Napitci i zimnica

 

Liker od jaja

.Na prvom pregledu liker od jaja-odličan je.Kremas, dovoljno sladak, ukusan i mirisan. Do duše ja baš i nisam ekspert za likere(ne volim slatka pića),ali ovaj sam probala,pa mi je došla komšinica i ja sam o5 probala, pa sam onda bila umorna i o5 sam probala...i tako u roku od par dana moje drugarice i ja smo PROBALE celu flašu
 Sastojci:

4 mala žumanca (ili 3 veća)
250 g šećera
100 g mleka u prahu
300 ml mleka
2 kašike arome vanile
250 ml vodke

Odliti malo mleka od 300 ml pa razmutiti sa mlekom u prahu da ne bude grudvica. Ostatak skuvati sa 200 g šećera, pa dodati razmućeno mleko u prahu. Kuvati još malo i ostaviti da se prohladi. Žumanca pomešati sa 50 g šećera pa sipati u šerpicu sa debljim dnom. Mešati na najtišoj vatri dok se šećer ne rastopi, a žumanca  ne postanu vruća, otprilike 7-10 minuta. Preko žumanaca sipati mleko, dodati aromu vanile, promešati, poklopiti i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Procediti pa doliti 300 ml vodke. Sipati u flašu, dobro zatvoriti i čuvati u frižideru.

Liker od kafe

 

Sastojci

 1/2l H2O
 100g kafe
 300g šećera

 200ml apotekarskog alkohola ili komove rakije 
 

Priprema

  1. skuvati vodu, kafu i šećer
  2. dodati alkohol
  3. malo kuvnuti
  4. ostaviti da se ohladi pa procediti
  5. sipati u flaše
  6. pozvati prijatelje

Liker od drenjina

 

Sastojci

 1/2l komove rakije
 300-500g šećera(po ukusu)
 200ml H2O
  drenjine 
 

Priprema

  1. od šećera i vode napraviti sirup
  2. dodati rakiju i još malo kuvnuti
  3. u flašu ubaciti drenjine i naliti prethodnom smesom
  4. ostaviti da stoji
  5. vremenom dobija crvenu boju, i što duže stoji, sve je bolje
  6. pre upotrebe promućkati da bi u čašu upala i neka drenjina

Liker od banane i vanile

 

Sastojci

 pola l H2O
 300g šećera
 200 ml apotekarskog alkohola
 pola bočice ekstrata banane(za kolače)
 2 kesice vanilin šećer

Priprema

Vrijeme pripreme:
10 min
  1. sve je isto kao liker od mentola

Liker od malina

 

Sastojci

 pola l H2O
 300g šećera
 200 ml apotekarskog alkohola

 bočica ektrata maline( za kolače) 
 

Priprema

Vrijeme pripreme:
10 min
  1. sve isto kao liker od mentola

Liker od mentola

 

Sastojci

 pola l H2O
 300g šećera
 200 ml apotekarskog alkohola

 pola flašice ekstrata mentola(za kolače) 
 

Priprema

Vrijeme pripreme:
10 min
  1. prokuvati šećer i vodu
  2. dodati ekstrat i alkohol,
  3. probati
  4. po ukusu dodati još vode ili alkohola-može i bez dodavanja
  5. prokuvati još malo
  6. sipati u flašu
  7. pozvati prijateljice

Liker od čokolade

 
Sastojci:
pola l H2O
 700g šećera
 200g čokolade
 200 ml apotekarskog alkohola(70%)

 

Priprema

Vrijeme pripreme:
10 min
  1. otopiti čokoladu
  1. skuvati šećer i H2O
  2. pomešati sve i dodati alkohol
  3. probati(ako se mnogo oseća ili ne oseća uopšte alkohol-onda dodati još malo vodeili alkohola(onako po ukusu)
  4. vratiti još malo da se prokuva-tipa 5 sekundi
  5. procediti i sipati u flaše
  6. povremeno promućkati flašu( u protivnom se od čokolade napravi čep)
  7. liker vremenom počinje da dobija neku prelepu beličastu boju

Posluživanje

pozvati prijateljice i uz kafu i kolače čavrljati do besvesti

Sastojci

Broj osoba:
10 osoba

List celera







oprati, prosušiti i iseckati list celera

napuniti kalupe za led i naliti malo vode

stavitii u zamrzivač da se skroz zaledi

zaledjeno izvaditi iz kalupa i držati u zamrzivaču

koristiti po potrebi

isto možete uraditi i sa mirodjijom, peršunom....

Mirodjija



oprati, prosušiti i iseckati mirodjiju

napuniti kalupe za led i naliti malo vode

stavitii u zamrzivač da se skroz zaledi

zaledjeno izvaditi iz kalupa i držati u zamrzivaču

koristiti po potrebi

isto možete uraditi i sa celerom i peršunom

Peršun



oprati, prosušiti i iseckati list peršuna

napuniti kalupe za led i naliti malo vode

stavitii u zamrzivač da se skroz zaledi

zaledjeno izvaditi iz kalupa i držati u zamrzivaču

koristiti po potrebi

isto možete uraditi i sa mirodjijom, celerom....

Kao ajvar

3kg crvenih paprika
3kg plavog patlidzana
200ml ulj
so,šećer, sirće-po ukusu


priprema:
ispeći paradajz i papriku i oljuštiti
samleti u multipraktiku
dodati ulje i so i šećer i dobro upržiti(oko 2h uz stalno mešanje)
dodati sirće(ja ga lično ne stavljam) i puniti tegle
na vrh sipati BUKVALNO mrvicu vinobrana(protiv budjanja)
naliti vrelu mast(nekih 5-10ml)
tegle ostaviti da se dobro ohlade(na sobnoj temperaturi)

Tinktura od divljeg kestena

plodove divljeg kestena oljuštiti i staviti u posudu
naliti komovom rakijom i ostaviti
mesec dana da odstoji
 procediti i koristiti proširenih vena




original recept

Žuti sos

1,5kg žutog paradjza-to je onaj za punjenje
200ml ulja
so,šećer,beli luk,peršun....

paradajz oljuštiti i samleti
sve pomešati i dobro upržiti
može se koristiti kao dodatak jelima ili čak i kao neki ajvar

Zamrzavanje boranije



boraniju očistiti oprati i iseckati
spustiti je na par minuta u vrelu vodu
ocediti, ohladiti, spakovati u kese i zalediti

Paradajz

 3kg paradajza
1 beli luk
1 veza peršuna
1 veza lista celera
malo bibera u zrnu


paradajz potopiti u vrelu vodu i oljuštiti
dodati začine i samleti u multipraktiku
kuvati nekih 1-1,5h
sipati u flaše i zatvoriti

možete staviti 1 konzervans(ja ga ne stavljam)
ili flaše staviti u vrelu vodu i prokuvat(pasterizovati)

Sušena ljuta paprika

paprika oprati i staviti na osunčano mesto da se suši

povremeno okretati da se dobro osuši sa svih strana

Kiseli karfiol


5kg karfiola
5 l vode
1 l sirćeta
8 kašika soli
9 kašika šećera
1 kesica vinobrana
1 kesica konzervansa
list lovora
beli luk
slačica

vodu, šećer, so, list lovora, luk staviti da provri

skloniti sa ringle i dodati sirće, vinobran i konzervans

izvaditi beli luk i lovorov list, i dodati malo slačice

ohladiti i preliti preko karfiola


Ljute papričice


1 l vode
200ml sirćeta
1 kašika soli
1 kašika šećera
ljuta papričica

pomešati sve,
u flašu staviti papriku i preliti , promućkati flašu i ostaviti

Marmelada sa dinjom


1kg očišćenih breskvi
1kg šljiva
1 kg dinje
1kg šećera

voće samleti u multpraktiku i kuvati 2-3h( mešati da ne zagori)
sipati u tegle i staviti u rernu da se malo zapeče

Slatko od kajsija


1 kg kajsija
800g šećera

kuvati na tihoj vatri do željene gustine
pre sipanja u tegle dodati 1/2 limuntusa

Slatko od breskve

1kg oljuštenih i iseckanih breskvi
1 kg šećera
1/2 limuntusa
1 vanilin šećer

breskve preliti šećerom i ostaviti da prenoće
dodati sve ostalo i kuvati na tihoj vatri do željene gustine

Ljiljin Ajvar

 15kg paprike
5kg plavog paradajza
ispeći, oljuštiti i samleti

1/2 l ulja
1 čaša sirćeta
staviti da provri pa dodati 2 čaše šećera i papriku i paradajz

pržiti 45 minuta i dodati 5 kašika soli

skloniti sa ringle i dodati 1 konzervans i 1/4 kesice vinobrana

rernu zagrejati na 70 stepeni i isključiti

ajvar sipati u tegle i staviti ih u rernu da prenoće

zatvoriti tegle

Sok od zove

36 cvetova zove-oprati
5l vode
4kg šećera
5 limuntusa

sve pomešati i mešati dok se šećer ne otopi
sipati u flaše i zatvoriti ih
odložiti na tamno i hladno mesto

Sirup od djumbira

 1 šolja sitno seckanog djumbira
2 šolje šećera
2 šolje vode
1/2 limuna

vodu i šećer prokuvati da se istopi šećer, dodati djumbir i  limun isečen na kolutove i kuvat 15 minuta

skloniti sa ringle i ostaviti pola sata da odstoji, procediti i sipati u flaše

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...