Predjela

 

Šareni štapići tapići sa kurkumom

 
potrebno:
3dl ulja
3dl belog vina 
1 prašak za pecivo
+brašna po potrebi(za tvrdje testo) 
umesiti tvrdje testo i rastanjiti ga na 1/2 cm debljine
 
za premazivanje i posipanje:
100g susama
100g maka
1 jaje

2 kafene kašičice kurkume
1 -II- ulja

ulje i kurkumu izmešati  dodati umućeno jaje
-premazati jednu stranu testa i posuti makom
-okrenuti testo i premazati ga pa posuti susamom
-seći štapiće željene dužine i debljine
-prstima uhvatiti na oba kraja i uvrtati
-peći na 200 stepeni da malo porumene

PSrecept je samo malo modifikovan(premaz).

Kukuruzne rolnice

Recept preuzet od BiserkO sa coolinarike

potrebno:

  •  200 gr belog brašna
  •  100 gr kukuruznog brasna
  •  1 dcl mleka
  •  2 kasike maslinovog ulja
  •  jedno zumance za premazivanje
  •  tegla maslina
  •   persun, bijeli luk, pistaci ili susam
  •   kvasac, so i malo secera
  •   drveni stapici za rostilj 
priprema:
Pomešati i kukuruzno i belo brasno, dodati so, sjeckani persun, protisnuti bijeli luk, ulje i dignuti kavasac. Zamesiti glatko testo i ostaviti da se digne. Premesiti jos jednom a potom podeliti testo na 6 jednakih loptica.

 Svaku lopticu oblikovati u dugi "stap". Na drvene stapice nanizite masline u razmacima. Stapice izmedju maslina obmotajte testom i slozite na tepsiju oblozenu pek papirom. Isto uradite sa preostalim lopticama. Premazite razmucenim zumancetom

 U zagrejanu rernu ubacite tepsiju i pecite dok ne porumene. Iz pecenih i rashladjenih spiralica izvucite drveni stapic. Slozite ih na posluzavnik. Sluzite mlako!
1. Pappa al Pomodoro (Čorba od paradajza)
 
Odlična osvežavajuća čorbica koja mi se jako dopala (posebno što sam je jela hladnu).
Jednostavno se pravi,a savršenog je ukusa. Originalni recept ovde

sastojci:
800g ili 2 manje konzerve kuvanog iseckanog paradajza (pelata)
2 glavice iseckanog luka (ja skoro uvek dodam i iseckan mladi luk)
2 veće seckane šargarepe
2 iseckane stabljike celera
3 čena iseckanog belog luka
4 kašike maslinovog ulja
svež bosiljak
3 parčeta starog hleba, iseckanog na kocke (ovaj deo možete da izuzmete)
4 šolje supe ili vode
1/2 šolje crnog suvog vina
so i biber

Kiflice sa feta sirom

by anarad
prelepe mekane i vrlo ukusne
sastojci:
  • šolja od 250 ml

  •  3 šolje brašna+ brašno za posipanje
  •  20 grsvežeg kvasca
  •  1/2 šolje mlake vode
  •  1 šolja mleka
  •  1/2 šolje maslinovog ulja
  •  1 kašičica šećera
  •  2-3 kašičice sitne morske soli
  •  1 kom jaje
  •  100 gr maslaca
  •  100 gr feta sira
  •  1 kašika suvog peršuna
  •   crni susam
  •   krupna morska so

priprema:


  1. Pomešati kvasac sa mlakom vodom i ostaviti ga da se istopi. Dodati toplo mleko, maslinovo ulje, šećer, so i umućeno belance, pa postepeno dodavati brašno da se dobije meko, ali ne lepljivo testo. 
  2. Podeliti ga na 8 jednakih delova. 
  3. Na radnoj površini posutoj brašnom, prvi deo rastanjiti do veličine malog tanjira. Premazati ga maslacem ili margarinom, rastanjiti i drugi deo, staviti preko prvog, premazati maslacem i tako redom. Poslednji deo ne premazivati maslacem. Za ovo vam je potrebno 50 gr maslaca.
  4. Ovako naređano testo razvući u krug prečnika 60 cm. Iseći testo na trouglove, staviti fil na širi deo trougla i zarolati u kiflice. Sve kiflice poređati na pleh na koji ste stavili papir za pečenje i ostaviti ih da stoje najmanje 30-40 minuta. 
  5.  
    Premazati ih viljuškom umućenim žumancetom sa malo vode, posuti krupnom morskom solju i crnim susamom i peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni dok lepo ne porumene. 
  6. Fil- Izmrviti feta sir sa 50 gr maslaca, dobro promešati i dodati suvi peršun.

Pohovani cvet bagrema

 

Sastojci

  •  2 jajeta
  •  6-8 cvetova bagrema
  •  20ml mleka
  • brašno po potrebi
  • so
  •   ulje za prženje

 Priprema:


  1. Cvet bagrema mora biti mlad(ne otvoren)
    Ostaviti ga par sati u vodi,ocediti i salvetom utapkati da upije vodu 
     
    cvetove umakati u brašno,pa u mešavinu jaja,mleka i soli
    pržiti na vrelom ulju

Posluživanje

imaju ukus sličan tikvicama(to kaze moje dete)

Salata sa jajima

 

Sastojci

  •  4-5kuvanih jaja
  •  1 sveži krastavac
  •  200-300g pečenog mesa(u mom slučaju prasetine)
  •  50g majoneza
  •   so,biber,origano 
 
krastavac,jaja i meso iseckati

redjati u činiju:
krastavac,začine,jaja,majonez,meso...dok ne utošite sve

Uživajte uz ovaj brzinski obrok

Focaccia sa maslinama i kaprima

Rudolf je jedini kuvar kog ja volim da gledam,pa evo po njegovom receptu doručak

testo

270g brašna
125ml vode
25 ml maslinovog ulja
so

punjenje 

50g rendanog kačkavalja

posipanje

3-4 masline
5-6 komada kapra
20 ml maslinovog ulja
-umesiti testi i podeliti ga na 2 dela, te ostaviti u frižideru 1h da se sastojci povežu i testo odmori

Kada prodje tih sat vremena rastanjiti polutke testa na veličinu pleha
staviti 1 deo posuti rendanim kačkavaljem
Preklopiti drugim delom,izbockati viljuškom, poredjati masline i kapar i preliti sa malo maslinovog ulja
Peći na 180 stepeni desetak minuta

Krem čorba od tikvica

Sastojci

  •  1 crni luk
  •  1 šargarepa
  •  500g tikvica
  •  1 kocka za supu
  • vode po potrebi
  • biber
 

Priprema

  1. luk iseckati sitno i na malo ulja propržiti

  2. šargarepu izrendati i dodati luku pa dinstati oko 5 minuta

  3. tikvice očistiti i iseckati na kockice,ubaciti u luk i šargarepu te dodati ostale sastojke

  4. kuvati oko 20 minuta,štapnim mikserom izmutiti da se napravi krem čorba i služiti sa kiselim mlekom

Karfiol čorbica sa njokam

Sastojci

 1 karfiol
 2 šargarepe
 2 krompira
 2 crna luka

za zgušnjavanje

 100 ml mleka
 1 manja kašika brašna

njoke

 1/2 pire krompir(iz kesice)

  brašna po potrebi
 
 
 

Priprema

  1. na malo ulja propržiti luk, dodati sitno iseckano povrće i dinstati. 
     
  2. njoke-umutiti pire sa vodom i dodati brašna onoliko koliko je potrebno da se napravi testo.Praviti valjke i ubacivati u kipuću čorbicu. Gotove su kada isplivaju na površinu.U mleku rastvoriti brašno i sipati u čorbu.Začiniti po ukusu

Krompir sa kajmakom

Sastojci

sastojci

 pola kg krompira
 200g kajmaka
 malo soli
 malo ulja(za podmazivanje činije
 3 kašike brašna
  soli po ukusu
 1-2 kašike kisele pavlake

 50-100ml mleka
 

Priprema

  1. oljuštiti krompir i narezati ga na kolutove(oko 3-4 mm) 
     
  2. pomešati so i brašno 
     
  3. svaki kolut uvaljati u prethodnu smešu i poredjati u činiju 
     
  4. staviti u rernu i peći 
     
  5. kada dobije žućkastu koricu preliti sa kajmakom(koji je umućkan sa pavlakom i mlekom) vratiti u rernu(i isključiti istu),ostaviti u rerni nekih 20 min

Posluživanje

možete ga služiti kao toplo predjelo,ali po meni je prejako,tako da je za glavno jelo ok,najbolje ide uz turšiju ili neku kiselu salatu

Preliv za salatu

Sastojci

  200 ml jogurta
 1 kašika semenki golice
 1 kašika semenki suncokreta(oljuštenih)
 malo aleve paprike i belog bibera
 malo svežeg peršuna
 
sve pomešati i to je to

Graham rolat

 

Sastojci

testo

 7 belanaca
 2 žumanca
 1 kisela pavlaka
 10 kašika graham brašna
 1 prašak za pecivo
 100ml mleka

nadev

 200g šunke
 200g krem sira sa ukuom belog luka
 50g krem putera

 100g ajvara
 

Priprema

  1. umutiti belanca-penasto i dodati sve ostale sastojke 
     
  2. ispeći testo i vruće urolati u mokru-dobro ocedjenu krpu 
     
  3. ostaviti da se ohladi 
     
  4. hladan rolat odviti i namazati prvo krem puter, pa sve ostalo, na kraju preko celog poredjati šunku i ponovo urolati i ostaviti da se stegne

Mimoza

 

Sastojci

 1 kg krompir
 500g šargarepa
 1kg krupno rendani kačkavalj
 1 kg majonez
 300g pavlaka
  biber

 10 jaja
 

Priprema

  1. povrće i jaja skuvati i kupno narendati
  2. sve pomešati i po ukusu posoliti,
  3. gotovo

Pogačice sa krompirom

 

br2

Sastojci

 200ml H2O
 1 mali kvasac
 1 kašika soli
 300-500g kuvanog krompira
 1 jaje
 200g margarina ili masti

Priprema

  1. umesiti testo i ostaviti ga 1h u frižideru
  2. ražviti oklagijom i vaditi pogačice
  3. premazati žumancetom i posuti kimom
  4. peći u zagrejanoj pećnici
  5. gotovo

Kreker torta

 

br 2

Sastojci

 600g krekera slanih
 3 pavlake
 300g seckane alpske kobasice

 300g majoneza
 

Priprema

  1. pomešati sve sastojke
  2. redjati krekere i premazivati masom
  3. odozgo naseckana alpska

Tost torta

 

br 3

Sastojci

 1 pakovanje belog tost hleba
 1 pakovanje crnog tost hleba
 2 kisele pavlake
 300g praške šunke
 200g kiselih krastavčića
 200g rendanog kačkavalja

 300g majoneza
 

Priprema

  1. mogu se pomešati svi sastojci, a može e i po želji filovati
  2. red belog tota, fil.red crnog tosta, fil…
  3. na kraju fil i rendani kačkavalj

Kafanska kupus salata

 

Sastojci

 1 veća glavica kupusa
 1 čaša vode
 1 čaša ulja
 1/2 čaše sirćeta
 1 rendani krastavac

 2 kašike soli
 

Priprema

  1.  
    iseckati kupus i pomešati sve sastojke
  2. ostaviti 10 minuta da odstoji pa rukama izgnječiti
  3. rukama procediti i staviti u činije

Proja

 

Sastojci

Broj osoba:
10 osoba
 1 kesa kukuruznog brašna
 3 kriške sira
 5 jaja
  kisela H2O ili obična H2O
 1 prašak za pecivo
 1 šolja ulja
  so
 

Priprema

Vrijeme pripreme:
10 min
  1. izmrviti sir i pomešati sve sastojke, dodati vode toliko da bude samo malo gušće od smese za palačinke
  2. sipati u dobrooooo podmazan pleh i peći

Posluživanje

služiti toplo uz sir ili kajmak

Torta od paprike

 

Sastojci

sastojci

 4 jaja
 1 šolja griza
 1 šolja jogurta
 pola paška za pecivo
 300g šunke(može i bez nje)
 200g rendanog kačkavalja(može i bez)
  pečene paprike
  soli po ukusu
  ulje za podmazivanje pleha

Priprema

Vrijeme pripreme:
15 min
  1. nauljiti pleh i uključiti rernu
  2. sve sastojke zbućkati, smućkati i pomešati(ne mixerom, RUČNO)

  3. redjati…red paprike, red mase, red paprike, red mase…(ja obično nabudžim 3 reda),polednji red mora biti fil
  4. STAVITI U RERNU I PEĆI
  5. ps mogu se dodati i kiseli krastavčići i još trista čuda, ali ova varijanta je najbolja

Posluživanje

ja to toliko volim da bih ga mogla jesti uz sve,mada je najukusnije hladno i sa malo kisele pavlake

Carska pita

 

Sastojci

 200g seckane suve slanine
 200g seckanih kiselih krastavčića
 200g seckane crvene paprike
 250g izmrvljenog tvrdog sira
 200g seckane šunke
 4 jaja
 1 prašak za pecivo
 1čaša brašna
 1 kisela pavlaka
 2 čaša ulja
 
 

Priprema

  1. sve sastojke pomešati
  2. peći 20 minuta na 250 stepeni

Posluživanje

služiti ohladjeno

Slane princeze

 

Sastojci

princeze

 1šoljica ulja
 2šoljice vode
 2 šoljice brašna
 3 jaja

fil

 1 kisela pavlaka
 100g majoneza
 2 kriške starog sira
 100g kiselih kratavčića
  biber
  beli luk
 125g margarina
 

Priprema

  1. ulje i voda da provre
  2. staviti brašno i skloniti sa ringle
  3. kada se ohladi dodati 3 jaja i VILJUŠKOM umutiti
  4. mućkati ,bućkati da e dobije fina jednolična masa
  5. mokrom rukom praviti kuglice i stavljati u pleh
  6. peći u dobro zagrejanoj rerni
  7. U TOKU PEČENJA NE OTVARATI ISTU
  8. kada se ohlade filovati
  9. fil-smućkati zbućkati
  10. gotovo

Slana torta

 

Sastojci

kore

 12 jaja
 12 kašika pavlake
 12 kašika brašna
 200g kačkavalja
 1 prašak za pecivo

fil

 600g krem sira
 300g seckanog suvog vrata
 300g putera
 200g rendanog kačkavalja
 6 kašika majoneza
 200g seckanih kiselih kratavčića

dodaci za kore

 200g ajvara
 300g spanaća

 200g rendanog kačkavalja 
 

Priprema

  1. umutiti kore
  2. podeliti na 3 dela
  3. u prvi deo dodati ajvar
  4. u drugi kačkavalj
  5. u treći spanać
  6. peći u plehu koji je obložen pek papirom
  7. umutiti fil i filovati kore
  8. gotovo

Slani štapići II

 

Sastojci

 1 margarin
 2 žumanceta
 1 belance
 1 prašak za pecivo
 1kašika soli
 1 šolja mleka
 

Priprema

  1. zamesiti testo
  2. iseći na štanglice
  3. premazati belancetom
  4. posuti kimom ili susamom
  5. ispeći

Slane korpice

 

Sastojci

testo(za 60 kom)

 4 kašike mleka
 150g margarina
 2 žumanca
 300g brašna
 1 prašak za pecivo

punjenje

  krem sir
  kiseli krastavčići
  beli luk

ukrašavanje

  rotkvice

  peršun
 

Priprema

  1. umesiti testo
  2. staviti u limčiće
  3. peći na 250 stepeni
  4. pečeni su kada porumene
  5. ohladjene napuniti i ukrasiti
  6. gotovo

Pita sa mesom

Sastojci

smesa

 4 jaja
 1,5čaša jogurta
 1 čaša griza
 0,5 čaše ulja
 soli po ukusu

fil

 500g mlevenog mesa
 1 kriška sira
 2 veća crna luka
 1 jaje
 1 kašika griza
  so,biber,beli luk,vlašac….

 1 pakovanje kora za pitu

Priprema

  1. pomešati sve sastojke za smesu
  2. propržiti meso i luk pa dodati sve sastojke za fil
  3. redjanje
  4. prva kora-3 kašike smese, preko nje druga kora, koju takodje premažemo samo sa tri kašike smese, preko nje treća kora na koju stavimo fil(samo na gornjoj ivici, celom dužinom)
  5. umotamo u rolnicu i stavimo u pleh
  6. postupak ponavljati dok se ne utroše sve kore
  7. peći u dobro zagrejanoj pećnici
  8. iseći ohladjeno

Ruska salata

 

Sastojci

povrće

  grašak
  sitno seckana šargarepa
  sitno seckani krompir

mesa

 500g kuvanog belog pilećeg mesa
 500g praške šunke-sitno seckane

dodaci

 1 kg majoneza
 300g sitno seckanih kiselih krastavčića
 500g dimljenog kačkavalja

  biber,so,djumbir i malo belog luka 
 
 

Priprema

  1. skuvati povrće, prohladiti ga
  2. sve pomešati i dobro izmešati
  3. gotovo

Paprika punjena sirom

  sastojci:
pečena paprika
sir
jaja
brašno

priprema:
pečenu papriku uvaljati u brašno, pa u umućena jaja i ispržiti na vrelom ulju

ohladiti i zvaditi dršku i semenke

napuniti papriku sirom i malo zapeći u rerni

Pita

7 kora za pitu(to je 1/2 paketa)
2 jaja
100g sira
50g pavlake
50g kajmaka
100ml mleka


priprema:
jednu koru staviti na dno tepsije
5 kora zgužvati i umočiti u mešavinu od sira i ostalih sastojaka
mešavinom malo zaliti kore
7mu koru staviti odozgo i premazati mešavinom
ispeći

Maslinkine korpice


50g kukuruznog brašna,150g belog brašna, 50 g griza, 50 ml ulja, 100ml vode, 1 kvasac, 1kk šećera, 1/2 kk soli-kvasac, vodu, so, šećer izmešati da se otopi kvasac
-pomešati sve ostalo i umesiti testo
-ostaviti 15 minuta
-praviti loptice i stavljati ih u kalupe
-prstima izoblikovati i peći

Kiš loren

 

 

Sastojci

 pola paketa lisnatog testa-oko 250g
 200g suvog mesa
 30g kečapa
 100g rendanog kačkavalja
 4 jaja
 2 kisele pavlake
  biber,so…



Priprema

  1.   1 
     
    rastanjiti lisnato testo na veličinu tepsije
  2.   2
     
     prošarati kečapom
  3.    3 
     
    staviti seckano suvo meso
  4.   4 
     
    odozgo kačkavalj
      
  5.   5 
     
    umutiti jaja i pavlaku sa začinima i preliti preko, pa krajeve zavnuti na unutra
     
     
    peći na 250 stepeni dok ne dobioje finu koru
      6 

Meksicke tortilje sa belim brasnom



5 šoljica  brašna
1 šoljica ulja
1,5 šoljica vrele vode
1 kašičica soli


Zamesiti testo i ostaviti ga pola sata u frizideru.
Podeliti na loptice, malo vece od oraha *12 komada i peći u tiganju sa jedne strane dok se ne pojave mehuri, pa 30 sekundi sa druge strane.
Ove tortilje su pogodne i za zamrzavanje, mogu stajati u frizideru

Služiti uz vruće ćevape ili kako god

"Zmajeve oči"


Sastojci:

250g mlevene junetine
100g sojinih ljuspica
1 jaje
1 veći crni luk
so, biber
1 kašika brašna
100ml mleka
sredina iz polovine hleba
+ 6 kuvanih jaja

Priprema:
Mleko i sredinu hleba pomešati i ostaviti da se hleb natopi.
Sojine ljuspice potopiti u vrelu vodu, da nabubre
Meso, jaje, brašno i začine pomešati da se sve sjedini, dodati procedjenu soju i procedjenu sredinu hleba.
Sve pomešati. Od dobijene mase praviti pljeskavice, u sredinu svake staviti po jedno kuvano jaje(oljušteno) i uvaljati(napraviti loptu.
Peći u dobro zagrejanoj pećnici dok ne porumeni.
Služiti toplo ili hladno!!1

Gibanica od pečenih paprika






200g sitno seckane šunke
3 jajeta
400g sira
so, biber...
10 pečenih paprika

Priprema.
Umutiti jaja, sir, šunku i začine. Paprike raseći tako da možete svaku skroz da raširite i tako ih redjati u činiju.Red paprike red sira...dok se ne utroši sav materijal. Peći na 200 stepeni



Pohovani sendviči



Recept sam pročitala u nekom časopisu

8 kriški starog hleba
100g šunke
100g kačkavalja

2 jajeta
50ml mleka

Umutiti jaja i mleko.Na 4 kriške hleba staviti šunku i kačkavalj i preklopiti hlebom
Umočiti u jaje i pržiti na vrelom ulju.
 

Kuvarijacije-Zagorski štrukli



Već izvesno vreme, gledam ja njih, gledaju one mene. Baš su mi se dopale. Podsećaju na našu savijaču, a nisu... I sada igrica kuvarijacije zadatak "Zagorski štrukli" domaćica bloga Just Good Food.

  Recept je copy/paste originala

Potrebno za tijesto :


300 g glatkog brašna
malo soli
1 jaje
2-3 žlice ulja + za premazivanje
1 dcl mlake vode
maslac za podmazivanje


Za nadjev:


1/2 kg svježeg sira
1 dl kiselog vrhnja
1 jaje, malo soli


Za prelijevanje :


3 dl slatkog vrhnja
1 jaje, malo soli


Šećer u prahu za posipavanje (po želji)


Postupak :


1 . Od brašna, jaja, ulja i mlake vode zamijesite glatko tijesto. Umijesite ga u oblik kugle i premažite s dvije žlice ulja, pa ga ostavite 30-tak minuta na sobnoj temperaturi.
2 . Na stol stavite stolnjak na kojem čete razvlačiti tijesto, pospite ga brašnom, pa stavite na sredinu odstajalo tijesto. Prvo ga malo rastanjite koliko ide s valjkom, zatim rukama razvucite da tijesto bude što tanje i prekrije veći dio stolnjaka.
3 . Za nadjev  izmješajte sir s vrhnjem, jajem i malo soli, pa ga rasporedite uz rub tijesta naokolo.Središnji dio tijesta nakapajte i razmažite uljem. Pomoću stolnjaka zarolajte nadjeveno tijesto.
4 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Uz pomoć tanjeg ruba tanjurića izrežite štrukle jednake veličine. Slažite ih u kalup premazan maslacem i pecite 30-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobiju lijepu žutu boju. 10-tak minuta pred sam kraj pečenja štrukle prelijte mješavinom slatkog vrhnja, jaja i malo soli. Zapecite. Poslužite tople.
5 . Za one koji vole kuhanu varijantu štrukli, umjesto slaganja u kalup zakuhajte ih kratko u kipućoj posoljenoj vodi i prepržite s krušnim mrvicama na malo maslaca.



E sad ovako, ja sam ih skuvala, pa prelila pavlakom i jajima pa zapekla. Mislim da sam testo ostavila malo deblje (sledeći put ću više stanjiti), ali bilo je super
 
 
 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...