Liker od jaja
.Na prvom pregledu liker od jaja-odličan je.Kremas, dovoljno sladak, ukusan i mirisan. Do duše ja baš i nisam ekspert za likere(ne volim slatka pića),ali ovaj sam probala,pa mi je došla komšinica i ja sam o5 probala, pa sam onda bila umorna i o5 sam probala...i tako u roku od par dana moje drugarice i ja smo PROBALE celu flašu
Sastojci:
4 mala žumanca (ili 3 veća)
250 g šećera
100 g mleka u prahu
300 ml mleka
2 kašike arome vanile
250 ml vodke
Odliti malo mleka od 300 ml pa razmutiti sa mlekom u prahu da ne bude grudvica. Ostatak skuvati sa 200 g šećera, pa dodati razmućeno mleko u prahu. Kuvati još malo i ostaviti da se prohladi. Žumanca pomešati sa 50 g šećera pa sipati u šerpicu sa debljim dnom. Mešati na najtišoj vatri dok se šećer ne rastopi, a žumanca ne postanu vruća, otprilike 7-10 minuta. Preko žumanaca sipati mleko, dodati aromu vanile, promešati, poklopiti i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Procediti pa doliti 300 ml vodke. Sipati u flašu, dobro zatvoriti i čuvati u frižideru.
4 mala žumanca (ili 3 veća)
250 g šećera
100 g mleka u prahu
300 ml mleka
2 kašike arome vanile
250 ml vodke
Odliti malo mleka od 300 ml pa razmutiti sa mlekom u prahu da ne bude grudvica. Ostatak skuvati sa 200 g šećera, pa dodati razmućeno mleko u prahu. Kuvati još malo i ostaviti da se prohladi. Žumanca pomešati sa 50 g šećera pa sipati u šerpicu sa debljim dnom. Mešati na najtišoj vatri dok se šećer ne rastopi, a žumanca ne postanu vruća, otprilike 7-10 minuta. Preko žumanaca sipati mleko, dodati aromu vanile, promešati, poklopiti i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Procediti pa doliti 300 ml vodke. Sipati u flašu, dobro zatvoriti i čuvati u frižideru.
Liker od kafe
Priprema
-
skuvati vodu, kafu i šećer
-
dodati alkohol
-
malo kuvnuti
-
ostaviti da se ohladi pa procediti
-
sipati u flaše
-
pozvati prijatelje
Liker od drenjina
Priprema
-
od šećera i vode napraviti sirup
-
dodati rakiju i još malo kuvnuti
-
u flašu ubaciti drenjine i naliti prethodnom smesom
-
ostaviti da stoji
-
vremenom dobija crvenu boju, i što duže stoji, sve je bolje
-
pre upotrebe promućkati da bi u čašu upala i neka drenjina
Liker od banane i vanile
Sastojci
300g šećera
200 ml apotekarskog alkohola
pola bočice ekstrata banane(za kolače)
2 kesice vanilin šećer
Priprema
- Vrijeme pripreme:
-
sve je isto kao liker od mentola
Liker od malina
Liker od mentola
Sastojci
300g šećera
200 ml apotekarskog alkohola
pola flašice ekstrata mentola(za kolače)
Priprema
- Vrijeme pripreme:
-
prokuvati šećer i vodu
-
dodati ekstrat i alkohol,
-
probati
-
po ukusu dodati još vode ili alkohola-može i bez dodavanja
-
prokuvati još malo
-
sipati u flašu
-
pozvati prijateljice
Liker od čokolade
Sastojci:
- otopiti čokoladu
-
skuvati šećer i H2O
-
pomešati sve i dodati alkohol
-
probati(ako se mnogo oseća ili ne oseća uopšte alkohol-onda dodati još malo vodeili alkohola(onako po ukusu)
-
vratiti još malo da se prokuva-tipa 5 sekundi
-
procediti i sipati u flaše
-
povremeno promućkati flašu( u protivnom se od čokolade napravi čep)
-
liker vremenom počinje da dobija neku prelepu beličastu boju
Posluživanje
pozvati prijateljice i uz kafu i kolače čavrljati do besvestiSastojci
- Broj osoba:
List celera
oprati, prosušiti i iseckati list celera
napuniti kalupe za led i naliti malo vode
stavitii u zamrzivač da se skroz zaledi
zaledjeno izvaditi iz kalupa i držati u zamrzivaču
koristiti po potrebi
isto možete uraditi i sa mirodjijom, peršunom....
Mirodjija
oprati, prosušiti i iseckati mirodjiju
napuniti kalupe za led i naliti malo vode
stavitii u zamrzivač da se skroz zaledi
zaledjeno izvaditi iz kalupa i držati u zamrzivaču
koristiti po potrebi
isto možete uraditi i sa celerom i peršunom
Peršun
oprati, prosušiti i iseckati list peršuna
napuniti kalupe za led i naliti malo vode
stavitii u zamrzivač da se skroz zaledi
zaledjeno izvaditi iz kalupa i držati u zamrzivaču
koristiti po potrebi
isto možete uraditi i sa mirodjijom, celerom....
Kao ajvar
3kg crvenih paprika
3kg plavog patlidzana
200ml ulj
so,šećer, sirće-po ukusu
priprema:
ispeći paradajz i papriku i oljuštiti
samleti u multipraktiku
dodati ulje i so i šećer i dobro upržiti(oko 2h uz stalno mešanje)
dodati sirće(ja ga lično ne stavljam) i puniti tegle
na vrh sipati BUKVALNO mrvicu vinobrana(protiv budjanja)
naliti vrelu mast(nekih 5-10ml)
tegle ostaviti da se dobro ohlade(na sobnoj temperaturi)
3kg plavog patlidzana
200ml ulj
so,šećer, sirće-po ukusu
priprema:
ispeći paradajz i papriku i oljuštiti
samleti u multipraktiku
dodati ulje i so i šećer i dobro upržiti(oko 2h uz stalno mešanje)
dodati sirće(ja ga lično ne stavljam) i puniti tegle
na vrh sipati BUKVALNO mrvicu vinobrana(protiv budjanja)
naliti vrelu mast(nekih 5-10ml)
tegle ostaviti da se dobro ohlade(na sobnoj temperaturi)
Tinktura od divljeg kestena
plodove divljeg kestena oljuštiti i staviti u posudu
naliti komovom rakijom i ostaviti
mesec dana da odstoji
procediti i koristiti proširenih vena
original recept
naliti komovom rakijom i ostaviti
mesec dana da odstoji
procediti i koristiti proširenih vena
original recept
Žuti sos
200ml ulja
so,šećer,beli luk,peršun....
paradajz oljuštiti i samleti
sve pomešati i dobro upržiti
može se koristiti kao dodatak jelima ili čak i kao neki ajvar
Zamrzavanje boranije
boraniju očistiti oprati i iseckati
spustiti je na par minuta u vrelu vodu
ocediti, ohladiti, spakovati u kese i zalediti
Paradajz
3kg paradajza
1 beli luk
1 veza peršuna
1 veza lista celera
malo bibera u zrnu
paradajz potopiti u vrelu vodu i oljuštiti
dodati začine i samleti u multipraktiku
kuvati nekih 1-1,5h
sipati u flaše i zatvoriti
možete staviti 1 konzervans(ja ga ne stavljam)
ili flaše staviti u vrelu vodu i prokuvat(pasterizovati)
1 beli luk
1 veza peršuna
1 veza lista celera
malo bibera u zrnu
paradajz potopiti u vrelu vodu i oljuštiti
dodati začine i samleti u multipraktiku
kuvati nekih 1-1,5h
sipati u flaše i zatvoriti
možete staviti 1 konzervans(ja ga ne stavljam)
ili flaše staviti u vrelu vodu i prokuvat(pasterizovati)
Sušena ljuta paprika
povremeno okretati da se dobro osuši sa svih strana
Kiseli karfiol
5kg karfiola
5 l vode
1 l sirćeta
8 kašika soli
9 kašika šećera
1 kesica vinobrana
1 kesica konzervansa
list lovora
beli luk
slačica
vodu, šećer, so, list lovora, luk staviti da provri
skloniti sa ringle i dodati sirće, vinobran i konzervans
izvaditi beli luk i lovorov list, i dodati malo slačice
ohladiti i preliti preko karfiola
Ljute papričice
1 l vode
200ml sirćeta
1 kašika soli
1 kašika šećera
ljuta papričica
pomešati sve,
u flašu staviti papriku i preliti , promućkati flašu i ostaviti
Marmelada sa dinjom
1kg očišćenih breskvi
1kg šljiva
1 kg dinje
1kg šećera
voće samleti u multpraktiku i kuvati 2-3h( mešati da ne zagori)
sipati u tegle i staviti u rernu da se malo zapeče
Slatko od kajsija
1 kg kajsija
800g šećera
kuvati na tihoj vatri do željene gustine
pre sipanja u tegle dodati 1/2 limuntusa
Slatko od breskve
1 kg šećera
1/2 limuntusa
1 vanilin šećer
breskve preliti šećerom i ostaviti da prenoće
dodati sve ostalo i kuvati na tihoj vatri do željene gustine
Ljiljin Ajvar
15kg paprike
5kg plavog paradajza
ispeći, oljuštiti i samleti
1/2 l ulja
1 čaša sirćeta
staviti da provri pa dodati 2 čaše šećera i papriku i paradajz
pržiti 45 minuta i dodati 5 kašika soli
skloniti sa ringle i dodati 1 konzervans i 1/4 kesice vinobrana
rernu zagrejati na 70 stepeni i isključiti
ajvar sipati u tegle i staviti ih u rernu da prenoće
zatvoriti tegle
5kg plavog paradajza
ispeći, oljuštiti i samleti
1/2 l ulja
1 čaša sirćeta
staviti da provri pa dodati 2 čaše šećera i papriku i paradajz
pržiti 45 minuta i dodati 5 kašika soli
skloniti sa ringle i dodati 1 konzervans i 1/4 kesice vinobrana
rernu zagrejati na 70 stepeni i isključiti
ajvar sipati u tegle i staviti ih u rernu da prenoće
zatvoriti tegle
Sok od zove
5l vode
4kg šećera
5 limuntusa
sve pomešati i mešati dok se šećer ne otopi
sipati u flaše i zatvoriti ih
odložiti na tamno i hladno mesto
No comments:
Post a Comment