu koja može u zamrzivač.
  5. Smesu ostavite u zamrzivaču preko noći.

Slatki đevreci

Ovo mi je pravila baka kada sam bila mala

Sastojci:

2 jaja
12 kašika mleka
9 kašika šećera
6 kašika ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
oko 600g brašna

Priprema:

Umesiti tvrdje testo. Rastanjiti na debljinu 1cm i okruglom modlom(prečnika 8cm) vaditi krugove,unutra vaditi manjom modlom da se dobije oblik đevreka
Pržiti na vrelom ulju. Tople posuti prah šećerom

Krofne

  •  250ml mleka
  •  80ml kisele vode
  •  1 mali kvasac
  •  1 kasicica secera
  •  1 kasicica soli
  •  1 kasicica brasna
  • testo

  •  450 do 500g brasna
  •  1 jaje
  •  1 kasika rastopljenog margarina
  •  1/2 praska za pecivo
  •  1 izrendana kora limuna
  •  1vanilin secer
  1. kada nadodje kvasac sipati ga u sastojke za testo i promesiti.

  2. ostaviti 15 minuta da se testo odmori i kad nadodje premesiti,rastanjiti i modlom vaditi krofne

  3. krofne ostaviti 15 minuta da odmore i prziti na vrelom ulju

  4. vruce stavljati na ubrus da pokupi visak masnoce

/uvek stavim 450g brasna pa kad poslednji put premesim dodam jos malo na radnu povrsinu da se ne lepi

Andjeoski kolač sa jagodama

recept by anarad 

 

Sastojci:

12 belanaca

1 kašičica jabukovog sirćeta

1 šolja kristal šećera

1 šolja brašna

1 1/2 šolje prah šećera

1 kašičica vanila ekstrakta

1/4 kašičice soli

2 šolje jagoda

7 gr želatina

1/4 šolje šećera

2 šolje slatke pavlake

1/2 kašičice vanila ekstrakta

Priprema:

 

Stavite belanca i sirće u duboku posudu za mikser i uključite mikser da muti na srednjoj brzini. Mutite 2-3 minuta dok se ne pojave mehurići. Polako iz dva-tri puta dodajte šolju šećera, sve vreme muteći. Pojačajte brzinu i mutite sledećih 5 minuta.

Pomešajte zajedno brašno i prah šećer i stavite ovo u rešetku. Isključite mikser, pa sklonite posudu na radnu površinu. Prosejte 1/3 mase brašna i šećer direktno u posudu, pa drvenom varjačom ili špatulom sjedinite. Tako uradite i sa preostalom masom. Dodajte vanilu i so i sve pažljivo sjedinite.

Podmažite modlu za kuglof. Bolje bi bilo da je dno vaše modle ravno, ali ako i nije, nije problem. Sipajte smesu u modlu, rasporedite je i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 190°C. Pecite 40-45 minuta.

Moj savet je da modlu sa smesom stavite na tanak pleh, pa da tako pečete, jer onda nećete imati problema sa pranjem rerne, ako kolač previše naraste.

Kada je kolač pečen izvadite ga iz rerne, prohladite u modli, pa ga okrenite da vam gornja kora kolača bude na plehu, koji ste podmetnuli. Tako ostavite 2 sata da se kolač potpuno ohladi. Ako ste modlu dobro podmazali nikakvih problema nećete imati sa vađenjem kolača iz modle. Kada to uradite kolač vratite na pleh gornjom stranom na dno pleha i stavite ga u zamrzivač na dva sata. Ovaj kolač možete da napravite i uveče, pa da cele noći stoji u frižideru.

 

Sat vremena pre nego što ćete kolač izvaditi iz zamrzivača, stavite jagode u posudu, koja može u mikrotalasnu rernu, poklopite posudu i stavite jagode na par minuta u rernu. Izvadite ih iz mikro rerne, pa ručnom pasirkom za krompir ispasirajte jagode direktno u posudi. Dodajte odmah direktno u jagode želatin pomešan sa šećerom i dobro sjedinite smesu da nema grudvica. Vratite u mikro rernu na minut, dobro promešajte i ostavite sat vremena da se hladi i stegne u frižideru.

Umutite i slatku pavlaku u čvrst šlag.

Dodajte ohlađenu smesu sa jagodama, dodajte vanilu i dobro sjedinite. Probajte ovaj fil, pa ako je potrebno dodajte još malo šećera.

Izvadite kolač iz zamrzivača, okrenite ga i stavite na radnu površinu. Oštrim nožem isecite obruč od testa počevši 1cm od unutrašnjeg otvora kolača i ne više od 1cm širine obruča. Pažljivo izvucite taj obruč. Dobijenu "rupu" napunite filom, pa vratite obruč od kolača. Okrenite kolač tako da vam sada ova sečena strana bude dole i nafilujte ceo kolač pripremljenim filom. Trebalo bi da imate sasvim dovoljno fila i za preko. 

 

Kolač poslužite ili odmah ili ga vratite u frižider, pa ga poslužite posle 30 minuta.

i uživajte,kolač je fantastičan

Doboš torta


Ostalo u meni ono nešto čudno, kad se neko od ukućanih vraća sa puta, da ga kod kuće dočeka gozba. Elem, dragi je na službenom putu, žena mlada domaćica, opasana keceljom lizne prst i prevrne stranu, nekog novog kuvara. Kod nas situacija malo modernizovanija, žena mlada domaćica=ja, lizne prst = zarola scrool na mišu, prevrne list kuvara=lista internet stranu. Skoro isto, nijanse su u pitanju.
On putuje, ja kuvam. Lepo smo to mi podelili.  Pobednica višednevnog lutanja je Doboš torta. Moj prvenac. Lepa divna, čokoladna torta sa karamelom. Ubitačna kombinacija!!!!
Lepo sam ja prostudirala recepte, ali svi su mi nešto nejasni. Niko detaljno da objasni onaj deo tanke kore, pa onaj drugi deo karamel...Od cele price ja jedino u potpunosti shvatih fil( i to je nešto).
Recept koji je pobedio na izboru je recept za Doboš tortu, moje velike virtuelne prijateljice Superkemije.
Ona je tu sve lepo ispisala, gotovo nacrtala. Meni osta da se kulinarski oprobam i obradujem dragog.


Doboš Torta

kora:

  • 6 velikih jaja
  •  170 g šećera
  •  120 g brašna
  •   +
  •  malo putera za premazivanje pek papira  

  1. da si olakšamo pravljenje većeg broja kora prvo treba izrezati 8 komada pek papira 28-30 cm, na svaki papir običnom olovkom iscrtati krug veličine  26 cm- crtajte oko okruglog kalupa.. ..sad papire okrenite s one strane gde nema tragova olovke i sve ih rasporedite po stolu/radnoj ploči i sl. 
  2. svaki papir unutar krugova premažite puterom da se posle kore mogu lakše skinuti.. 
  3. za testo – umutimo  belanca u čvrst sneg..žumanca i šećer miksamo dok ne posvetle, zatim dodajemo brašno i malo snega od belanaca- miksamo da se poveže 
  4. na kraju varjačom umešati ostatak snega.. 
  5. rasporedite ravnomerno testo po papirima (otprilike 4 pune kašike na svaki), te plastičnom lopaticom zagladite testo do ivica da dobijete tanku koricu.. 
  6. stavite prvi papir na veliki pleh od rerne i stavite peći u zagrijanu rernu na 200 °C 8 minuta (pazite da vam kore ne izgore-treba biti zlatno žute boje) 
  7. u pripremi imate drugi  pleh na kojem već čeka sledeća kora, znači čim pleh izvadite iz rerne stavljate drugi i tako ćete biti prilično brzo gotovi.. pečenu koru zajedno s papirom stavite na žicu da se hladi..pečene kore slažite jednu na drugu i pustite da se skroz ohlade.. papir se skida pre nadevanja s kremom..
    1 koru iseći na 16 komadića i nu ćemo karamelizovati i staviti na vrh torte
    krema:
    •  500 g putera
    •  250-300 g čokolade (mlečne)
    •  100 g -II- (za kuvanje)
    •  2 žumanceta
    •  200 g šećera u prahu 
    •  1-2 žlice limunovog soka

    1. za kremu: čokoladu  otopiti na laganoj vatri i nek se skroz ohladi ali ne stvrdne.. 
    2. ako ne želite stavljati sirova žumanca u kremu (ja ih stavljam) možete ih malo obraditi na laganoj vatri, par minuta mešati varjačom da ih prođe temperatura..
    3. omekšali puter miksati, dodati šećer u prahu, zatim žumanca i čokoladu a na kraju sok od limuna-miksati da se dobro poveže.
      .
    4. limunov sok dodajem da mi krema bude malo mekša, ali on se ne sme osetiti u kremi.. 
      karamel:
      150g šećera
      šećer stavite u veći lonac -tako da nije u debelom sloju..da se topi na laganoj vatri, ne mešati dok ne vidite prve naznake topljenja (ako prerano počnete mešati mogu vam ostati grudice).. kad vidite na mestima da se počelo topiti lagano mešajte dok se sav šećer ne otopi, treba imati zlatno žutu boju.
      U gotov karamel umočiti komade kore i ostaviti ih da se karamel stegne
      -kremom filovati kore, ukrasiti je karamelizovanim korama i tačkicama od kreme

kolači i slano

o5 malo sličica
U celom ovom haosu,odmah nakon završetka radova(onih grubih), imala sam porudžbinu,pa evo malo sličica,a biće i recepata uskoro



















bilo je tu još svačega,ali nisam stigla da uslikam

Tortice od jagoda


Pravo prolećno lagano slatko osveženje

testo za korpice :
250g brašna
170g margarina sobne temperature
dobro umesiti i rastanjiti na 3mm
čašom vaditi oblike i oblagati kalupe
ispeći i ohladiti

korpice puniti pudingom od vanile(vrućim) i ukrasiti jagodama

uživajte

Korpice sa ananasom i čokoladom


osnovni fil

500ml vode
10 kašika šećera
2 pudinga od vanile
-skuvati klasično(samo sa vodom) puding i ohladiti
umutiti sa 150g margarina
-podeliti na dva dela

 ananas fil: u polovinu fila dodati 100g sitno seckanog ananasa
čokoladni fil:dodati 100g rendane čokolade
                                                       


maslinkine korpice
  50g kukuruznog brašna,150g belog brašna, 50 g griza, 50 ml ulja, 100ml vode, 1 kvasac, 1kk šećera, 1/2 kk soli
-kvasac, vodu, so, šećer izmešati da se otopi kvasac
-pomešati sve ostalo i umesiti testo
-ostaviti 15 minuta
-praviti loptice i stavljati ih u kalupe
-prstima izoblikovati i peći


korpice filovati ananas, pa čokoladnim filom i ukrasiti šlagom

Medeni hleb

Sastojci

I korak

 3 kašike kukuruznog brašna
 1 prašak za pecivo
 pola kg belog brašna

II korak

 150g putera ili margarina
 1 kg meda

III korak

 130 ml mleka
 3 jaja  
  1. I korak
  2. izmešati sastojke iz istoimenog
  3. II korak
  4. umutiti med i puter, da se dobije gust krem
  5. III korak
  6. umućkati mleko i jaja pa postepeno dodati suve sastojke
  7. kada sve zbućkate dodajte masu od meda i putera
  8. mutite, mućkajte, bućkajte dok ne dobijete finu glatku gustu masu
  9. sipajte mešavinu u kalup za hleb i pecite ,90 min u srednje zagrejanoj pećnici

Posluživanje

naravno morate proveravati,jer može i brže da se ispeče
služiti skrozzz ohladjen,može dugo da stoji,
preporučujem ga za doručak sa puterom i šoljom čaja

Baklava sa plazmom

Sastojci

 300g mlevenih oraha
 200g mlevene plazme
 750g tankih kora za pitu
 250g putera

preliv

 250ml vode
 600g šećera
  sok od jednog limuna
 100g suvog groždja
 

Priprema

  1. Prvo skuvati preliv. Kada se istopi šećer dodati sok od limuna i ostaviti da se hladi. 
     
  2. Pomešati orahe, plazmu i groždje. U pleh staviti 2 kore i posuti malo smese sa orasima ,zatim redjati kore-po jednu i svaku posipati dok se sve ne utroši.Napravljen kolač iseći i preliti istopljenim puterom. Ispeći(da porumeni) u zagrejanoj rerni. Preliti vruću baklavu ohladjenim prelivom

Leptir

Sastojci

kora

 7 jaja
 7kašika šećera
 5 kašika brašna
 2 kašike krašekspresa,može i kakao
 1 prašak za pecivo

fil

 4 jaja
 8 kašika prah šećera
 4 rebra rendane čokolade

 1 puter(250g) ili margarin 
 
 

Priprema


kora

umutiti belanca, pa dodati sve ostale sastojke za koru 3
mutiti ,bućkati, mućkati, dok ne dobijete finu, ujednačenu masu 4
peći u okruglom kalupu čim se ispeče izvaditi iz kalupa i podeliti ,horizontalno, na željeni broj delova

fil

na pari kuvati jaja, prah šećer i čokoladu
kada masa postane gusta i lepljiva skloniti sa ringle i ostaviti da se hladi
dok se masa hladi umutiti puter
kad se masa skrooooz ohladi dodati joj već pomenuti, umućeni puter
pa o5 mutiti mućkati bućkati dok ne dobijete fini krem
premazati svaku koru(rasporediti fil)
i gotova torta
dekoracija po želji, mašti, volji

Posluživanje

...preporučujem da se pravi 1-2 dana ranije da bi kore omekšale,a ako treba za odmah kore MALO navlažiti mlekom

Tadijina torta

Sastojci

 1 kg mlevenog plazma keksa
 1/2kg seckanih žele bonbona
 300g seckanog suvog groždja
 1 margarin(otopljeni)
 300g mlevenih lešnika
 100g prah šećera
 1-2 čaše soka od narandže
 

Priprema

  1. sve sastojke dobro izmešati 
     
  2. oblikovati tortu i po želji ukrasiti

Ledene kokos kocke

Sastojci

kora

 5 belanaca
 150g šećera
 200g kokosa
 100g brašna
 1/2 praška za pecivo
  preliv-500ml hladnog mleka

fil

 5 žumanaca
 700ml mleka
 10 kašika brašna
 100g šećera
 1 margarin umućen sa 100 g prah šećera

dodatak

 300g šlaga

  kisela voda

Priprema

  1. umutiti sve sastojke za koru i ispeći istu, vruću preliti sa hladnim mlekom 
  2. skuvati fil, i kada e ohladi umutiti ga sa margarinom 
  3. umutiti šlag sa kiselom vodom i nafilovati kolač

Softane kokos kiflice

 

Sastojci

 1 mali kvasac
 100ml mleka
 1 jaje
 500g brašna
  malo neskvik praha
 1 prašak za pecivo

preliv

 600g šećera
 1 čaša H2O
 1 vanila

ostalo


 300g kokosa
 

Priprema

  1. umesiti testo i napraviti kiflice 
     
  2. ispeći i vruće staviti u vruć sirup od šećera, ostaviti da odtojue 1h 
     
  3. vaditi iz sirupa i valjati u kokos

Pahulja

 

Sastojci

 1l voćnog jogurta-bilo kog
 1 tegla kompota od višanja
 300g šlaga
 700g keksa
 200ml kisele vode
 

Priprema

  1. činiju obložiti kesom ili celofanom, sipati jogurt i izmrviti keks 
     
  2. višnje ocediti od soka i dodati jogurtu i keksu 
     
  3. varjačom izmešati i ostaviti par sati u frižideru 
     
  4. prevrnuti činiju, skinuti kesu ,i pahulju ukrasiti šlagom koji je umućen sa kiselom vodom, i višnjama

Profiteroli

 

 

Sastojci

krofnice

 100ml ulja
 200ml vode
 2 šoljice-od 100ml brašna
 3 jajeta

krema I

 2 pudinga od čokolade
 500ml mleka
 10 kašika šećera
 200g putera

krema II

 300g šlaga
 200ml kisele H2O
 200ml slatke pavlake

Priprema

  1. krofnice-staviti vodu i ulje da provre, dodati brašno i skloniti sa ringle, kada se ohladi dodati jaja i mutiti mikserom-kašičicom vaditi krofnice i peći 
     
  2. krema I-skuvati puding sa šećerom i mlekom i kada se sve ohladi dodati puter i umutiti 
     
  3. krema II-umutiti šlag sa kiselom vodom i dodati slatku pavlaku i dugooo mutiti 
     
  4. pomešati kremu I i II i dobro umutiti mikserom 
     
  5. u činiju staviti red krofnica red kreme….dok se sve ne potroši

Limun keksi

 

Sastojci

 300g brašna
 180g putera
 70g šećera
 1 jaje
 1 kašičica limunove kore
 1 vanilin šećer
  malo soli

Priprema

  1. Miješati maslac sa šećerom. Polako dodavati brašno, vanili šećer, sol, koricu limuna. Umijesiti tijesto, 
  2. Raditi kolačiće (aparatom), stavljati na lim za pečenje ( ja ih stavljam na papirom pokriveni lim), i pecite na temp. 170 -190 st. C ( zavisno o pećnici) oko 15-20 minuta. 
  3. ps-ja sam, stavila otopljeni puter i prah šećer

Poljupci


Sastojci

 450g brašna
 200g biljne masti
 100ml mleka
 2 jaja
 1 mali kvasac
  1 kašika soli,1 kašika šećera

fil


  džem ili jaje i sir

Priprema

  1. u mleku rastopiti kvasac i pomešati ve ostale sastojke 
  2. ako je potrebno dodati još malo brašna 
  3. zamesiti testo razviti na debljinu 0, 5cm seći čašom ili okruglom modlom 
  4. na sredinu svakog kruga stavljati fil i preklapati 
  5. krajeve pritiskati viljuškom 
  6. peći 
  7. slatke pošećeriti-prah šećerom 
  8. slane-ništa

Tortice

 

Sastojci

testo

 7 jaja
 7 kašika šećera
 5 kašika brašna
 2 kašike kakao praha
 1 prašak za pecivo

fil

 125g putera
 0,5 l mleka
 5 kašika šećera
 100g prah šećera

 1 puding od čokolade
 

Priprema

  1. posebno umutiti šne od belanaca 
     
  2. pa dodati žumanca i dodati sve ostale sastojke za testo 
     
  3. izliti u kalupe-za projice ili mafine- i peći 
     
  4. skuvati u mleku puding i šećer 
     
  5. posebno umutiti puter i prah šećer 
     
  6. kada se puding ohladi umutiti ga sa meom putera i prah šećera 
     
  7. premazati totice 
     
  8. dekoracija po želji 
     
  9. gotovo

Kolač sa pireom od jabuka

 

Sastojci

testo

 4 jaja
 8 kašika šećera
 6kašika brašna
 200ml mleka
 1 prašak za pecivo

fil

 750ml pirea od jabuke
 200g šećera
 1l vode
 1 puding od vanile
 200g gustina
  malo cimeta
 2 kesice vanilin šećera

ukrašavanje


  šlag
 
 
 

Priprema

  1. sve sastojke za testo umutiti izliti u pleh i ispeći testo
  2. pire, vodu,šećer prokuvati
  3. gustin i puding izmešati
  4. skuvati fil-kad pire počne da vri dodati puding i gustin i ukuvati
  5. zatim dodati cimet i vanilin šećer i dobro umutiti-varjačom
  6. vruć fil sipati preko vrućeg testa i ostaviti da se ohladi
  7. premazati šlagom
  8. gotovo

Krempita

 

Sastojci

Broj osoba:
12 osoba

kora

 24 komada pravougaonog keksa
 1 dl hladnog mleka

fil I

 3 belanca
 3 kašike šećera

fil II

 3kesice pudinga od vanile
 700 ml H2O
 10-12 kašika šećera

 1 kašika griza
 

Priprema

  1. umutiti sve za fil I
  2. posebno skuvati fil II(provri voda, dodati šećer, puding i griz)...
  3. pomešati oba fila(VRUĆ PUDING I umućena belanca)
  4. mutiti miXerom, mešati, mućkati, dok se ne dobije beličasta masa
  5. 12 keksića potopiti u mleko
  6. poredjati u pleh
  7. preliti filom
  8. o5 12 keksića potopiti u mleko, i rasporediti preko fila
  9. GOTOVO

  10. žumanac koji mi preostane obično ubacim u gibanicu ili slično-odmah iskoristim za nešto drugo

Kremasta voćna torta

 

Sastojci

kora

 10 belanaca
 400g šećera
 1 kašika sirćeta

fil

 10 žumanaca
 200g šećera
 5 kašika brašna
 1/2 l mleka
 3 kesice šlag krema od vanile
 1 margarin ili puter
 po želji(1/2 kg) jagode ili neko drugo voće

dekoracija


 2 kesice šlaga
 

Priprema

  1. koru peći 2h na 150 stepeni-tj sušiti( u velikkkoooom plehu)
  2. žumanca umutiti sa šećerom i dodati brašno
  3. od mleka uzeti 1 šolju i pomešati sa žumancima, a ostatak staviti da proključa
  4. sipati fil i ukuvati sve
  5. ohladjeni fil pomešati sa umućenim (3kesice)šlagom i margarinom
  6. pečenu koru podeliti na dva dela (vertikalno)
  7. redjati:kora, fil, voće, fil, kora,šlag
  8. držati u frižideru

Čokoladice

Sastojci

 1/2 kg mleka u prahu
 100g kakao praha
 1/4l H2O
 300g šećera
 150g margarina

punjenjeI

  suvo groždje
  rum

punjenje II

  višnje

punjenje III

 5 kašika vode
 5 kašika šećera

 100g kokosa

Priprema

  1. mleko u prahu i kakao pomešati
  2. vodu i šećer prokuvati oko 10 minuta
  3. dodati margarin i kuvati još 5 minuta
  4. vruće sipati u smesu mleka i kakao praha
  5. mućkati, bućkati…
  6. sipati u podmazan kalup
  7. ako želite punjenje, onda pola smese, pa punjenje, pa drugu polovinu smese
  8. ostavite da se dobrooo ohladi

Reforma torta

 

Sastojci

kora

 18 belanaca
 22 kašike šećera
 450g oraha

fil

 18 žumanaca
 400g prah šećera
 200g čokolade
 1,5 margarin

ukrašavanje


  šlag ili čokolada 

Priprema

  1. umutiti sastojke za koru i podeliti na što više delova( ja imam oko 6)
  2. dobro namazati pleh-margarinom, ali ne do ivice
  3. svaku koru sušiti na 250 stepeni oko 15 minuta
  4. na pari skuvati žumanca ,prah šećer i čokoladu
  5. kada se ohladi dodati margarin
  6. mutiti, mućkati, bućkati
  7. nafilovati kore
  8. ukrasiti tortu šlagom ili čokoladom

Ledena torta

Sastojci

 400g lešnika
 250g šećera
 20 žumanaca
 20 kašika prah šećera
 10 kesica šlaga
 1 l mleka

ukrašavanje


  šlag

Priprema

  1. ušpinovati šećer sa lešnjacima
  2. izliti na dasku i staviti da se ohladi
  3. samleti
  4. umutiti žumanca i prah šećer
  5. i u to dodati prethodnu smesu
  6. umutiti šlag i mleko
  7. sve pomešati
  8. izliti u nauljeni kalup i zalediti
  9. ukrasiti šlagom

Keks oblanda

 

Sastojci

I

 1/2 kg šećera
 3 jaja
 10 kašika mleka
 1 margarin
 3 rebra čokolade

II

 150g mlevene plazme

 100g oraha mlevenih 

Priprema

  1. sve sastojke iz I dela staviti zajedno i skuvati
  2. u to dodati II deo
  3. nafilovati oblandu i ostaviti malo da se stegne
  4. gotovo

Prave praline

 

Sastojci

Broj osoba:
60 osoba

za čokoladu

 250g čokolade
 100g margarina

fil

 300g šećera
 150g margarina
 3 kašike meda
 100ml H2=
  ekstrat po želji-

za posipanje

 100g mlevenog šećera

 1 kašičica ekstrata 
 

Priprema

  1. istopiti sastojke za čokoladu i u svaki kalup sipati po kašičicu
  2. fil-10-15 min na tihoj vatri špinovati šećer i vodu, pa dodati med, pa dodati margarin i otopiti
  3. skloniti sa ringle i mutiti mikserom-100 dana-dok se ne ohladi
  4. dodati ektrat po želji-ja lično forsiram mentol, ali super je ukus koji god ektrat se stavi
  5. sipati u kalupe i o5 preliti čokoladom
  6. staviti šećer i ekstrat u plastičnu kesu i onda mućkatii bućkati-šećer tako dobije ukus
  7. posuti preko čokolade
  8. ostaviti da se stegne
  9. gotovo

Čokolino bajadera

 

Sastojci

 13 kašika vode
 500g šećera
 1 margarin
 150g mlevenih oraha
 100g mlevenog kikirikija
 250g čokolina(podravkinog)

glazura


  čokolada ili mleveni kikiriki

Priprema

  1. voda i šećer da provre, skloniti sa vatre
  2. dodati margarin i mešati da se istopi
  3. pomešati orahe ,kikiriki i čokolino
  4. sve sjediniti
  5. ostaviti MALO da se ohladi
  6. izliti na tacnu, glazura po želji
  7. gotovo

Punjena čokolada

 

Sastojci

za topljenje

 400g čokolade

za punjenje

 5 kašika šećera
 5 kašika H2O

 5 kašika kokosa
 

Priprema

  1. istopiti čokoladu
  2. ušpinovati šećer sa vodom i dodati kokos
  3. sipati u kalupe čokoladu, taviti po kuglicu od kokos mase, i o5 sipati čokoladu
  4. ostaviti da se stegne
  5. gotovo

Pasuljčići

 

Sastojci

Broj osoba:
100 osoba
 1/2 kg belog paulja
 300g mlevenog plazma keksa
  šećer u prahu
  rum

glazura


  čokolada
 

Priprema

  1. skuvati pasulja da počne da se raspada-tj zrna se raspadaju
  2. procediti, staviti u blender i bzzzzzzzzz da se napravi kaša
  3. dodati keks i šećer po ukusu, ako je mnogo retko dodati još malo keksa
  4. formirati kuglice i preliti ih čokoladom
  5. gotovo

Čokoladice sa rižom

 

Sastojci

 200g čokolade
 50g margarina

 50g riže
 

Priprema

  1. otopiti čokoladu i margarin
  2. sipati u kalupu
  3. staviti rižu
  4. o5 čokolada
  5. staviti sa se stegne
  6. gotovo

Dunavski valovi

Sastojci

kora

 4 jaja
 1 čaša šećera
 1 čaša ulja
 1 čaša brašna
 2 kašike neskvik praha
 1 prašak za pecivo

fil

 1 l mleka
 4 pudinga od vanile
 1 margarin
 250g prah šećera

dodatak

 1 kg banana
 200g čokolade-rastopljene
 1 veliko pakovanje piškota
 2 krem šlaga od vanile


Priprema

  1. umutiti sve sastojke za koru i ispeći istu 
  2. ohladiti i preliti čašom mleka 
  3. skuvati puding sa mlekom i ohladiti 
  4. penasto umutiti margarin i prah šećer i sjediniti sa ohladjenim pudingom 
  5. umutiti šlag i dodati filu 
  6. sve lepo umutiti 
  7. filovanje:-kora, 1/2 fila, banane isečene po dužini,čokolada, ostatak fila, piškote natopljene mlekom 
  8. glazura po želji

Homemade toblerone

 100g bele mlečne čokolade
 100g mlečne čokolade sa punjenjem od lešnika
 50g badema
 50g šećera
 20g crne čokolade
 20g margarina


Priprema

  1. otopiti čokoladei margarin

  2. na teflonski tiganj staviti šećer( da porumeni) dodati krupno mlevene bademe
    ostaviti da se ohladi
    samleti smesu( u multipraktiku, na malo krupnije)

    pomešati sa 1/3 otopljene čokolade

  3. u kalupe sipati čokoladu  pa mlemešavinu sa bademima, pa o5 čokoladu
    ostaviti da se dobro ohladi


kalup prvo treba premazati(četkicom) čokoladom u tri sloja, pa onda naliti ostalo, ali ja nisam imala vremena

Poljupci sa amarantom



100g čokolade
2-3 kašičice amaranta(propeći na teflonskom tiganju)

otopiti čokoladu i pomešati sa kokicama amaranta
izliti u kalupe i ohladiti

original maslinka

Jagoda keks




original recept

125gr butera
 50gr secera u prahu
 2 kesice vanil secera
 50gr pudinga od jagode
 125gr brasna (mekog)



Priprema

zamesiti glatko testo, zamotati u foliju i ostaviti 1/2 sata u frizider.
formirati male kuglice,
Kuglice redjati u pleh oblozen pek-papirom i viljuskom stisnuti svaku da ostane sara.
Praviti razmak izmedju kuglica jer ce prilikom pecenja narasti
Peci na 180*C u predhodno zagrejanoj pecnici od 5-8 min.Keksici treba da ostanu beli.

Domaća čokolada



ORIGINAL 

Sastojci

  200 g šećera
 1 Vanilin šećer
  50 ml vode
100 g maslaca
  125 g mlieka u prahu
  50 g kakaa  
 
 
priprema:
šećer, vanilin šećer i vodu, zagrejati i otopiti na tihoj vatri
skloniti i umešati maslac
mleko u prahu i kakao umešati mikserom u smesu šećera

obložoti pleh pek papirom i izliti masu

ostaviti da se dobro hladi

PS. meni je ovo malo premekano, ne može lepo da se iseče, možda sam nešto i zabrljala, sve u svemu je jako ukusno
 

Trouglasta pita sa šljivama



kao učesnik igrice ajme,koliko nas je!

domaćica Snježa tema ŠLJIVE

1/2 kg tankih kora(oko 17 komada)
fil:
2 jaja
2 čaše šećera
1 čaša  jogurta
1 čaša ulja
1 čaša griza
1 prašak za pecivo

+ 51 šljiva, cimet,51 kocka šećera


Penasto umutiti jaja i dodati sve ostale sastojke
Svaku koru iseći na 3 dela.
 Svaki deo premazati filom i na vrh staviti jednu šljivu.( u svaku šljivu staviti kockicu šećera)
Posuti sa malo cimeta i motati trougliće.
Trougliće premazati sa malo fila i peći

Nesquiq puslice

 

 

Sastojci

 

Priprema

1
umutiti čvrst sneg od belanaca i dodati sve ostale sastojke i još dugo mutiti
2
špricem istikivati kolačiće-ili vaditi kašičicom

3
sušiti u rerni na 100 stepeni 1-1, 5h

FBI rukavice-Čokoladni sendvič keksići





U poseti kod vrtaljice igramo se FBI rukavice( "FBI rukavice - pravila")

Recept (je copy/paste )  sa Snježinog bloga
Keks je fantastičan, jednostavno se pravi i uspeva :-)
Preporučujem!

Za ove keksiće je potrebno:
  • 1/2 šalice (240 ml) ili 113 g maslaca sobne temperature
  • 3/4 šalice šećera u prahu (82 g)
  • 1 šalica brašna (125 g) brašna
  • 6 žlica kakaa plus za posipanje
  • 1/2 čajne žlice cimeta
Za fil je potrebno:
  • 125 g čokolade za kuhanje
  • 1/4 šalice (60 ml) slatkog vrhnja (za šlag)
Postupak ide ovako:
  1. Napraviti fil tako što u posudu stavite vrhnje i čokoladu iskidanu na komadiće te zagijavati na laganoj vatri dok smjesa ne postane glatka. Skinuti s vatre, ohladiti a dalje je držati u frižideru dok se ne stisne
  2. Umutiti dobro maslac sa šećerom. U ovu mješavinu prosijati brašno zajedno s kakaom i cimetom te mijesiti dok se ne dobije ujednačeno tijesto
  3. Razvaljati ga između dva papira za pečenje na debljinu od oko 3 mm te vaditi krugove čašom promjera 6 cm.
  4. Pećnicu uključiti na 160°C, a pleh u kojem će se peći obložiti pek papirom. složiti izrezane keksiće te ih peći 15 minuta. Ostaviti ih u limu da se hlade oko 2-3 minute pa ih izvaditi na rešetku da se potpuno ohlade.
  5. Satavljati keksiće u par filujući ih sa punom žlicom fila a srevirati ih posute kakaom.

Kandirani djumbir


 

 

Priprema

  1. ocediti djubir koji je ostao od pravljenja SIRUP OD DJUMBIRA

  2. ostaviti preko noći da se prosuši

  3. uvaljati u šećer

  4. rernu uključiti na 160 i odmah staviti djumbir(naravno, na pek papir)

  5. kada rena dostigne temperaturu peći još 8-10 minuta

  6. izvaditi iz rerne, ohladiti i spakovati u teglu

Marzzipan masa





 ORIGINAL  marzzipan masa by broccolli

Sastojci

za oko 200-250 g mase:

 100 g sirovog badema
 100 g šećera u prahu
 po potrebi gustog šećernog rastvora (1:1)
 malo arome gorkog badema 
 
 
-Šećerni sirup: 50g vode+50g šećera(kristal) da proključa, skloniti sa ringle i ohladiti

-Badem spustiti na par minuta u vrelu vodu, oljuštiti i prosušiti(mora biti suv)

-Badem i šećer  staviti u super secka i samleti( da bude prah)
-Mesiti rukom uz dodavanje arome i šećernog sirupa

-Masa mora biti gltka i ne sme se raspadati, ni lepiti za ruke

Mramorni kolač


 150g  istopljenog margarina
 250g  šećera
 4 jaja
 200g brašna
 1 prašak za pecivo
 100g rendane čokolade
 200ml mleka





Priprema

  1. umutiti žumanca šećer i margarin, pa dodati brašno, prašak za pecivo, mleko i šne od belanaca 
  2. sve lepo sjediniti i podeliti na 2 dela 
  3. u jedan deo dodati čokoladu 
  4. u pleh naizmenično sipati jedan i drugi deo 
  5. ispeći i pečeno posuti prah šećerom


Vanila puding od tapioke




60g tapioke
360 ml mleka
2 kašike šećera
2 vanilin šećera


tapioku potopiti u 200ml hladnog mleka i ostaviti 40 minuta da nabubri

dodati ostalo mleko, šećer i vanilin šećer i ukuvati( na tihoj vatri) do željene gustine

ohladiti i ukrasiti listićima od čokolade

FBI rukavice-Kolač od limuna i kokosa

U poseti kod vrtaljice igramo se FBI rukavice( "FBI rukavice - pravila") ja sam se vratila još jedan "krug"-jedan recept je malo




Recept (je copy/paste )  sa Snježinog bloga

Ovaj kolač sam videla pre neki dan na Snježinom blogu, i toliko mi se dopao da vec par dana razmišljam o njem." Pravila bih, svidja mi se, ali samo žderem slatkiše, ne bih pravila,(ugojiću se)... I tako ja par dana motam dilemu...Šnjuram po kuhinji-imam limun, pavlaku,mleko, jaja, puter...dobru volju. Ma nek ide živo- kilo dva tamo ovamo nikoga nije ubilo". I pade presuda- Nedeljni kolač Kolač od limuna i kokosa  . Rerna radi...miriše limun...ma šta da Vam pričam, brzo napravljen, još brže pojeden...I sad više nema :-(

recept
  • 200 g šećera
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 1 dcl mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 170 g oštrog brašna
  • 130 g kokosa
  • 4 velika jaja ili 5 malih
  • sok i ribana korica 1 limuna
  • 1 vrećica praška za pecivo
Postupak ide ovako:
  1. Maslac otopiti i ohladiti, oba brašna izmiješati s praškom za pecivo i ribanom koricom limuna
  2. dobro umutiti jaja sa šećerom pa dodati maslac i još malo mutiti, umiješati pripremljenu mješavinu brašna, praška i korice limuna
  3. Sada u ovu mješavinu dodati vrhnje za šlag, mlijeko i sok od limuna. Poslije svakog dodavanja dobro izmiješati.
  4. Pleh za pečenje dimenzija cca 20x35 cm pomastiti i pobrašniti pa usuti pripremljenu mješavinu. Peći oko 40 min na 200°C (svak najbolje zna svoju pećnicu:)
  5. Gotov kolač ohladiti i prije služenja posuti šećerom u prahu
Jednostavno ne mogu da se odlepim od njenog bloga...Toliko lepih recepata, ma pravila bih sve....

Tart sa vanilom i borovnicama

Nisam baš nešto vična pisanju (mnogo brže pričam nego što pišem), pa mi misli nekako brzo odlete....I kada počnem da pišem post, desi mi se nekako MUUU, kao da nemam šta da kažem. Rekla bih ja mnogo toga, ali eto....Ostaju samo ovi mini post recepti, šturi i skromni, baš onakvi kakva ja nisam :-)

Sastojci:

kora- 350g brašna,
           10 kašika ledeno hladne vode
           250g margarina

Umesiti testo i ostaviti ga pola sata u frižideru

Fil-2 kesice pudinga od vanile
      10 kašika šećera
      700 ml mleka
       100-200g borovnica

Priprema:

Testo podeliti na 3 dela, od 2/3 razvući tanku koru veličine pleha(da prekrije i stranice)

Pomešati mleko i šećer i skuvati puding.

2/3 vrućeg pudinga sipati preko kore, posuti borovnicama i preliti ostatkom pudinga

Od preostale 1/3 testa napraviti trake i poredjati ih preko kolača

Peći u dobro zagrejanoj pećnici na 180 stepeni

Vruć kolač posuti prah šećerom

Cimet-šećer




Ovo sam "prepisala" iz nekog prastarog kuvara, jako mi je korisno, a verujem da će i vama biti. Tako moja velikodušnost (da ne kažem nesebičnost) dolazi do izražaja....Šalu na stranu često ga koristim: jabuke u šlafroku, štrudle, pita sa šljivama... i neizbežni sutlijaš (koji baš i ne znam dobro da skuvam)


Origina:
500g finog prah šećera
1 kesica cimeta
1 štapić cimeta
Staviti u teglu i ostaviti 30 dana da odstoji


Moja varijanta-za sve one nestrpljive
100g prah šećera (koji vam se nadje pri ruci)
1 kesica cimeta(mislim da je 10g)

Sipati u teglu, doooobro promućkati i ODMAH koristiti

Jabuke u šlafroku


Sastojci:

1 jaje
1 kašika ulja
1 dl kisele vode
3 kašike brašna
cimet, muskatni oraščić
jabuke(banane, ananas)
cimet šećer

Priprema:
Penasto umutiti jaje , dodati ulje i jednu po jednu kašiku brašna uz neprestano mućenje.
Dodati kiselu vodu i začine i sve lepo sjediniti.
Očišćene i na kolutove isečene jabuke pažljivo umakati u smesu i pržiti na vrelom ulju.
Staviti na ubrus da se malo ocedi masnoća i posipati ih cimet šećerom ili prah šećerom

"Gurabije" ili keks na mašini za mlevenje mesa

 Dokopala sam se nanine (bakine) svesčice sa receptima.
Moja nana je odlična kuvarica, sve joj ide od ruke, razne pite, sarme, štrudle....ma ljudi stvarno sve. Ima ona koje-kakvih kuhinjskih drangulija (neke ni ne znam čemu služe). Sve to uredno složeno u ostavi stoji i čeka da neko od nas poželi neku jestivu želju. I čim želja bude glasno izrečena ona svojim čarobnim štapićem (varjačom) na brzakis smućka palačinke (iako je 2h posle ponoći). Preko spavaćice navuče kecelju i onako rumena tumara po kuhinji "Deco sa praznim stomakom se ne spava-loše se sanja".
Ma mogla bih vam o njoj pisati jako jako puno, ali da skratim priču i perdjem na konkretno! Do duše nije mi jasno što se ovaj keks zove "gurabije" (tako piše u njenoj svesci), ali nema veze


Sastojci:

250g brašna
125g margarina
2 pune kašike masti
130g šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo


Priprema:
Umesiti testo i na mašini za mlevenje mesa(postoji poseban dodatak sa modlicama) istiskati kolačiće, seći na željenu dužinu i peći na 200 stepeni. Paziti da kolači ne požute.
Mogu se praviti i onim običnim modlicama

Torta "Dunja"


 Dokopam se povremeno nekog "prastarog"  kuvara...I onda mesim, pravim, mućkam bućkam...Ova torta je jako ukusna (mada, za moj ukus preslatka).Kada nešto pravim prvi put, uvek sledim recept 100%. A posle već i ne, onda dodajem, oduzimam....Za sledeći put ću smisliti nešto umesto sira od dunja, a do tada ko se "usudi", uživaće.

Sastojci:

testo-

200g brašna
140g putera
50g šećera
2 (živa) žumanceta
1 kuvano žumance
2 kašike ruma
malo soli

Umesiti testo i staviti u pleh za tortu.

Ispečenu koru ohladiti i preliti sa 1cm debelim sirom od dunja.
 Šne:

250g šećera
5 belanaca
Penasto umutiti da se sav šećer istopi

Šne ,kašikom, poredjati preko sira od dunja i vratiti u rernu da se na tihoj vatri zapeče, tj da se uhvati korica. Ovu tortu napraviti dva dana pre upotrebe.

Sir od dunja: 
1 ,5 kg dunja
1 kg šećera
200ml vode

Dunje očistiti i sitno iseckati. Sipati vodu i skuvati da omekšaju.
Propasirati ih u multipraktiku , dodati šećer i nastaviti sa kuvanjem,ovog puta na tihoj vatri.Kuvati dok ne počne da se odvaja od dna, tj kuvati jakoooo dugo. Kada je skuvano izliti u nauljen pleh i ostaviti da se suši par dana. Iseći.

Za ovu tortu, sir nije potrebno sušiti. (ako već imate spremljen, odlično)

 

moderni mladenčići







testo:
1/2 kg brašna
100g mlevene plazme
2 kašike meda
2 kašike putera od kikirikija
250 ml mleka
kvasac
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
1 kašičica kurkume

Rastopiti kvasac u mleku i od navedenih sastojaka umesiti testo.
Ostaviti ga 20 minuta da odstoji.
Pleh namazati puterom od kikirikija i svaki kolačić premazati puterom od kikirikija
Ispećene kolačiće premazati medom i posuti mešavinom mlevenog kikirikija,badema,lešnika i oraha(krupno samleti ili iseckati)
 
 

Jafa kolač

kora:
2 jaja
24 kašike šećera
24 kašike mleka
1 prašak za pecivo
24 kašika brašna
umutiti i ispeći koru. Testo podeliti na dva dela. Jedan ostaje kao kora, a od drugog se pravi fil.

fil:
isitniti koru i preliti je sa 200g ušpinovanog šećera, narendati zaledjenu narandžu i sve sjediniti

Sipati fil preko kore, rukom utisnuti i izjednačiti masu, pa ceo kolač preliti glazurom od čokolade
 
 
 

Ledene kocke







kora:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
3 kašike kakao praha
1 prašak za pecivo
ispečeno testo preliti sirupom

sirup:
200 ml vode
1 vanilin šećer
350g šećera
prokuvati

fil:
1 l mleka
10 kašika brašna ili gustina
10 kašika šećera
ukuvati fil i u prohladjen dodati 1 margarin,200g prah šećera, malo ekstrata mentola ili likera od mentola

preliti glazurom od čokolade

Anina Gabon torta




fil:
28 žumanaca
500g prah šećera
500g margarina
500g istopljene čokolade

kore:
28 belanaca
28 kašika šećera
28 kašika mlevenih oraha(500g)
5 kašika brašna 12 kašika fila

Podeliti smesu na 5 -6 delova( u zavisnosti koliko kora želite) i peći 10 minuta svaku koru.
Kora, fil, šlag....dok se ne utroše sve kore. Tortu premazati filom i ostaviti da odstoji 1h pre ukrašavanja.

300g šlaga umutiti sa kiselom vodom(2 dl,možda malo više)
Napomena: Smesa odgovara veličini pleha koji se dobija uz rernu-moguće je korigovati mere,jer je torta ogromna, mada je i odlična.
 
 

Urmašice

Potrebno:
200g margarina
1 jaje
1 prašak za pecivo
100 ml mleka
400g brašna
Sirup:
600g šećera
200 ml vode
1 vanilin šećer
sok jednog limuna

Priprema:
Umesiti testo, praviti loptice veličine oraha i svaku pritisnuti na rende. Peći u zagrejanoj pećnici. Vruć kolač preliti vrućim sirupom. (Sirup: pomešati sastojke i ukuvati sirup-ušpinovati.) Ukoliko ima bilo kakvih nedoumica, rado ću pmoći 
 
 

Šapice


potrebno:
3 žumanceta
1 celo jaje
2 šolje masti
2 šolje šećera
malo praška za pecivo
malo sode bikarbone
brašna po potrebi(oko 700g)
narendana kora limuna
2 šolje seckanih oraha

priprema:
_Umesiti meko testo, praviti loptice i svaku utisnuti u metalni kalup. Peći u dobro zagrejanoj pećnici. Ispečene šapice malo prohladiti i izvaditi iz kalupa. Po želji se mogu prelivati čokoladom
 
 
 

Čokoladne kugle



Nauliti kalup (ja sam koristila onaj plastični za jaja) pa ga staviti u zamrzivač na 10 minuta.
Otopiti čokoladu od jagode pa sipeti malo u kalup i razmazati, pa o5 staviti u zamrzivač na 10 minuta.
Otopiti mlečniu čokoladu pa sipati preko roze čokolade i razmazati četkicom, i vratiti u zamrzivač da se dobro stegne.
Prilikom vadjenja kugli iz kalupa voditi računa da ne popucaju, jer su jako tanke . Najbolje je prstom lagano pogurati sa jedne na drrugu stranu.
Nisam merila čokoladu jer sam isprobavala da li to može da funcioniše. Uživajte uz ove divne dekorativne čokladne kugle
 
 
 

Ukrasni rolat




Dugo već merkam ovaj rolatić...Pa ga odmeravam premeravam, jednostavno studiram. Danas se usudih da ga napravim, i mogu vam reći, da je krajnje jednostavno, a tako lep,svečan....ma ukusan skroooz. Malo sam promenila, nešto oduzela, nešto dodala, mada je glavna ideja ostala.


Ukrasni rolat

Dekoracija:

1 belanac
40g brašna
50g šećera
30g margarina
malo boje i arome jagode

Testo:
4 jaja
150g brašna
150g šećera
mrvica soli


Krem:
400ml vode
2 pudinga od jagode
200g mlevenog keksa
100g šećera
1 kesica krem šlaga
125g margarina


dekoracija; penasto umutit belanac i šećer, pa dodati ostale sastojke. Sipati u špric i po pek papiru iscrtati željene šare, pa staviti u zamrzivač na 15 minuta.


Testo: umutiti belanac sa šećerom, dodati ostalo i pažljivo sipati preko zaledjene šare
Peći 15 minuta na 170 stepeni.
Ispečeno testo odmah uviti u pek papir(mislim uviti rolat) i ostaviti da se tako uvijeno ohladi

Krema: skuvati vodu, pa dodati puding i šećer i ukuvati. Kada se ohladi dodati ostale sastojke i filovati rolat

 
 

Kolačiiiiiiii

Drage moje, dugo me nije bilo. Imam opravdanje. Zima, vrema slava ...pa vreme i za moj mali biznisss. Naime, pravim kolače pa sve puca!  Evo , par sličica, da se malo pohvalim... a recepti će vremenom stići...samo malo da se odmorim.




















 
 

Makovnjača



testo:
200g margarina
600g brašna
2 žumanceta
malo soli
1 suvi kvasac
200ml mleka
malo kore od limuna

fil:
400-500g maka
200ml mleka
500g šećera
1 vanilin šećer

Priprema:

prvo skuvati fil( da bi se ohladio)

Kvasac, mleko, so, 3 kašičice šećera, 1 kašičicu brašna-pomešati i ostaviti da se kvasac ratopi.

Dodati ostale sastojke i umesiti glatko testo
 Podeliti ga na 6 delova .
Svaki deo razvući u tanku koru i nafilovati.
Umotati u rolne, na svaku staviti po malo margarina i odmah peći
  


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...