Peciva

 

Šareni štapići tapići sa kurkumom

 
potrebno:
3dl ulja
3dl belog vina 
1 prašak za pecivo
+brašna po potrebi(za tvrdje testo) 
umesiti tvrdje testo i rastanjiti ga na 1/2 cm debljine
 
za premazivanje i posipanje:
100g susama
100g maka
1 jaje

2 kafene kašičice kurkume
1 -II- ulja

ulje i kurkumu izmešati  dodati umućeno jaje
-premazati jednu stranu testa i posuti makom
-okrenuti testo i premazati ga pa posuti susamom
-seći štapiće željene dužine i debljine
-prstima uhvatiti na oba kraja i uvrtati
-peći na 200 stepeni da malo porumene

PSrecept je samo malo modifikovan(premaz).

Kukuruzne rolnice

Recept preuzet od BiserkO sa coolinarike

potrebno:

  •  200 gr belog brašna
  •  100 gr kukuruznog brasna
  •  1 dcl mleka
  •  2 kasike maslinovog ulja
  •  jedno zumance za premazivanje
  •  tegla maslina
  •   persun, bijeli luk, pistaci ili susam
  •   kvasac, so i malo secera
  •   drveni stapici za rostilj 
priprema:
Pomešati i kukuruzno i belo brasno, dodati so, sjeckani persun, protisnuti bijeli luk, ulje i dignuti kavasac. Zamesiti glatko testo i ostaviti da se digne. Premesiti jos jednom a potom podeliti testo na 6 jednakih loptica.

 Svaku lopticu oblikovati u dugi "stap". Na drvene stapice nanizite masline u razmacima. Stapice izmedju maslina obmotajte testom i slozite na tepsiju oblozenu pek papirom. Isto uradite sa preostalim lopticama. Premazite razmucenim zumancetom

 U zagrejanu rernu ubacite tepsiju i pecite dok ne porumene. Iz pecenih i rashladjenih spiralica izvucite drveni stapic. Slozite ih na posluzavnik. Sluzite mlako!

Kiflice sa feta sirom

by anarad
prelepe mekane i vrlo ukusne
sastojci:
  • šolja od 250 ml

  •  3 šolje brašna+ brašno za posipanje
  •  20 grsvežeg kvasca
  •  1/2 šolje mlake vode
  •  1 šolja mleka
  •  1/2 šolje maslinovog ulja
  •  1 kašičica šećera
  •  2-3 kašičice sitne morske soli
  •  1 kom jaje
  •  100 gr maslaca
  •  100 gr feta sira
  •  1 kašika suvog peršuna
  •   crni susam
  •   krupna morska so

priprema:


  1. Pomešati kvasac sa mlakom vodom i ostaviti ga da se istopi. Dodati toplo mleko, maslinovo ulje, šećer, so i umućeno belance, pa postepeno dodavati brašno da se dobije meko, ali ne lepljivo testo. 
  2. Podeliti ga na 8 jednakih delova. 
  3. Na radnoj površini posutoj brašnom, prvi deo rastanjiti do veličine malog tanjira. Premazati ga maslacem ili margarinom, rastanjiti i drugi deo, staviti preko prvog, premazati maslacem i tako redom. Poslednji deo ne premazivati maslacem. Za ovo vam je potrebno 50 gr maslaca.
  4. Ovako naređano testo razvući u krug prečnika 60 cm. Iseći testo na trouglove, staviti fil na širi deo trougla i zarolati u kiflice. Sve kiflice poređati na pleh na koji ste stavili papir za pečenje i ostaviti ih da stoje najmanje 30-40 minuta. 
  5.  
    Premazati ih viljuškom umućenim žumancetom sa malo vode, posuti krupnom morskom solju i crnim susamom i peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni dok lepo ne porumene. 
  6. Fil- Izmrviti feta sir sa 50 gr maslaca, dobro promešati i dodati suvi peršun.

Focaccia sa maslinama i kaprima

Rudolf je jedini kuvar kog ja volim da gledam,pa evo po njegovom receptu doručak

testo

270g brašna
125ml vode
25 ml maslinovog ulja
so

punjenje 

50g rendanog kačkavalja

posipanje

3-4 masline
5-6 komada kapra
20 ml maslinovog ulja
-umesiti testi i podeliti ga na 2 dela, te ostaviti u frižideru 1h da se sastojci povežu i testo odmori

Kada prodje tih sat vremena rastanjiti polutke testa na veličinu pleha
staviti 1 deo posuti rendanim kačkavaljem
Preklopiti drugim delom,izbockati viljuškom, poredjati masline i kapar i preliti sa malo maslinovog ulja
Peći na 180 stepeni desetak minuta

Slatki đevreci

Ovo mi je pravila baka kada sam bila mala

Sastojci:

2 jaja
12 kašika mleka
9 kašika šećera
6 kašika ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
oko 600g brašna

Priprema:

Umesiti tvrdje testo. Rastanjiti na debljinu 1cm i okruglom modlom(prečnika 8cm) vaditi krugove,unutra vaditi manjom modlom da se dobije oblik đevreka
Pržiti na vrelom ulju. Tople posuti prah šećerom

Krofne

  •  250ml mleka
  •  80ml kisele vode
  •  1 mali kvasac
  •  1 kasicica secera
  •  1 kasicica soli
  •  1 kasicica brasna
  • testo

  •  450 do 500g brasna
  •  1 jaje
  •  1 kasika rastopljenog margarina
  •  1/2 praska za pecivo
  •  1 izrendana kora limuna
  •  1vanilin secer
  1. kada nadodje kvasac sipati ga u sastojke za testo i promesiti.

  2. ostaviti 15 minuta da se testo odmori i kad nadodje premesiti,rastanjiti i modlom vaditi krofne

  3. krofne ostaviti 15 minuta da odmore i prziti na vrelom ulju

  4. vruce stavljati na ubrus da pokupi visak masnoce

/uvek stavim 450g brasna pa kad poslednji put premesim dodam jos malo na radnu povrsinu da se ne lepi

Hleb iz pekarice/masine za hleb

sastojci

150ml mleka
50g otopljenog putera
1/2 kasike secera
1/2 kasike soli
1 jaje
330g brasna
1/2 kesice suvog kvasca

sastojke stavljati po napisanom  redosledu
masinu ukljuciti na prvi program/najduzi program koji traje 3h i podesiti na srednje peceno/

Lokumi-kolači sa sirom


Potrebno:

1/2 l vode
3 jaja
1k soli
1k šećera
1 prašak za pecivo
1 kvasac
50ml  ulja
200g sira
1kg brašna (skoro ceo kg)

-kvasac, šećer, so, vodu pomešati i ostaviti 15-20 minuta, da nadodje kvasac
-dodati sve ostalo i umesiti mekše testo
-razviti na 1 cm debljine 
-seći po želji i pržiti na vrelom ulju
napomena:
 ispadne puno kolača, ja uvek pravim polovinu mere. Odlični su topli, a super su i hladni
 

Kroasani

br1

Sastojci

 1/2 otopljenog margarina
 5 šoljica mleka
 5 kašičica šećera
 1 mali kvasac
 1 šolica ulja
 1 jaje
 2 kašičice soli
  brašno po potebi 
 

Priprema

  1. dok se margarin topi umesiti tvrdje testo
  2. podeliti ga na 5 loptica i ostaviti da naraste
  3. razvijati na veličinu palačinke
  4. svaku premazati margarinom i redjati jedfnu preko druge
  5. to sve razviti na jednu veliku okruglu palačinku
  6. podeliti na željeni broj delova( ja na 32 ili 64 )
  7. na šire delove staviti fil po želji(ir ili šunku…)
  8. namotavati od šireg ka užem delu
  9. ostaviti da se malo odmori
  10.  
    premazati jajetom i posuti susamom
  11. peći u zagrejanoj rerni
  12. gotovo

Pogačice sa krompirom

 

br2

Sastojci

 200ml H2O
 1 mali kvasac
 1 kašika soli
 300-500g kuvanog krompira
 1 jaje
 200g margarina ili masti

Priprema

  1. umesiti testo i ostaviti ga 1h u frižideru
  2. ražviti oklagijom i vaditi pogačice
  3. premazati žumancetom i posuti kimom
  4. peći u zagrejanoj pećnici
  5. gotovo

Domaći burek

 

Sastojci

Broj osoba:
15 osoba
 pakovanje kora za pitu
 1/2 čaše vode
 1/2 čaše otopljene masti
 1 kašika soli

 1 kriška (veća) sira 
 

Priprema

  1. vodu i mast(ja ipak stavim ulje)prokuvati i dodati so
  2. (okrugli pleh)
  3. redjati kore, premazivati SVAKU ,smesom masti i vode
  4. redjati ih tako da prekriju dno pleha(ostali deo treba da viri iz istog)
  5. kada otanu samo 2 kore izmrviri sir i taviti odozgo, zatim te 2 kore, kora tečnost, kora tečnost
  6. naviti vrhove na unutra, preliti malo
  7. okrenuti sve, da sa gornje strane bude fino okruglo bez repića
  8. premazati smesom vode i masti i peći
  9. pokazaću vam već,samo malo da se snadjem, imam sve islikano

Posluživanje

uz jogurt

Proja

 

Sastojci

Broj osoba:
10 osoba
 1 kesa kukuruznog brašna
 3 kriške sira
 5 jaja
  kisela H2O ili obična H2O
 1 prašak za pecivo
 1 šolja ulja
  so
 

Priprema

Vrijeme pripreme:
10 min
  1. izmrviti sir i pomešati sve sastojke, dodati vode toliko da bude samo malo gušće od smese za palačinke
  2. sipati u dobrooooo podmazan pleh i peći

Posluživanje

služiti toplo uz sir ili kajmak

Carska pita

 

Sastojci

 200g seckane suve slanine
 200g seckanih kiselih krastavčića
 200g seckane crvene paprike
 250g izmrvljenog tvrdog sira
 200g seckane šunke
 4 jaja
 1 prašak za pecivo
 1čaša brašna
 1 kisela pavlaka
 2 čaša ulja
 
 

Priprema

  1. sve sastojke pomešati
  2. peći 20 minuta na 250 stepeni

Posluživanje

služiti ohladjeno

Slani štapići II

 

Sastojci

 1 margarin
 2 žumanceta
 1 belance
 1 prašak za pecivo
 1kašika soli
 1 šolja mleka
 

Priprema

  1. zamesiti testo
  2. iseći na štanglice
  3. premazati belancetom
  4. posuti kimom ili susamom
  5. ispeći

Slane korpice

 

Sastojci

testo(za 60 kom)

 4 kašike mleka
 150g margarina
 2 žumanca
 300g brašna
 1 prašak za pecivo

punjenje

  krem sir
  kiseli krastavčići
  beli luk

ukrašavanje

  rotkvice

  peršun
 

Priprema

  1. umesiti testo
  2. staviti u limčiće
  3. peći na 250 stepeni
  4. pečeni su kada porumene
  5. ohladjene napuniti i ukrasiti
  6. gotovo

Meksicke tortilje sa belim brasnom



5 šoljica  brašna
1 šoljica ulja
1,5 šoljica vrele vode
1 kašičica soli


Zamesiti testo i ostaviti ga pola sata u frizideru.
Podeliti na loptice, malo vece od oraha *12 komada i peći u tiganju sa jedne strane dok se ne pojave mehuri, pa 30 sekundi sa druge strane.
Ove tortilje su pogodne i za zamrzavanje, mogu stajati u frizideru

Služiti uz vruće ćevape ili kako god

Sirni hleb


150 g sira
100 ml jogurta
1 kisela pavlaka
malo ulja
400 g brašna
1 prašak za pecivo
puter za premazivanje

Umesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti ga 10 minuta da odstoji.
Napraviti veknu i namazati je puterom sa svih strana.
Peći u dobro zagrejanoj rerni.
 

Pogača cvet

testo:
1 kvasac
1/2l mleka
1 kašika soli
1 kašičica šećera
1 kg brašna
ulje za premazivanje
priprema: 
u mleku rastopiti kvasac,šećer i so
Dodati brašno i umesiti testo. 
Ostaviti ga 20 minuta 
Razviti koru debljine o,5cm i okruglom modlom vaditi pogačice.
Svaku pogačicu sa jedne strane umočiti u ulje i redjati kao ne slici.
Ostatke testa pokupiti i staviti u sredinu.
Peći u dobro zagrejanoj rerni


 


















"Kanapei" pecivo

Evo jednog odličnog recepta sa TVa( u pitanju je tv Ultisima). Jako je jednostavno i jako ukusno.




Sastojci:
500g brašna
5g kvasca(suvog ili običnog)
10g soli
30g šećera
300ml vode
50g putera

+1 jaje i 50ml vode



Priprema:
U brašnu napraviti udubljenje i dodati izmrvljen kvasac, dodati ostale suve sastojke, vodu i istopljeni puter, pa umesiti glatko testo. Ostaviti ga u najlon kesi nekih 15 minuta. Testo rukama pritisnuti da izadje vazduh pa ga iseći na trake. Svaku traku iseći na nekoliko delova (da jedan deo ima oko 40g). Od delova praviti loptice i redjati ih u pleh(jednu pored druge). Prekriti ih streč folijom i ostaviti da narastu.Pre pečenja ih premazati mešavinom jajeta i vode. Peći na 170 stepeni 20 minuta.

 
 

Pohovani sendviči



Recept sam pročitala u nekom časopisu

8 kriški starog hleba
100g šunke
100g kačkavalja

2 jajeta
50ml mleka

Umutiti jaja i mleko.Na 4 kriške hleba staviti šunku i kačkavalj i preklopiti hlebom
Umočiti u jaje i pržiti na vrelom ulju.
 
 

Makovnjača



testo:
200g margarina
600g brašna
2 žumanceta
malo soli
1 suvi kvasac
200ml mleka
malo kore od limuna

fil:
400-500g maka
200ml mleka
500g šećera
1 vanilin šećer

Priprema:

prvo skuvati fil( da bi se ohladio)

Kvasac, mleko, so, 3 kašičice šećera, 1 kašičicu brašna-pomešati i ostaviti da se kvasac ratopi.

Dodati ostale sastojke i umesiti glatko testo
 Podeliti ga na 6 delova .
Svaki deo razvući u tanku koru i nafilovati.
Umotati u rolne, na svaku staviti po malo margarina i odmah peći

Kuvarijacije-Zagorski štrukli



Već izvesno vreme, gledam ja njih, gledaju one mene. Baš su mi se dopale. Podsećaju na našu savijaču, a nisu... I sada igrica kuvarijacije zadatak "Zagorski štrukli" domaćica bloga Just Good Food.

  Recept je copy/paste originala

Potrebno za tijesto :


300 g glatkog brašna
malo soli
1 jaje
2-3 žlice ulja + za premazivanje
1 dcl mlake vode
maslac za podmazivanje


Za nadjev:


1/2 kg svježeg sira
1 dl kiselog vrhnja
1 jaje, malo soli


Za prelijevanje :


3 dl slatkog vrhnja
1 jaje, malo soli


Šećer u prahu za posipavanje (po želji)


Postupak :


1 . Od brašna, jaja, ulja i mlake vode zamijesite glatko tijesto. Umijesite ga u oblik kugle i premažite s dvije žlice ulja, pa ga ostavite 30-tak minuta na sobnoj temperaturi.
2 . Na stol stavite stolnjak na kojem čete razvlačiti tijesto, pospite ga brašnom, pa stavite na sredinu odstajalo tijesto. Prvo ga malo rastanjite koliko ide s valjkom, zatim rukama razvucite da tijesto bude što tanje i prekrije veći dio stolnjaka.
3 . Za nadjev  izmješajte sir s vrhnjem, jajem i malo soli, pa ga rasporedite uz rub tijesta naokolo.Središnji dio tijesta nakapajte i razmažite uljem. Pomoću stolnjaka zarolajte nadjeveno tijesto.
4 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Uz pomoć tanjeg ruba tanjurića izrežite štrukle jednake veličine. Slažite ih u kalup premazan maslacem i pecite 30-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobiju lijepu žutu boju. 10-tak minuta pred sam kraj pečenja štrukle prelijte mješavinom slatkog vrhnja, jaja i malo soli. Zapecite. Poslužite tople.
5 . Za one koji vole kuhanu varijantu štrukli, umjesto slaganja u kalup zakuhajte ih kratko u kipućoj posoljenoj vodi i prepržite s krušnim mrvicama na malo maslaca.



E sad ovako, ja sam ih skuvala, pa prelila pavlakom i jajima pa zapekla. Mislim da sam testo ostavila malo deblje (sledeći put ću više stanjiti), ali bilo je super
 
 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...