Glavna jela

 

Piletina u sosu od luka

potrebno:

2 cela praziluka
1 crni luk
1 veza sremuša(divljeg luka)
6 bataka(ili bilo koje meso-junetina,ćuretina,svinjetina)
začini
malo ulja


priprema:
luk sitno iseckati i propržiti(ne skroz,samo malo)
staviti meso,začine i naliti malo vode
-poklopiti šerpu i smanjiti temperaturu
-kada meso promeni boju  preručiti u vatrostalnu posudu i zapeći da porumeni(komade mesa poredjati,a prostor izmedju puniti sosom od luka)

 

Rsetovani krompir

Kako je počela sezona sremuša,tako ne mogu da mu odolim


potrebno:

1 veza sremuša
1/2kg krompira
1/2 crnog luka
2 kašičice aleve paprike

priprema:
krompir skuvati u ljusci ,oljuštiti i propasirati(za moderne domaćice :u vrelu vodu 1/2 l izručiti jednu kesicu minut pirea)
-luk upržiti sa alevom paprikom
-dodati pire krompir i iseckani sremuš
-malo prokuvati-mešati sve vreme i gotovo

služiti sa prženim kobasicama ili čime god želite

Djuveč

obožavam djuveč! Mešavina razno-raznog povrća.

sastojci:
200g graška
200g boranije
200g šargarepe
100g krompira(seckanog na kockice)
100g seckane paprike
1 veći paradajz
1 veći luk
50-100g pirinča
začini

priprema:
Luk propržiti i dodati mu ostalo povrće i vrlo malo vode.Smanjiti temperaturu i mešati dok voda ne ispari. Dodati pirinač i začine i naliti 3x više vode nego što ste dodali pirinča.Ostaviti na smanjenoj ringli da se ukrčka.Kada pirinač i povrće upiju vodu prebaciti u vatrostalnu posudu,naliti još 1 šoljicu vode  poredjati blago propržene kobasice i zapeći

4. Mac and Cheese

sastojci i priprema:
1/2 kg makarona (penne ili slične)
1litar mleka
115g putera
1/2 šolje brašna
570g izrendanog sira (2/3 čedar + 1/3 gaude ili nekog drugog kvalitetnog kačkavalja)
1/2 kašičice izrendanog oraščića
So i biber
1 i 1/2 šolje hlebnih mrvica

Priprema:

Skuvajte makorone prateći uputstvo na kutiji.
Zagrejte rernu na 190C (375F). Pripremite malo dublju posudu u kojoj ćete peći makarone sa sirom.
Napravite bešamel sos tako što ćete u šerpi zagrejati 85g putera, dodajte mu brašno, mešajte sve najbolje sa žicom za mućenje, i pre nego što brašno počne da gori dodajte vrelo mleko. Kuvajte sos na tihoj vatri uz stalno mešanje oko par minuta, dok se ne stegne. Dodajte mu so i biber i oraščić. Kad je sos gotov umešajte u njega sav sir dok se ne otopi. U pripremljenu posudu kombinujte bešamel sos sa makaronama.

U manjoj šerpici zagrejte preostali puter a zatim mu dodajte mrvice. Propržite ih malo dok se ne zarumene a onda ih stavite preko makarona sa sirom.

Pecite jelo u rerni oko 35 minuta.
Izmene koje sam unela jesu da sam umesto čedar sira stavila kačkavalj koji inače jedemo i malo fete

5. Boeuf Bourguignon à la Julia Child

 

 Originalan recept
sastojci i priprema: 
  • 100g iseckane slanine
  • 1 kašika maslinovog ulja ili običnog ulja
  • 1kg nemasne govedine, isečene na kocke, 3-4 cm veličine
  • 1 veća šargarepa, iseckana na kolutove
  • 1veći luk, iseckan
  • 1 kašičica soli
  • 1 / 4 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašika brašna
  • 1 i 1 / 2 šolje suvog crnog vina
  • 2 do 3 šolje goveđe supe
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 2 čena zgnječenog luka
  • 1 / 2 kašičice timijana
  • Izdrobljen lovorov lis
  • 18 do 24 komada maleckog luka koga ovde zovu pearl onion
  • 250g pečuraka, isečenih na četvrtine, dinstane na maslacu
  • Malo peršuna
Priprema:
  1. Zagrejte rernu na 235C.
  2. Propržite slaninu u ulju na umerenoj vatri, 2 do 3 minuta, dok ne pobraoni. Izvadite je i  stavite na papirnati ubrus da se mast malo ocedi. Pojačajte vatru i na preostaloj masti propržite meso.
  3. Ukoliko iz mesa predhodno uklonite tečnost sa papirnatim ubrusom, ono će tokom prženja lepo da porumeni. Meso pržite dok ne dobije koricu, a zatim ga zajedno sa slaninom stavite u sud u kome ćete jelo peći.
  4. U preostaloj masti stavite iseckano povrće da se malo proprži, oko 5 minuta.
  5. Pobiberite i posolite meso, a zatim ga pospite brašnom i promešajte. Stavite meso u rernu, na srednji nivo, da se peče 4 minuta. Zatim ga izvadite promešajte i ponovo vratite u rernu i ponovo pecite 4 minuta. Zahvaljujući ovom postupku meso će da dobije hrskavu koricu.
  6. Izvadite posudu iz rerne i smanjite temperature na 165C. U posudu umešajte prženo povrće, sipajte vino i goveđi bujon taman da pokrije meso u posudi. Stavite paradajz pire, začine, beli luk i vratite jelo u rernu. Tamo će se krčkati oko 2 1 / 2 do 3 sata. Ja tokom poslednjeg sata pečenja jelo pokrijem folijom. Utvrdićete da li je gulaš gotov tako što ćete probosti meso viljuškom. Ukoliko je meso mekano znači da je gotovo. Trebalo bi da imate oko 2  i 1 / 2 šolje sosa, ni previse gustog a ni retkog.
  7. Dok se meso kuva, pripremiti luk i pečurke.
  8. Napravite dinstani sitni luk (pearl onion): zagrejte 1 ½ kašike maslaca i kada počne da peni dodati 18-24 oguljenih komada sitnog luka. Pržite luk na jakoj vatri 10 minuta. Mešajte ga da dobije ravnomernu braon boju. Kada porumeni, dodajte ½ šolje goveđeg bujona i začine (uvezana 1grančica timijana, 2 grančice peršuna i lovorov list). Pokrijte i kuvajte na laganoj vatri 45-50 minuta.
  9. Propržite pečurke sa 2 kašike maslaca na jakoj vatri. Pre nego što počnu da ispuštaju tečnost sklonite ih sa vatre. Pobiberite i posolite ih.
  10. Pošto je guveč pečen dodajte mu pečurke i luk. Dodajte još soli i bibera ukoliko je potrebno.
Boeuf Bourguignon najbolje ide uz krompir, kuvan ili pečen, ali dobar je i uz testeninu. Super je to što može da traje danima ali nama nije ostalo ništa.


6. Rižoto sa šafranom ili kako da napravite savršen rižoto...

 

sastojci i priprema 
  • 6 šolja supe od piletine ili povrća, kupljena ili napravljen (dobro, mogu da pripomognu i supene kocke)
  • 1/2 kašičice (desetak končića) šafrana 
  • 45g (3 kašike) putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka, malo zgnječen
  • 3 šelot luka (može i običan srednje veličine), sitno iseckana
  • 1 i 1/2 šolje pirinča arborio, nema potrebe da ga perete
  • 1/2 šolje belog suvog vina
  • 1/2 šolje sveže izrendanog parmezana
  •  So i biber
Priprema:

  1. Staviti supu da se greje na tihoj vatri.
  2. U pola šolje vrele supe staviti šafran da pusti boju. 
  3. Iseckajte luk, izrendajte parmezan.
  4. U veću šerpu staviti 2 kašike putera i 1 kašiku maslinovog ulja da se zagreju na srednje jakoj vatri. Dodati čen belog luka i pržiti ga 1 minut taman da ispusti miris, a zatim ga odstraniti. Zatim, dodati iseckan šelot ili crni luk i pržiti ga oko 2 minuta dok ne postane mekan i staklast. 
  5. Sipati pirinač uz stalno mešanje drvenom varjačom oko 2 do 3 minuta. Ovo je ključna faza zato što će mu prženje u masti pomoći da bolje apsorbuje tečnost. Zapamtite pirinač ne sme da postane braon.
  6. Sipajte pola čaše belog vina i mešajte. 
  7. Kada tečnost ispari, posle 2 minuta, dodati pola šolje supe (jedna kutlača).
  8. Tokom sledećih 15 minuta mešajte rižoto i dodajte po kutlaču supe kada tečnost ispari i sve tako dok rižoto nije gotov. 
  9. Pred kraj stavite tečnost u kojoj je bio šafran, zajedno sa končićima. 
  10. Rižoto se kuva oko 18 minuta na srednje jakoj temperaturi, ali to može da varira, zato je najbolje da probate pririnač da bi utvrdili da li je skuvan ili ne. Zrno bi trebalo da bude mekano, ali ne prekuvano. Takođe, rižoto ne bi trebalo da bude ni previše suv, a ni sa puno tečnosti. Prava mera je ukoliko izgleda kremast kao na slici. 
  11. Što se tiče supe može da vam se desi da nestane pre nego što je rižoto skuvan. U tom slučaju dodajte vrelu vodu.
  12. Kad je rižoto gotov sklonite ga sa vatre i izmešajte ga sa 1 kašikom putera i pola šolje izrendanog parmezana.
  13. Stavite sveže samleven biber i posolite prema ukusu, često so nije potrebna pošto je supa dovoljno slana. 
Jedino nisam stavila šafran jer mi njegov ukus u slanim jelima ne odgovara.Umesto njega dodala sam kašičicu kurkume.
Ovo je najbolji recept za rižoto.

 2. Zapečena piletina sa 40 čenova belog luka 

 Ovaj recep je odličan!!! Nikada nisam volela beli luk,i nikada ga nisam stavljala u TOJ količini u hranu,ali ovako spremljeno,verujte mi, 40 čenova je malo.Što se mog isprobavanja recepta tiče,jedino što sam od izmena unela jeste to da sam od piletine stavila batake i još dodala 1 ćureći batak koji sam iseckala.(i naravno peršun)
sastojci:
1 celo pile, tranžirano na osam delova
Maslinovo ulje
Pola šake svežeg timijana
40 čenova belog luka
priprema: 

Komade piletine posoliti i pobiberiti i staviti da se prže u većoj šerpi na maslinovom ulju, na jakoj vatri. Kada počnu da dobijaju braon koricu sklonite ih sa vatre i stavite u pleh u koji ste već predhodno stavili čenove belog luka, timijan i maslinovo ulje. Pomešajte začine sa mesom. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite oko 1 sat i 15 minuta. Ako hoćete da vam piletina bude zapečenija otkrijte pleh 5-10  minuta pre navedenog vremena za pečenje.
Peći na 175C .

Salata sa jajima

 

Sastojci

  •  4-5kuvanih jaja
  •  1 sveži krastavac
  •  200-300g pečenog mesa(u mom slučaju prasetine)
  •  50g majoneza
  •   so,biber,origano 
 
krastavac,jaja i meso iseckati

redjati u činiju:
krastavac,začine,jaja,majonez,meso...dok ne utošite sve

Uživajte uz ovaj brzinski obrok

Omlet sa mladim lukom

2 belanceta
3 cela jajeta
10 strukova mladog luka
50ml mleka
1 kašika brašna
malo ulja
(količina za 3 osobe)

priprema:
iseckati luk (i zeleni deo) pa propržiti da postane staklast. Jaja,belanac i mleko umutiti te dodati brašno i ubaciti u luk.Pržititi.
Služiti uz paradajz,sir...

Sos od šampinjona


original

Sastojci

300g sampinjona
1 glavica luka
1 beli deo praziluka (ili jedan manji)
2-3 cena belog luka
1/2 veze persuna
1 dl vina
2 dl vode (ili supe)
1 dl pavlake za kuvanje
1.5 kasicica gustina
kocka putera (cca kasika)
so, biber


U dobro zagrejanom velikom tiganju rastopiti puter pa prziti sampinjone isecene na malo deblje listice. Kada se sampinjoni malo isprze, sa obe strane, dodati sve tri vrste luka i prziti jos dva-tri minuta cesto mesajuci. Dodati so, po ukusu. Sipati vino pa dinstati dok ne omeskaju pecurke. U malkoj vodi ili supi razmutiti gustin pa uliti u sampinjone. Pustiti na vatri da pocne da vri, pa nakon dva tri kljuca skinuti sa ringle i pustiti da se ohladi, malko. Umesati pavlaku i dodati sitno naseckan persun i biber.

BBQ sauce by Martha Stewart

 original

 Sastojci:
350 g kečapa
60-80 ml jabukovog sirćeta
50 g braon šećera
1/2 glavice luka
2 čena belog luka
1 kašika maslaca
2 kašike worchestershire sosa
1/4 kašičice kajenskog bibera
1/2 kašičice slatke aleve paprike
1 kašičica tabaska
so, biber
 Sitno, sitno iseckati beli i crni luk, pa u manjoj šerpici dinstati na maslacu oko 3 minuta.
Dodati ostale sastojke pa kuvati još 5 minuta.
Skloniti sa ringle, sipati u sterilizovanu, veću teglu i pustiti da se ohladi.
Čuvati u frižideru.

Punjene paprike

u nedostatku i visokoj ceni sirovih paprika,ja sam jedino promenila to sto sam punila suve paprike
Sastojci:

8 paprika babura
500 g mlevenog mesa, junećeg ili mešanog
1 jaje
1 velika glavica crnog luka
1-2 čena belog luka
2 kašike seckanog peršun lišća
50 g pirinča
1 puna kašičica slatke aleve paprike
1 ravna kašičica mlevenog bibera
1,5 kašičica soli ili vegete natur


sos

1200 g paradajza, što zrelijeg
1 crni luk
2 čena belog luka
1/3 veze peršun lišća
1 ravna kašičica celerove soli
1 ravna kašika soli
2 kašike ulja

Oprati i očistiti paprike i ostaviti ih da se ocede.
Sitno iseckati crni i beli luk, kao i peršun lišče. U veliku činiju staviti meso, jaje iseckan luk i peršun, pirinač i redom ostale začine. Kašikom mešati dok se smesa ne ujednači, vodeći računa da ostane rastresita.
Puniti paprike pripremljenom semosm od mesa,  tako da ostane oko 1 cm prazno do vrha paprike.
 Jako sitno iseckati crni i beli luk za sos i peršun. Dinstati na 2 kašike ulja prvo crni luk pa pred kraj dodati beli luk i peršun. Dinstati još minut dva. U blenderu samleti opran i očišćen paradajz (ako ga meljete na drugi način ili sitno seckate oljuštite ga pre toga) pa ga dodati dinstanom luku. Staviti začine i kuvati dok ne provri.
Poredjati napunjene paprike, tako da drže jedna drugu, doliti vode da ogreznu i kuvati na tihoj vatri 1,5 do 2 sata. Kada je jelo gotovo, paprike poredjati u činuju za posluživanje a sosu doliti vode ako je pregust ili ga zgusnuti sa kašičicom brašna razmućenom u 1 dl vode, prema potrebi i ukusu.
Služiti uz pire krompir.

Piletina na kupusu

Septembar...kisa...preostaje mi samo moja verna zanimacija/KUVANJE/
mmmmm, danas cu obradovati moju porodicu ovim starim receptom





Piletinu posoliti i zaciniti korijanderom, malo zapeci.
Kupus krupnije iseci, posoliti i, takodje, zaciniti korijanderom. Oko piletine staviti kupus/i preko nje/, naliti 100ml vode. Poklopiti /moze i alufolijom/ i peci.
Sluziti uz njoke od krompira

Njoke od krompira

500g ociscenog krompira/skuvati u slanoj vodi
Izgnjeciti i dodati 300g brasna
Umesiti testo i razviti ga oklagijom, pa seci oblike po zelji/ ja isecem pravougaonike pa ih urolam/
Stavljati ih u kljucalu vodu/kojoj smo dodali malo ulja/, gotove su kada isplivaju.
Isprati ih i procediti.
Sluziti kao prilog ili uz neki sos kao glavno jelo

Amareto piletina

originalni recept je sa ćuretinom, ali meni je i ovako ispalo skroooz OK


 Potrebno:
500g pilećeg filea
1,5 kašika maslinovog ulja
začini po ukusu
100g šampinjona
200g šeri paradajza
400g skuvane testenine
200ml pilece supe(bujona)
200 ml biljne pavlake
40 ml amareta




 Priprema:
1-file iseći na tanke šnicle
     - začiniti po želji i izlupati čekićem za meso
      -piletinu ispržiti na maslinovom ulju

 2- preliti supom, pa pavlakom i kuvati do ključanja

3-dodati amareto i skloniti sa ringle

4-paradajz iseći na polovine i dodati ga proprženim šampinjonima,
 sve izmešati i sjediniti sa testeninom

5- u posudu za serviranje prvo staviti testeninu sa
     paradajzomom i šampinjonima, a preko toga
     poređati komade mesa i sve preliti preostalim
     umakom

6-ukrasiti listićima peršuna i paradajzom

Krompir sa kajmakom

Sastojci

sastojci

 pola kg krompira
 200g kajmaka
 malo soli
 malo ulja(za podmazivanje činije
 3 kašike brašna
  soli po ukusu
 1-2 kašike kisele pavlake

 50-100ml mleka
 

Priprema

  1. oljuštiti krompir i narezati ga na kolutove(oko 3-4 mm) 
     
  2. pomešati so i brašno 
     
  3. svaki kolut uvaljati u prethodnu smešu i poredjati u činiju 
     
  4. staviti u rernu i peći 
     
  5. kada dobije žućkastu koricu preliti sa kajmakom(koji je umućkan sa pavlakom i mlekom) vratiti u rernu(i isključiti istu),ostaviti u rerni nekih 20 min

Posluživanje

možete ga služiti kao toplo predjelo,ali po meni je prejako,tako da je za glavno jelo ok,najbolje ide uz turšiju ili neku kiselu salatu

Proleće u tanjiru

 

 

Sastojci

 500g boranije
 300g šargarepe sečene na kolutove
  malo vegete

preliv

 2 jajeta

 150ml mleka
 

Priprema

  1.  
    u aparatu za kuvaje na pari skuvati boraniju i šargarepu 
     
  2. skuvano izručiti u pleh, povegetirati i preliti jajima koja su umućena sa mlekom 
     
  3. peći nekih 15ak minuta

Posluživanje

služiti uz pavlaku i pečene štapiće od lignj

Slatki kupus bez mesa

 

Sastojci

 1 mali kupus
 3 šargarepe
  malo celera-korena
 1 crni luk
  peršun
 2 čena belog luka
 1 bela šargarepa
  vegete po ukusu

 200ml soka od paradajza

Priprema

  1. sve iseckati, naliti vodom i kuvati
  2. gotovo

Paprika

 

Sastojci

 1 kg pečene paprike
 5 jaja
  soli po ukusu
 300g rendanog kačkavalja

  malo parmezana
 

Priprema

  1. upržiti paprike sa jajima
  2. staviti odozgo kačkavalj i parmezan i zapeći
  3. gotovo

Tunjevina

 

Sastojci

 1 pakovanje spiralnih makarona

za prženje

 2 veća crna luka
 200g slaninice
 2 konzerve tunjevine
 300g kečapa
  ulje za prženje(ne preterivati)

začini

 100g sitno seckanih kiselih krastavčića
 10 komada maslina(bilo kojih)krupnije sečenih
  so
  biber
  origano

posipanje


  kačkavalj(sitno rendani) ili kisela pavlaka 
 

Priprema

Vrijeme pripreme:
30 min
  1. skuvati makarone i ostaviti ih da se ocede i ohlade
  2. dok se iste kuvaju propržiti sitno seckani luk i slaninicu
  3. dodati tunjevinu(ocediti ulje iz konzerve i staviti samo tunu) i kečap
  4. pržnuti još malo
  5. kloniti sa ringle i dodati začine
  6. dobro izmešati i prosuti suvišnu masnoću
  7. dodati makarone i promešatiiiiiiiii
  8. ako hoćete da zapečete pospite kačkavaljem
  9. ako nećete, samo malo pavlake odozgo i to je too

Posluživanje

ukusno je i pečeno i ne pečeno,mljac,mljac

Boranija

 

Sastojci

 1 pakovanje žute boranije(frikom)
 3 veće šargarepe
 2 kašike vegete
  beli luk
  biber
 

Priprema

  1. prodinstati boraniju i šargarepu
  2. dodati vegetu i ostale začine
  3. nauljiti posudu i ispeći

Podvarak

 

Sastojci

 1 veći kiseli kupus
  ulje
  lovorov list
  biber,vegeta…

meso


 komad prasetine

Priprema

  1. oprati kupus, pa ga dobro procediti
  2. iseckati na komadiće i upržiti sa začinima
  3. staviti u pleh i preko njega staviti meso-usoljeno
  4. ispeći

Spanać u činiji

 

Sastojci

za činiju

 pola kg brašna
 1 mali kvasac
  so,voda,mleko,malo šećera

spanać

 pola kg spanaća
 1 kašika brašna
 1 čaša mleka
  so,beli luk,ulje

prilog


  prženo jaje 
 

Priprema

  1. umesiti testo, najobičnije, kao za pogaču
  2. dok ono narasta željenu činiju ovložiti alu folijom(spoljašnju stranu-činija mora biti od materijala koji podnosi toplotu)
  3. razvući testo i trakama oblagati činiju
  4. staviti da se peče
  5. kada porumeni skinuti činiju i ostaviti u rerni samo činiju od testa, još nekih 5-10 min
  6. za spanać
  7. skuvati i itno iseckati spanać
  8. propržiti brašno(da porumeni)
  9. dodati seckani spanać ,mleko i začine
  10. kuvati da masa potane gusta
  11. malo prohladiti i sipati u činiju od testa

  12. preko staviti pržena ili kuvana jaja
  13. gotovo

Paprika punjena sirom

  sastojci:
pečena paprika
sir
jaja
brašno

priprema:
pečenu papriku uvaljati u brašno, pa u umućena jaja i ispržiti na vrelom ulju

ohladiti i zvaditi dršku i semenke

napuniti papriku sirom i malo zapeći u rerni

Oslic sa lanenim semenom

 1 kg oslića-iseći na komade
2 kašike vegete
1kašičica bibera
2 kašike maslinovog ulja
2 kašičice lanenog semen(izmrviti u avanu)

oslića umočiti u mešavinu i ostaviti u frižideru da prenoći
uvaljati u brašno i ispeći na pek papiru

Kiš loren

 

 

Sastojci

 pola paketa lisnatog testa-oko 250g
 200g suvog mesa
 30g kečapa
 100g rendanog kačkavalja
 4 jaja
 2 kisele pavlake
  biber,so…



Priprema

  1.   1 
     
    rastanjiti lisnato testo na veličinu tepsije
  2.   2
     
     prošarati kečapom
  3.    3 
     
    staviti seckano suvo meso
  4.   4 
     
    odozgo kačkavalj
      
  5.   5 
     
    umutiti jaja i pavlaku sa začinima i preliti preko, pa krajeve zavnuti na unutra
     
     
    peći na 250 stepeni dok ne dobioje finu koru
      6 

Punjene tikvice





Punjenje

2 veća crna luka
7 manjih tikvica(okruglih)
300g mlevenog junećeg mesa
50g pirinča
so, vegeta, biber
 200ml vode

+1 veći krompira

Sos:

200ml paradajz soka
2 čena belog luka
biber

Priprema:
Luk iseckati i propržiti na malo ulja

Dodati meso i pirinač i upržiti da meso promeni boju, dodati začine

Tikvice oprati, iseći im vrhove, izdubiti i napuniti smesom od mesa, luka, pirinča i začina

Tikvice poklopiti vrhovima, poredjati u vatrostalnu posudu( izmedju tikvica ugurati komadiće krompira) i naliti vodu

Peći u dobro zagrejanoj pećnici

Pred kraj pečenja izmedju tikvica uliti sos(samo se pomešaju  paradajz i začini) , poklopiti i ostaviti bar 10 minuta u rerni

Služiti uz krompir pire

" Dafine" krompir



Sva moja kuvarska iskustva svodila su se na neke (smuti pa prospi) testenine ( ili ti modernizovano "Paste") neki bućkavac od preliva, tipa kečap, šunka i kačkavalj...mama i nana (baka) su kuvale, mesile, pravile, sestra i ja-mini asistenti(samelji ,dodaj...)i onda me strefio "život"....Da ne smaram više od tada do sada sakupila sam zavidnu zbirku recepata -kuvari, kuvarčići, časopisi....Svaki prelistan nešto isprobano a nešto obeleženo( za isprobati)...
Dodje na red i FRANCUSKA kuhinja...Medju gomiletinom recepata, izdvojila bih ovaj "Dafine" krompir.

Sastojci:
  • 4 veća krompira
  • 2dl pavlake
  • 2 dl jogurta
  • so, biber i muskatni oraščić
  • 100g rendanog kačkavalja
Priprema:

Krompir iseći na tanje kolutove i redjati u slojevima u nauljen pleh.
Svaki sloj začiniti i preliti mešavinom pavlake i jogurta.
Sve posuti rendanim kačkavaljem  .
Peći u zagrejanoj rerni na 200 
Jelo је gotovo kada lepo porumeni , а krompir  upije  svu павлаку.

Sarmice od blitve


4 veze blitve/ sa malo većim listovima
500g mešanog mlevenog mesa
100g pirinča
2 velika crna luka
1 kašičca aleve paprike
zacini po ukusu



Luk upržiti idodati meso i pirinač i pržiti dok meso ne promeni boju pa dodati začine i malo vode i prodinstati

Blitvu oprati i potopiti u vrelu vodu da omekšaju listovi

Na svaki list staviti po malo fila i uviti sarmicu

Poredjati u pleh i preliti sa malo vode i ispeći

Ispecene sarmice vruće preliti sa kiselim mlekom

Meksicke tortilje sa belim brasnom



5 šoljica  brašna
1 šoljica ulja
1,5 šoljica vrele vode
1 kašičica soli


Zamesiti testo i ostaviti ga pola sata u frizideru.
Podeliti na loptice, malo vece od oraha *12 komada i peći u tiganju sa jedne strane dok se ne pojave mehuri, pa 30 sekundi sa druge strane.
Ove tortilje su pogodne i za zamrzavanje, mogu stajati u frizideru

Služiti uz vruće ćevape ili kako god

Pileća krilca

Da malo podignemo holesterol!!!


Sastojci:
10 pilećih krilaca
100g senfa
100ml ulja
1 kašika soja sosa
malo soli


Priprema:
Umutiti ulje, senf i soja sos. Krilca dobro namazati mešavinom i ostaviti ih preko noću u frižideru. Posoliti i peći u dobro zagrejanoj pećnici.Kada jedna strana porumeni okrenuti ih da se zapeku i sa druge strane. Služiti uz "Mulen Ruž" krompir i sos od senfa

"Mulen Ruž"

 Pojma nema čemu ovaj naziv, ali tako je pisalo- ja samo prepisujem.

Sastojci:
300g pire krompira
so,biber,majčina dušica,
2 žumanceta
10g putera
1 kašika brašna

Priprema:

Umutiti pire sa ostalim sastojcima i na pleh sipati kašičicom(ili špricem praviti kupice), ostavljati mali razmak izmedju. Peći dok ne porumeni.

"Zmajeve oči"


Sastojci:

250g mlevene junetine
100g sojinih ljuspica
1 jaje
1 veći crni luk
so, biber
1 kašika brašna
100ml mleka
sredina iz polovine hleba
+ 6 kuvanih jaja

Priprema:
Mleko i sredinu hleba pomešati i ostaviti da se hleb natopi.
Sojine ljuspice potopiti u vrelu vodu, da nabubre
Meso, jaje, brašno i začine pomešati da se sve sjedini, dodati procedjenu soju i procedjenu sredinu hleba.
Sve pomešati. Od dobijene mase praviti pljeskavice, u sredinu svake staviti po jedno kuvano jaje(oljušteno) i uvaljati(napraviti loptu.
Peći u dobro zagrejanoj pećnici dok ne porumeni.
Služiti toplo ili hladno!!1

1 comment:

Kaja Gubic said...

Raj za oci, prekrasni recepti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...