Šareni štapići tapići sa kurkumom

potrebno:
3dl ulja
3dl belog vina
1 prašak za pecivo
+brašna po potrebi(za tvrdje testo)
umesiti tvrdje testo i rastanjiti ga na 1/2 cm debljine
za premazivanje i posipanje:
100g susama
100g maka
1 jaje
2 kafene kašičice kurkume
1 -II- ulja
ulje i kurkumu izmešati dodati umućeno jaje
-premazati jednu stranu testa i posuti makom
-okrenuti testo i premazati ga pa posuti susamom
-seći štapiće željene dužine i debljine
-prstima uhvatiti na oba kraja i uvrtati
-peći na 200 stepeni da malo porumene
PSrecept je miljanrade samo malo modifikovan(premaz).
Kukuruzne rolnice
potrebno:
- 200 gr belog brašna
- 100 gr kukuruznog brasna
- 1 dcl mleka
- 2 kasike maslinovog ulja
- jedno zumance za premazivanje
- tegla maslina
- persun, bijeli luk, pistaci ili susam
- kvasac, so i malo secera
- drveni stapici za rostilj
Pomešati i kukuruzno i belo brasno, dodati so, sjeckani persun, protisnuti bijeli luk, ulje i dignuti kavasac. Zamesiti glatko testo i ostaviti da se digne. Premesiti jos jednom a potom podeliti testo na 6 jednakih loptica.
Svaku lopticu oblikovati u dugi "stap". Na drvene stapice nanizite masline u razmacima. Stapice izmedju maslina obmotajte testom i slozite na tepsiju oblozenu pek papirom. Isto uradite sa preostalim lopticama. Premazite razmucenim zumancetom
U zagrejanu rernu ubacite tepsiju i pecite dok ne porumene. Iz pecenih i rashladjenih spiralica izvucite drveni stapic. Slozite ih na posluzavnik. Sluzite mlako!
Kiflice sa feta sirom
Ознаке:
deserti
by anarad
prelepe mekane i vrlo ukusne
sastojci:
priprema:
prelepe mekane i vrlo ukusne
sastojci:
šolja od 250 ml
- 3 šolje brašna+ brašno za posipanje
- 20 grsvežeg kvasca
- 1/2 šolje mlake vode
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera
- 2-3 kašičice sitne morske soli
- 1 kom jaje
- 100 gr maslaca
- 100 gr feta sira
- 1 kašika suvog peršuna
- crni susam
- krupna morska so
priprema:
- Pomešati kvasac sa mlakom vodom i ostaviti ga da se istopi. Dodati toplo mleko, maslinovo ulje, šećer, so i umućeno belance, pa postepeno dodavati brašno da se dobije meko, ali ne lepljivo testo.
-
Podeliti ga na 8 jednakih delova.
-
Na radnoj površini posutoj brašnom, prvi deo rastanjiti do veličine malog tanjira. Premazati ga maslacem ili margarinom, rastanjiti i drugi deo, staviti preko prvog, premazati maslacem i tako redom. Poslednji deo ne premazivati maslacem. Za ovo vam je potrebno 50 gr maslaca.
-
Ovako naređano testo razvući u krug prečnika 60 cm. Iseći testo na trouglove, staviti fil na širi deo trougla i zarolati u kiflice. Sve kiflice poređati na pleh na koji ste stavili papir za pečenje i ostaviti ih da stoje najmanje 30-40 minuta.
-
Premazati ih viljuškom umućenim žumancetom sa malo vode, posuti krupnom morskom solju i crnim susamom i peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni dok lepo ne porumene.
-
Fil- Izmrviti feta sir sa 50 gr maslaca, dobro promešati i dodati suvi peršun.
Focaccia sa maslinama i kaprima
testo
270g brašna125ml vode
25 ml maslinovog ulja
so
punjenje
50g rendanog kačkavalja
posipanje
3-4 masline
5-6 komada kapra
20 ml maslinovog ulja
Kada prodje tih sat vremena rastanjiti polutke testa na veličinu pleha
staviti 1 deo posuti rendanim kačkavaljem
Preklopiti drugim delom,izbockati viljuškom, poredjati masline i kapar i preliti sa malo maslinovog ulja
Peći na 180 stepeni desetak minuta
Slatki đevreci
Ознаке:
deserti
Sastojci:
2 jaja
12 kašika mleka
9 kašika šećera
6 kašika ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
oko 600g brašna
Priprema:
Umesiti tvrdje testo. Rastanjiti na debljinu 1cm i okruglom
modlom(prečnika 8cm) vaditi krugove,unutra vaditi manjom modlom da se
dobije oblik đevreka
Pržiti na vrelom ulju. Tople posuti prah šećerom
Krofne
Ознаке:
deserti
- 250ml mleka
- 80ml kisele vode
- 1 mali kvasac
- 1 kasicica secera
- 1 kasicica soli
- 1 kasicica brasna
testo
- 450 do 500g brasna
- 1 jaje
- 1 kasika rastopljenog margarina
- 1/2 praska za pecivo
- 1 izrendana kora limuna
- 1vanilin secer
- kada nadodje kvasac sipati ga u sastojke za testo i promesiti.
-
ostaviti 15 minuta da se testo odmori i kad nadodje premesiti,rastanjiti i modlom vaditi krofne
-
krofne ostaviti 15 minuta da odmore i prziti na vrelom ulju
-
vruce stavljati na ubrus da pokupi visak masnoce
/uvek stavim 450g brasna pa kad poslednji put premesim dodam jos malo na radnu povrsinu da se ne lepi
Hleb iz pekarice/masine za hleb
sastojci
150ml mleka
50g otopljenog putera
1/2 kasike secera
1/2 kasike soli
1 jaje
330g brasna
1/2 kesice suvog kvasca
sastojke stavljati po napisanom redosledu
masinu ukljuciti na prvi program/najduzi program koji traje 3h i podesiti na srednje peceno/
150ml mleka
50g otopljenog putera
1/2 kasike secera
1/2 kasike soli
1 jaje
330g brasna
1/2 kesice suvog kvasca
sastojke stavljati po napisanom redosledu
masinu ukljuciti na prvi program/najduzi program koji traje 3h i podesiti na srednje peceno/
Lokumi-kolači sa sirom
Potrebno:
1/2 l vode
3 jaja
1k soli
1k šećera
1 prašak za pecivo
1 kvasac
50ml ulja
200g sira
1kg brašna (skoro ceo kg)
-dodati sve ostalo i umesiti mekše testo
-razviti na 1 cm debljine
-seći po želji i pržiti na vrelom ulju
napomena:
ispadne puno kolača, ja uvek pravim polovinu mere. Odlični su topli, a super su i hladni
Kroasani
1/2
otopljenog margarina
5 šoljica mleka
5 kašičica šećera
1 mali kvasac
1 šolica ulja
1 jaje
2 kašičice soli
brašno po potebi
5 šoljica mleka
5 kašičica šećera
1 mali kvasac
1 šolica ulja
1 jaje
2 kašičice soli
brašno po potebi
Priprema
-
dok se margarin topi umesiti tvrdje testo
-
podeliti ga na 5 loptica i ostaviti da naraste
-
razvijati na veličinu palačinke
-
svaku premazati margarinom i redjati jedfnu preko druge
-
to sve razviti na jednu veliku okruglu palačinku
-
podeliti na željeni broj delova( ja na 32 ili 64 )
-
na šire delove staviti fil po želji(ir ili šunku…)
-
namotavati od šireg ka užem delu
-
ostaviti da se malo odmori
-
premazati jajetom i posuti susamom
-
peći u zagrejanoj rerni
-
gotovo
Pogačice sa krompirom
Sastojci
1 mali kvasac
1 kašika soli
300-500g kuvanog krompira
1 jaje
200g margarina ili masti
Priprema
-
umesiti testo i ostaviti ga 1h u frižideru
-
ražviti oklagijom i vaditi pogačice
-
premazati žumancetom i posuti kimom
-
peći u zagrejanoj pećnici
-
gotovo
Domaći burek
Sastojci
- Broj osoba:
1/2 čaše vode
1/2 čaše otopljene masti
1 kašika soli
1 kriška (veća) sira
Priprema
-
vodu i mast(ja ipak stavim ulje)prokuvati i dodati so
-
(okrugli pleh)
-
redjati kore, premazivati SVAKU ,smesom masti i vode
-
redjati ih tako da prekriju dno pleha(ostali deo treba da viri iz istog)
-
kada otanu samo 2 kore izmrviri sir i taviti odozgo, zatim te 2 kore, kora tečnost, kora tečnost
-
naviti vrhove na unutra, preliti malo
-
okrenuti sve, da sa gornje strane bude fino okruglo bez repića
-
premazati smesom vode i masti i peći
-
pokazaću vam već,samo malo da se snadjem, imam sve islikano
Posluživanje
uz jogurtProja
Ознаке:
predjela
Sastojci
- Broj osoba:
3 kriške sira
5 jaja
kisela H2O ili obična H2O
1 prašak za pecivo
1 šolja ulja
so
Priprema
- Vrijeme pripreme:
-
izmrviti sir i pomešati sve sastojke, dodati vode toliko da bude samo malo gušće od smese za palačinke
-
sipati u dobrooooo podmazan pleh i peći
Posluživanje
služiti toplo uz sir ili kajmakCarska pita
Ознаке:
predjela
Sastojci
200g seckanih kiselih krastavčića
200g seckane crvene paprike
250g izmrvljenog tvrdog sira
200g seckane šunke
4 jaja
1 prašak za pecivo
1čaša brašna
1 kisela pavlaka
2 čaša ulja
Priprema
-
sve sastojke pomešati
-
peći 20 minuta na 250 stepeni
Posluživanje
služiti ohladjenoSlani štapići II
Ознаке:
predjela
Priprema
-
zamesiti testo
-
iseći na štanglice
-
premazati belancetom
-
posuti kimom ili susamom
-
ispeći
Slane korpice
Ознаке:
predjela
Sastojci
testo(za 60 kom)
4 kašike mleka150g margarina
2 žumanca
300g brašna
1 prašak za pecivo
punjenje
krem sirkiseli krastavčići
beli luk
ukrašavanje
rotkviceperšun
Priprema
-
umesiti testo
-
staviti u limčiće
-
peći na 250 stepeni
-
pečeni su kada porumene
-
ohladjene napuniti i ukrasiti
-
gotovo
Meksicke tortilje sa belim brasnom
Ознаке:
predjela
5 šoljica brašna
1 šoljica ulja
1,5 šoljica vrele vode
1 kašičica soli
Zamesiti testo i ostaviti ga pola sata u frizideru.
Podeliti na loptice, malo vece od oraha *12 komada i peći u tiganju sa jedne strane dok se ne pojave mehuri, pa 30 sekundi sa druge strane.
Ove tortilje su pogodne i za zamrzavanje, mogu stajati u frizideru
Služiti uz vruće ćevape ili kako god
Sirni hleb

150 g sira
100 ml jogurta
1 kisela pavlaka
malo ulja
400 g brašna
1 prašak za pecivo
puter za premazivanje
Umesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti ga 10 minuta da odstoji.
Napraviti veknu i namazati je puterom sa svih strana.
Peći u dobro zagrejanoj rerni.
Pogača cvet
testo:
1 kvasac
1/2l mleka
1 kašika soli
1 kašičica šećera
1 kg brašna
ulje za premazivanje
priprema:
u mleku rastopiti kvasac,šećer i so
Dodati brašno i umesiti testo.
Ostaviti ga 20 minuta
Razviti koru debljine o,5cm i okruglom modlom vaditi pogačice.
Svaku pogačicu sa jedne strane umočiti u ulje i redjati kao ne slici.
Ostatke testa pokupiti i staviti u sredinu.
Peći u dobro zagrejanoj rerni

"Kanapei" pecivo
Sastojci:
500g brašna
5g kvasca(suvog ili običnog)
10g soli
30g šećera
300ml vode
50g putera
+1 jaje i 50ml vode
Priprema:
U brašnu napraviti udubljenje i dodati izmrvljen kvasac, dodati ostale suve sastojke, vodu i istopljeni puter, pa umesiti glatko testo. Ostaviti ga u najlon kesi nekih 15 minuta. Testo rukama pritisnuti da izadje vazduh pa ga iseći na trake. Svaku traku iseći na nekoliko delova (da jedan deo ima oko 40g). Od delova praviti loptice i redjati ih u pleh(jednu pored druge). Prekriti ih streč folijom i ostaviti da narastu.Pre pečenja ih premazati mešavinom jajeta i vode. Peći na 170 stepeni 20 minuta.
Pohovani sendviči
Ознаке:
predjela
Recept sam pročitala u nekom časopisu
8 kriški starog hleba
100g šunke
100g kačkavalja
2 jajeta
50ml mleka
Umutiti jaja i mleko.Na 4 kriške hleba staviti šunku i kačkavalj i preklopiti hlebom
Umočiti u jaje i pržiti na vrelom ulju.
Makovnjača
Ознаке:
deserti
testo:
200g margarina
600g brašna
2 žumanceta
malo soli
1 suvi kvasac
200ml mleka
malo kore od limuna
fil:
400-500g maka
200ml mleka
500g šećera
1 vanilin šećer
Priprema:
prvo skuvati fil( da bi se ohladio)
Kvasac, mleko, so, 3 kašičice šećera, 1 kašičicu brašna-pomešati i ostaviti da se kvasac ratopi.
Dodati ostale sastojke i umesiti glatko testo
Podeliti ga na 6 delova .
Svaki deo razvući u tanku koru i nafilovati.
Umotati u rolne, na svaku staviti po malo margarina i odmah peći
Kuvarijacije-Zagorski štrukli
Već izvesno vreme, gledam ja njih, gledaju one mene. Baš su mi se dopale. Podsećaju na našu savijaču, a nisu... I sada igrica kuvarijacije zadatak "Zagorski štrukli" domaćica bloga Just Good Food.
Recept je copy/paste originala
Potrebno za tijesto :
300 g glatkog brašna
malo soli
1 jaje
2-3 žlice ulja + za premazivanje
1 dcl mlake vode
maslac za podmazivanje
Za nadjev:
1/2 kg svježeg sira
1 dl kiselog vrhnja
1 jaje, malo soli
Za prelijevanje :
3 dl slatkog vrhnja
1 jaje, malo soli
Šećer u prahu za posipavanje (po želji)
Postupak :
1 . Od brašna, jaja, ulja i mlake vode zamijesite glatko tijesto. Umijesite ga u oblik kugle i premažite s dvije žlice ulja, pa ga ostavite 30-tak minuta na sobnoj temperaturi.
2 . Na stol stavite stolnjak na kojem čete razvlačiti tijesto, pospite ga brašnom, pa stavite na sredinu odstajalo tijesto. Prvo ga malo rastanjite koliko ide s valjkom, zatim rukama razvucite da tijesto bude što tanje i prekrije veći dio stolnjaka.
3 . Za nadjev izmješajte sir s vrhnjem, jajem i malo soli, pa ga rasporedite uz rub tijesta naokolo.Središnji dio tijesta nakapajte i razmažite uljem. Pomoću stolnjaka zarolajte nadjeveno tijesto.
4 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Uz pomoć tanjeg ruba tanjurića izrežite štrukle jednake veličine. Slažite ih u kalup premazan maslacem i pecite 30-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobiju lijepu žutu boju. 10-tak minuta pred sam kraj pečenja štrukle prelijte mješavinom slatkog vrhnja, jaja i malo soli. Zapecite. Poslužite tople.
5 . Za one koji vole kuhanu varijantu štrukli, umjesto slaganja u kalup zakuhajte ih kratko u kipućoj posoljenoj vodi i prepržite s krušnim mrvicama na malo maslaca.
E sad ovako, ja sam ih skuvala, pa prelila pavlakom i jajima pa zapekla. Mislim da sam testo ostavila malo deblje (sledeći put ću više stanjiti), ali bilo je super
No comments:
Post a Comment