Šareni štapići tapići sa kurkumom

potrebno:
3dl ulja
3dl belog vina
1 prašak za pecivo
+brašna po potrebi(za tvrdje testo)
umesiti tvrdje testo i rastanjiti ga na 1/2 cm debljine
za premazivanje i posipanje:
100g susama
100g maka
1 jaje
2 kafene kašičice kurkume
1 -II- ulja
ulje i kurkumu izmešati dodati umućeno jaje
-premazati jednu stranu testa i posuti makom
-okrenuti testo i premazati ga pa posuti susamom
-seći štapiće željene dužine i debljine
-prstima uhvatiti na oba kraja i uvrtati
-peći na 200 stepeni da malo porumene
PSrecept je miljanrade samo malo modifikovan(premaz).
Kukuruzne rolnice
potrebno:
- 200 gr belog brašna
- 100 gr kukuruznog brasna
- 1 dcl mleka
- 2 kasike maslinovog ulja
- jedno zumance za premazivanje
- tegla maslina
- persun, bijeli luk, pistaci ili susam
- kvasac, so i malo secera
- drveni stapici za rostilj
Pomešati i kukuruzno i belo brasno, dodati so, sjeckani persun, protisnuti bijeli luk, ulje i dignuti kavasac. Zamesiti glatko testo i ostaviti da se digne. Premesiti jos jednom a potom podeliti testo na 6 jednakih loptica.
Svaku lopticu oblikovati u dugi "stap". Na drvene stapice nanizite masline u razmacima. Stapice izmedju maslina obmotajte testom i slozite na tepsiju oblozenu pek papirom. Isto uradite sa preostalim lopticama. Premazite razmucenim zumancetom
U zagrejanu rernu ubacite tepsiju i pecite dok ne porumene. Iz pecenih i rashladjenih spiralica izvucite drveni stapic. Slozite ih na posluzavnik. Sluzite mlako!
1. Pappa al Pomodoro (Čorba od paradajza)
Odlična osvežavajuća čorbica koja mi se jako dopala (posebno što sam je jela hladnu).
Jednostavno se pravi,a savršenog je ukusa. Originalni recept ovde
sastojci:
800g ili 2 manje konzerve kuvanog iseckanog paradajza (pelata)
2 glavice iseckanog luka (ja skoro uvek dodam i iseckan mladi luk)
2 veće seckane šargarepe
2 iseckane stabljike celera
3 čena iseckanog belog luka
4 kašike maslinovog ulja
svež bosiljak
3 parčeta starog hleba, iseckanog na kocke (ovaj deo možete da izuzmete)
4 šolje supe ili vode
1/2 šolje crnog suvog vina
so i biber
Kiflice sa feta sirom
Ознаке:
deserti
by anarad
prelepe mekane i vrlo ukusne
sastojci:
priprema:
prelepe mekane i vrlo ukusne
sastojci:
šolja od 250 ml
- 3 šolje brašna+ brašno za posipanje
- 20 grsvežeg kvasca
- 1/2 šolje mlake vode
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera
- 2-3 kašičice sitne morske soli
- 1 kom jaje
- 100 gr maslaca
- 100 gr feta sira
- 1 kašika suvog peršuna
- crni susam
- krupna morska so
priprema:
- Pomešati kvasac sa mlakom vodom i ostaviti ga da se istopi. Dodati toplo mleko, maslinovo ulje, šećer, so i umućeno belance, pa postepeno dodavati brašno da se dobije meko, ali ne lepljivo testo.
-
Podeliti ga na 8 jednakih delova.
-
Na radnoj površini posutoj brašnom, prvi deo rastanjiti do veličine malog tanjira. Premazati ga maslacem ili margarinom, rastanjiti i drugi deo, staviti preko prvog, premazati maslacem i tako redom. Poslednji deo ne premazivati maslacem. Za ovo vam je potrebno 50 gr maslaca.
-
Ovako naređano testo razvući u krug prečnika 60 cm. Iseći testo na trouglove, staviti fil na širi deo trougla i zarolati u kiflice. Sve kiflice poređati na pleh na koji ste stavili papir za pečenje i ostaviti ih da stoje najmanje 30-40 minuta.
-
Premazati ih viljuškom umućenim žumancetom sa malo vode, posuti krupnom morskom solju i crnim susamom i peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni dok lepo ne porumene.
-
Fil- Izmrviti feta sir sa 50 gr maslaca, dobro promešati i dodati suvi peršun.
Pohovani cvet bagrema
Ознаке:
predjela
Priprema:
- Cvet bagrema mora biti mlad(ne otvoren)
Ostaviti ga par sati u vodi,ocediti i salvetom utapkati da upije vodu
cvetove umakati u brašno,pa u mešavinu jaja,mleka i soli
pržiti na vrelom ulju
Posluživanje
imaju ukus sličan tikvicama(to kaze moje dete)Salata sa jajima
Ознаке:
predjela
- 4-5kuvanih jaja
- 1 sveži krastavac
- 200-300g pečenog mesa(u mom slučaju prasetine)
- 50g majoneza
- so,biber,origano
krastavac,jaja i meso iseckati
redjati u činiju:
krastavac,začine,jaja,majonez,meso...dok ne utošite sve
Uživajte uz ovaj brzinski obrok
Focaccia sa maslinama i kaprima
testo
270g brašna125ml vode
25 ml maslinovog ulja
so
punjenje
50g rendanog kačkavalja
posipanje
3-4 masline
5-6 komada kapra
20 ml maslinovog ulja
Kada prodje tih sat vremena rastanjiti polutke testa na veličinu pleha
staviti 1 deo posuti rendanim kačkavaljem
Preklopiti drugim delom,izbockati viljuškom, poredjati masline i kapar i preliti sa malo maslinovog ulja
Peći na 180 stepeni desetak minuta
Krem čorba od tikvica
Sastojci
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 500g tikvica
- 1 kocka za supu
- vode po potrebi
- biber
Priprema
-
luk iseckati sitno i na malo ulja propržiti
-
šargarepu izrendati i dodati luku pa dinstati oko 5 minuta
-
tikvice očistiti i iseckati na kockice,ubaciti u luk i šargarepu te dodati ostale sastojke
-
kuvati oko 20 minuta,štapnim mikserom izmutiti da se napravi krem čorba i služiti sa kiselim mlekom
Karfiol čorbica sa njokam
Sastojci
2 šargarepe
2 krompira
2 crna luka
za zgušnjavanje
100 ml mleka1 manja kašika brašna
njoke
1/2 pire krompir(iz kesice)brašna po potrebi
Priprema
-
na malo ulja propržiti luk, dodati sitno iseckano povrće i dinstati.
-
njoke-umutiti pire sa vodom i dodati brašna onoliko koliko je potrebno da se napravi testo.Praviti valjke i ubacivati u kipuću čorbicu. Gotove su kada isplivaju na površinu.U mleku rastvoriti brašno i sipati u čorbu.Začiniti po ukusu
Krompir sa kajmakom
Ознаке:
predjela
Sastojci
sastojci
pola kg krompira200g kajmaka
malo soli
malo ulja(za podmazivanje činije
3 kašike brašna
soli po ukusu
1-2 kašike kisele pavlake
50-100ml mleka
Priprema
-
oljuštiti krompir i narezati ga na kolutove(oko 3-4 mm)
-
pomešati so i brašno
-
svaki kolut uvaljati u prethodnu smešu i poredjati u činiju
-
staviti u rernu i peći
-
kada dobije žućkastu koricu preliti sa kajmakom(koji je umućkan sa pavlakom i mlekom) vratiti u rernu(i isključiti istu),ostaviti u rerni nekih 20 min
Posluživanje
možete ga služiti kao toplo predjelo,ali po meni je prejako,tako da je za glavno jelo ok,najbolje ide uz turšiju ili neku kiselu salatuPreliv za salatu
Ознаке:
predjela
Sastojci
200 ml
jogurta
1 kašika semenki golice
1 kašika semenki suncokreta(oljuštenih)
malo aleve paprike i belog bibera
malo svežeg peršuna
1 kašika semenki golice
1 kašika semenki suncokreta(oljuštenih)
malo aleve paprike i belog bibera
malo svežeg peršuna
Graham rolat
Ознаке:
predjela
testo
7 belanaca2 žumanca
1 kisela pavlaka
10 kašika graham brašna
1 prašak za pecivo
100ml mleka
nadev
200g šunke200g krem sira sa ukuom belog luka
50g krem putera
100g ajvara
Priprema
-
umutiti belanca-penasto i dodati sve ostale sastojke
-
ispeći testo i vruće urolati u mokru-dobro ocedjenu krpu
-
ostaviti da se ohladi
-
hladan rolat odviti i namazati prvo krem puter, pa sve ostalo, na kraju preko celog poredjati šunku i ponovo urolati i ostaviti da se stegne
Mimoza
Ознаке:
predjela
Pogačice sa krompirom
Sastojci
1 mali kvasac
1 kašika soli
300-500g kuvanog krompira
1 jaje
200g margarina ili masti
Priprema
-
umesiti testo i ostaviti ga 1h u frižideru
-
ražviti oklagijom i vaditi pogačice
-
premazati žumancetom i posuti kimom
-
peći u zagrejanoj pećnici
-
gotovo
Kreker torta
Ознаке:
predjela
Tost torta
Ознаке:
predjela
Sastojci
1 pakovanje crnog tost hleba
2 kisele pavlake
300g praške šunke
200g kiselih krastavčića
200g rendanog kačkavalja
300g majoneza
Priprema
-
mogu se pomešati svi sastojci, a može e i po želji filovati
-
red belog tota, fil.red crnog tosta, fil…
-
na kraju fil i rendani kačkavalj
Kafanska kupus salata
Ознаке:
predjela
Proja
Ознаке:
predjela
Sastojci
- Broj osoba:
3 kriške sira
5 jaja
kisela H2O ili obična H2O
1 prašak za pecivo
1 šolja ulja
so
Priprema
- Vrijeme pripreme:
-
izmrviti sir i pomešati sve sastojke, dodati vode toliko da bude samo malo gušće od smese za palačinke
-
sipati u dobrooooo podmazan pleh i peći
Posluživanje
služiti toplo uz sir ili kajmakTorta od paprike
Ознаке:
predjela
Sastojci
sastojci
4 jaja1 šolja griza
1 šolja jogurta
pola paška za pecivo
300g šunke(može i bez nje)
200g rendanog kačkavalja(može i bez)
pečene paprike
soli po ukusu
ulje za podmazivanje pleha
Priprema
- Vrijeme pripreme:
-
nauljiti pleh i uključiti rernu
-
sve sastojke zbućkati, smućkati i pomešati(ne mixerom, RUČNO)
-
redjati…red paprike, red mase, red paprike, red mase…(ja obično nabudžim 3 reda),polednji red mora biti fil
-
STAVITI U RERNU I PEĆI
-
ps mogu se dodati i kiseli krastavčići i još trista čuda, ali ova varijanta je najbolja
Posluživanje
ja to toliko volim da bih ga mogla jesti uz sve,mada je najukusnije hladno i sa malo kisele pavlakeCarska pita
Ознаке:
predjela
Sastojci
200g seckanih kiselih krastavčića
200g seckane crvene paprike
250g izmrvljenog tvrdog sira
200g seckane šunke
4 jaja
1 prašak za pecivo
1čaša brašna
1 kisela pavlaka
2 čaša ulja
Priprema
-
sve sastojke pomešati
-
peći 20 minuta na 250 stepeni
Posluživanje
služiti ohladjenoSlane princeze
Ознаке:
predjela
Sastojci
princeze
1šoljica ulja2šoljice vode
2 šoljice brašna
3 jaja
fil
1 kisela pavlaka100g majoneza
2 kriške starog sira
100g kiselih kratavčića
biber
beli luk
125g margarina
Priprema
-
ulje i voda da provre
-
staviti brašno i skloniti sa ringle
-
kada se ohladi dodati 3 jaja i VILJUŠKOM umutiti
-
mućkati ,bućkati da e dobije fina jednolična masa
-
mokrom rukom praviti kuglice i stavljati u pleh
-
peći u dobro zagrejanoj rerni
-
U TOKU PEČENJA NE OTVARATI ISTU
-
kada se ohlade filovati
-
fil-smućkati zbućkati
-
gotovo
Slana torta
Ознаке:
predjela
Sastojci
kore
12 jaja12 kašika pavlake
12 kašika brašna
200g kačkavalja
1 prašak za pecivo
fil
600g krem sira300g seckanog suvog vrata
300g putera
200g rendanog kačkavalja
6 kašika majoneza
200g seckanih kiselih kratavčića
dodaci za kore
200g ajvara300g spanaća
200g rendanog kačkavalja
Priprema
-
umutiti kore
-
podeliti na 3 dela
-
u prvi deo dodati ajvar
-
u drugi kačkavalj
-
u treći spanać
-
peći u plehu koji je obložen pek papirom
-
umutiti fil i filovati kore
-
gotovo
Slani štapići II
Ознаке:
predjela
Priprema
-
zamesiti testo
-
iseći na štanglice
-
premazati belancetom
-
posuti kimom ili susamom
-
ispeći
Slane korpice
Ознаке:
predjela
Sastojci
testo(za 60 kom)
4 kašike mleka150g margarina
2 žumanca
300g brašna
1 prašak za pecivo
punjenje
krem sirkiseli krastavčići
beli luk
ukrašavanje
rotkviceperšun
Priprema
-
umesiti testo
-
staviti u limčiće
-
peći na 250 stepeni
-
pečeni su kada porumene
-
ohladjene napuniti i ukrasiti
-
gotovo
Pita sa mesom
Ознаке:
predjela
Sastojci
smesa
4 jaja1,5čaša jogurta
1 čaša griza
0,5 čaše ulja
soli po ukusu
fil
500g mlevenog mesa1 kriška sira
2 veća crna luka
1 jaje
1 kašika griza
so,biber,beli luk,vlašac….
1 pakovanje kora za pitu
Priprema
-
pomešati sve sastojke za smesu
-
propržiti meso i luk pa dodati sve sastojke za fil
-
redjanje
-
prva kora-3 kašike smese, preko nje druga kora, koju takodje premažemo samo sa tri kašike smese, preko nje treća kora na koju stavimo fil(samo na gornjoj ivici, celom dužinom)
-
umotamo u rolnicu i stavimo u pleh
-
postupak ponavljati dok se ne utroše sve kore
-
peći u dobro zagrejanoj pećnici
-
iseći ohladjeno
Ruska salata
Ознаке:
predjela
Sastojci
povrće
grašaksitno seckana šargarepa
sitno seckani krompir
mesa
500g kuvanog belog pilećeg mesa500g praške šunke-sitno seckane
dodaci
1 kg majoneza300g sitno seckanih kiselih krastavčića
500g dimljenog kačkavalja
biber,so,djumbir i malo belog luka
Priprema
-
skuvati povrće, prohladiti ga
-
sve pomešati i dobro izmešati
-
gotovo
Paprika punjena sirom
Ознаке:
predjela
pečena paprika
sir
jaja
brašno
priprema:
pečenu papriku uvaljati u brašno, pa u umućena jaja i ispržiti na vrelom ulju
ohladiti i zvaditi dršku i semenke
napuniti papriku sirom i malo zapeći u rerni
Pita
Ознаке:
predjela
2 jaja
100g sira
50g pavlake
50g kajmaka
100ml mleka
priprema:
jednu koru staviti na dno tepsije
5 kora zgužvati i umočiti u mešavinu od sira i ostalih sastojaka
mešavinom malo zaliti kore
7mu koru staviti odozgo i premazati mešavinom
ispeći
Maslinkine korpice
Ознаке:
predjela
50g kukuruznog brašna,150g belog brašna, 50 g griza, 50 ml ulja, 100ml vode, 1 kvasac, 1kk šećera, 1/2 kk soli-kvasac, vodu, so, šećer izmešati da se otopi kvasac
-pomešati sve ostalo i umesiti testo
-ostaviti 15 minuta
-praviti loptice i stavljati ih u kalupe
-prstima izoblikovati i peći
Kiš loren
Ознаке:
predjela
pola paketa
lisnatog testa-oko 250g
200g suvog mesa
30g kečapa
100g rendanog kačkavalja
4 jaja
2 kisele pavlake
biber,so…
200g suvog mesa
30g kečapa
100g rendanog kačkavalja
4 jaja
2 kisele pavlake
biber,so…
Priprema
Meksicke tortilje sa belim brasnom
Ознаке:
predjela
5 šoljica brašna
1 šoljica ulja
1,5 šoljica vrele vode
1 kašičica soli
Zamesiti testo i ostaviti ga pola sata u frizideru.
Podeliti na loptice, malo vece od oraha *12 komada i peći u tiganju sa jedne strane dok se ne pojave mehuri, pa 30 sekundi sa druge strane.
Ove tortilje su pogodne i za zamrzavanje, mogu stajati u frizideru
Služiti uz vruće ćevape ili kako god
"Zmajeve oči"
Ознаке:
fbi,
FBI-rukavice,
predjela
Sastojci:
250g mlevene junetine
100g sojinih ljuspica
1 jaje
1 veći crni luk
so, biber
1 kašika brašna
100ml mleka
sredina iz polovine hleba
+ 6 kuvanih jaja
Priprema:
Mleko i sredinu hleba pomešati i ostaviti da se hleb natopi.
Sojine ljuspice potopiti u vrelu vodu, da nabubre
Meso, jaje, brašno i začine pomešati da se sve sjedini, dodati procedjenu soju i procedjenu sredinu hleba.
Sve pomešati. Od dobijene mase praviti pljeskavice, u sredinu svake staviti po jedno kuvano jaje(oljušteno) i uvaljati(napraviti loptu.
Peći u dobro zagrejanoj pećnici dok ne porumeni.
Služiti toplo ili hladno!!1
Gibanica od pečenih paprika
Ознаке:
predjela
200g sitno seckane šunke
3 jajeta
400g sira
so, biber...
10 pečenih paprika
Priprema.
Umutiti jaja, sir, šunku i začine. Paprike raseći tako da možete svaku skroz da raširite i tako ih redjati u činiju.Red paprike red sira...dok se ne utroši sav materijal. Peći na 200 stepeni
Pohovani sendviči
Ознаке:
predjela
Recept sam pročitala u nekom časopisu
8 kriški starog hleba
100g šunke
100g kačkavalja
2 jajeta
50ml mleka
Umutiti jaja i mleko.Na 4 kriške hleba staviti šunku i kačkavalj i preklopiti hlebom
Umočiti u jaje i pržiti na vrelom ulju.
Kuvarijacije-Zagorski štrukli
Već izvesno vreme, gledam ja njih, gledaju one mene. Baš su mi se dopale. Podsećaju na našu savijaču, a nisu... I sada igrica kuvarijacije zadatak "Zagorski štrukli" domaćica bloga Just Good Food.
Recept je copy/paste originala
Potrebno za tijesto :
300 g glatkog brašna
malo soli
1 jaje
2-3 žlice ulja + za premazivanje
1 dcl mlake vode
maslac za podmazivanje
Za nadjev:
1/2 kg svježeg sira
1 dl kiselog vrhnja
1 jaje, malo soli
Za prelijevanje :
3 dl slatkog vrhnja
1 jaje, malo soli
Šećer u prahu za posipavanje (po želji)
Postupak :
1 . Od brašna, jaja, ulja i mlake vode zamijesite glatko tijesto. Umijesite ga u oblik kugle i premažite s dvije žlice ulja, pa ga ostavite 30-tak minuta na sobnoj temperaturi.
2 . Na stol stavite stolnjak na kojem čete razvlačiti tijesto, pospite ga brašnom, pa stavite na sredinu odstajalo tijesto. Prvo ga malo rastanjite koliko ide s valjkom, zatim rukama razvucite da tijesto bude što tanje i prekrije veći dio stolnjaka.
3 . Za nadjev izmješajte sir s vrhnjem, jajem i malo soli, pa ga rasporedite uz rub tijesta naokolo.Središnji dio tijesta nakapajte i razmažite uljem. Pomoću stolnjaka zarolajte nadjeveno tijesto.
4 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Uz pomoć tanjeg ruba tanjurića izrežite štrukle jednake veličine. Slažite ih u kalup premazan maslacem i pecite 30-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobiju lijepu žutu boju. 10-tak minuta pred sam kraj pečenja štrukle prelijte mješavinom slatkog vrhnja, jaja i malo soli. Zapecite. Poslužite tople.
5 . Za one koji vole kuhanu varijantu štrukli, umjesto slaganja u kalup zakuhajte ih kratko u kipućoj posoljenoj vodi i prepržite s krušnim mrvicama na malo maslaca.
E sad ovako, ja sam ih skuvala, pa prelila pavlakom i jajima pa zapekla. Mislim da sam testo ostavila malo deblje (sledeći put ću više stanjiti), ali bilo je super
No comments:
Post a Comment