Kuvarijacije

 

Slatke šarene kiflice-kuvarijacije


U igri kuvarijacije ovog meseca  Slatke sarene kiflice sa bloga Ljubav na prvi zalogaj

 

Ja sam umesto kiflica pravila čvoriće,jer baš ne umem da namotam lepe kiflice

Za testo

  • 1 kg mekog brašna
  • 250 ml mleka
  • 250ml ulja
  • 1/2 malog kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 3 jaja
  • 4 kašike kakaoa

Za sirup

  • 500g šećera
  • 2 kesice vanile
  • 500ml vode

Po želji

  • kokosovo brašno

Priprema

U toplo mleko staviti šećer, kvasac i malo soli i ostaviti da nadodje
Mikserom umutiti jaja i ulje pa dodati nadošli kvasac
Smesu podeliti na 2 dela,pa u jedan deo dodati kakao. Postepeno dodavati brašno u oba dela i umesiti mekše testo 

Rastanjiti oba dela 
Te ih iseći na  štapiće željene veličine
Staviti jedan deo preko drugog i uvrteti ih
Napraviti čvor ili krug i poredjati u pleh

Peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta na 200 stepeni
Skuvati sastojke za preliv i ostaviti da se preliv ohladi

Čvoriće umačite u sirup i redjajte u posudu, pa ih zaliti preostalim prelivom
Po želji posuti kokosovim brašnom

Priprema rezimirano:

-U toplo mleko staviti šećer, kvasac i malo soli i ostaviti da nadodje
Mikserom umutiti jaja i ulje pa dodati nadošli kvasac
-Smesu podeliti na 2 dela,pa u jedan deo dodati kakao. Postepeno dodavati brašno u oba dela i umesiti mekše testo
-Rastanjiti oba dela 
-Te ih iseći na  štapiće željene veličine
-Staviti jedan deo preko drugog i uvrteti ih
- Napraviti čvor ili krug i poredjati u pleh
- Peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta na 200 stepeni
Skuvati sastojke za preliv i ostaviti da se preliv ohladi

Čvoriće umačite u sirup i redjajte u posudu, pa ih zaliti preostalim prelivom
Po želji posuti kokosovim brašnom

Kuvarijacije/Izvrnuta torta od banane

Mnogo mi se dopada ova igrica(kuvarijacije) i kad god imam vremena ja učestvujem. Ovog puta je bila tema
Izvrnuta torta od banane sa Phalacinkinog bloga.

Odličan kolačić,banane jako retko stavljam u kolače tako da je ovo bio pun pogodak.

Izvrnuta torta od banane

Karamela

150 g muskovado šećera
75 g putera

Testo

250 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
225 g šećera u prahu
125 g putera, istopljenog i ohlađenog
2 jaja
80 ml mleka
nekoliko banana
Puter i muskovado istopite u šerpici na srednjoj vatri. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Sipajte je u okruglu tepsiju prečnika 26 cm. Banane isecite na kolutove i poređajte ih u koncentričnim krugovima preko karamele. Ja najčešće iskoristim 3-4 velike banane. Takođe, umesto muskovada možete koristiti i žuti šećer. Ja njega najčešće i koristim i tada je karamela svetlije boje.
U činiju prosejte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Blago umutite jaja sa mlekom i sipajte u suve sastojke zajedno sa istopljenim puterom. Izmešajte žicom da se sjedini, a zatim masu sipajte u pleh preko banana i poravnajte gornju površinu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 30-40 minuta. Obavezno proverite da li je pečeno nakon 30 minuta tako što ćete kolač probosti čačkalicom i ako izađe suva znači da je gotovo, a ako ne, pecite još koji minut.
Sačekajte da se kolač malo prohladi, a zatim ga izvrnite na tanjir.
Napomena: Oprez ako koristite okrugli kalup za tortu kome se skidaju ivice! Može se desiti da karamela počne da curka na početku pečenja.

Kuvarijacije-Zagorski štrukli



Već izvesno vreme, gledam ja njih, gledaju one mene. Baš su mi se dopale. Podsećaju na našu savijaču, a nisu... I sada igrica kuvarijacije zadatak "Zagorski štrukli" domaćica bloga Just Good Food.

  Recept je copy/paste originala

Potrebno za tijesto :


300 g glatkog brašna
malo soli
1 jaje
2-3 žlice ulja + za premazivanje
1 dcl mlake vode
maslac za podmazivanje


Za nadjev:


1/2 kg svježeg sira
1 dl kiselog vrhnja
1 jaje, malo soli


Za prelijevanje :


3 dl slatkog vrhnja
1 jaje, malo soli


Šećer u prahu za posipavanje (po želji)


Postupak :


1 . Od brašna, jaja, ulja i mlake vode zamijesite glatko tijesto. Umijesite ga u oblik kugle i premažite s dvije žlice ulja, pa ga ostavite 30-tak minuta na sobnoj temperaturi.
2 . Na stol stavite stolnjak na kojem čete razvlačiti tijesto, pospite ga brašnom, pa stavite na sredinu odstajalo tijesto. Prvo ga malo rastanjite koliko ide s valjkom, zatim rukama razvucite da tijesto bude što tanje i prekrije veći dio stolnjaka.
3 . Za nadjev  izmješajte sir s vrhnjem, jajem i malo soli, pa ga rasporedite uz rub tijesta naokolo.Središnji dio tijesta nakapajte i razmažite uljem. Pomoću stolnjaka zarolajte nadjeveno tijesto.
4 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Uz pomoć tanjeg ruba tanjurića izrežite štrukle jednake veličine. Slažite ih u kalup premazan maslacem i pecite 30-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobiju lijepu žutu boju. 10-tak minuta pred sam kraj pečenja štrukle prelijte mješavinom slatkog vrhnja, jaja i malo soli. Zapecite. Poslužite tople.
5 . Za one koji vole kuhanu varijantu štrukli, umjesto slaganja u kalup zakuhajte ih kratko u kipućoj posoljenoj vodi i prepržite s krušnim mrvicama na malo maslaca.



E sad ovako, ja sam ih skuvala, pa prelila pavlakom i jajima pa zapekla. Mislim da sam testo ostavila malo deblje (sledeći put ću više stanjiti), ali bilo je super

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...