Slatke šarene kiflice-kuvarijacije
Ознаке:
deserti
U igri kuvarijacije ovog meseca Slatke sarene kiflice sa bloga Ljubav na prvi zalogaj
Ja sam umesto kiflica pravila čvoriće,jer baš ne umem da namotam lepe kiflice
Za testo
- 1 kg mekog brašna
- 250 ml mleka
- 250ml ulja
- 1/2 malog kvasca
- 2 kašike šećera
- 3 jaja
- 4 kašike kakaoa
Za sirup
- 500g šećera
- 2 kesice vanile
- 500ml vode
Po želji
- kokosovo brašno
Priprema
Mikserom umutiti jaja i ulje pa dodati nadošli kvasac
Smesu podeliti na 2 dela,pa u jedan deo dodati kakao. Postepeno dodavati brašno u oba dela i umesiti mekše testo
Rastanjiti oba dela
Te ih iseći na štapiće željene veličine
Staviti jedan deo preko drugog i uvrteti ih
Napraviti čvor ili krug i poredjati u pleh
Peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta na 200 stepeni
Skuvati sastojke za preliv i ostaviti da se preliv ohladi
Čvoriće umačite u sirup i redjajte u posudu, pa ih zaliti preostalim prelivom
Po želji posuti kokosovim brašnom
Priprema rezimirano:
-U toplo mleko staviti šećer, kvasac i malo soli i ostaviti da nadodjeMikserom umutiti jaja i ulje pa dodati nadošli kvasac
-Smesu podeliti na 2 dela,pa u jedan deo dodati kakao. Postepeno dodavati brašno u oba dela i umesiti mekše testo
-Rastanjiti oba dela
-Te ih iseći na štapiće željene veličine
-Staviti jedan deo preko drugog i uvrteti ih
- Napraviti čvor ili krug i poredjati u pleh
- Peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta na 200 stepeni
Skuvati sastojke za preliv i ostaviti da se preliv ohladi
Čvoriće umačite u sirup i redjajte u posudu, pa ih zaliti preostalim prelivom
Po želji posuti kokosovim brašnom
Kuvarijacije/Izvrnuta torta od banane
Ознаке:
deserti
Mnogo mi se dopada ova igrica(kuvarijacije) i kad god imam vremena ja učestvujem. Ovog puta je bila tema
Izvrnuta torta od banane sa Phalacinkinog bloga.
Odličan kolačić,banane jako retko stavljam u kolače tako da je ovo bio pun pogodak.
75 g putera
2 kašičice praška za pecivo
225 g šećera u prahu
125 g putera, istopljenog i ohlađenog
2 jaja
80 ml mleka
nekoliko banana
Puter i muskovado istopite u šerpici na srednjoj vatri. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Sipajte je u okruglu tepsiju prečnika 26 cm. Banane isecite na kolutove i poređajte ih u koncentričnim krugovima preko karamele. Ja najčešće iskoristim 3-4 velike banane. Takođe, umesto muskovada možete koristiti i žuti šećer. Ja njega najčešće i koristim i tada je karamela svetlije boje.
U činiju prosejte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Blago umutite jaja sa mlekom i sipajte u suve sastojke zajedno sa istopljenim puterom. Izmešajte žicom da se sjedini, a zatim masu sipajte u pleh preko banana i poravnajte gornju površinu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 30-40 minuta. Obavezno proverite da li je pečeno nakon 30 minuta tako što ćete kolač probosti čačkalicom i ako izađe suva znači da je gotovo, a ako ne, pecite još koji minut.
Sačekajte da se kolač malo prohladi, a zatim ga izvrnite na tanjir.
Napomena: Oprez ako koristite okrugli kalup za tortu kome se skidaju ivice! Može se desiti da karamela počne da curka na početku pečenja.
Izvrnuta torta od banane sa Phalacinkinog bloga.
Odličan kolačić,banane jako retko stavljam u kolače tako da je ovo bio pun pogodak.
Izvrnuta torta od banane
Karamela
150 g muskovado šećera75 g putera
Testo
250 g brašna2 kašičice praška za pecivo
225 g šećera u prahu
125 g putera, istopljenog i ohlađenog
2 jaja
80 ml mleka
nekoliko banana
Puter i muskovado istopite u šerpici na srednjoj vatri. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Sipajte je u okruglu tepsiju prečnika 26 cm. Banane isecite na kolutove i poređajte ih u koncentričnim krugovima preko karamele. Ja najčešće iskoristim 3-4 velike banane. Takođe, umesto muskovada možete koristiti i žuti šećer. Ja njega najčešće i koristim i tada je karamela svetlije boje.
U činiju prosejte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Blago umutite jaja sa mlekom i sipajte u suve sastojke zajedno sa istopljenim puterom. Izmešajte žicom da se sjedini, a zatim masu sipajte u pleh preko banana i poravnajte gornju površinu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 30-40 minuta. Obavezno proverite da li je pečeno nakon 30 minuta tako što ćete kolač probosti čačkalicom i ako izađe suva znači da je gotovo, a ako ne, pecite još koji minut.
Sačekajte da se kolač malo prohladi, a zatim ga izvrnite na tanjir.
Napomena: Oprez ako koristite okrugli kalup za tortu kome se skidaju ivice! Može se desiti da karamela počne da curka na početku pečenja.
Kuvarijacije-Zagorski štrukli
Već izvesno vreme, gledam ja njih, gledaju one mene. Baš su mi se dopale. Podsećaju na našu savijaču, a nisu... I sada igrica kuvarijacije zadatak "Zagorski štrukli" domaćica bloga Just Good Food.
Recept je copy/paste originala
Potrebno za tijesto :
300 g glatkog brašna
malo soli
1 jaje
2-3 žlice ulja + za premazivanje
1 dcl mlake vode
maslac za podmazivanje
Za nadjev:
1/2 kg svježeg sira
1 dl kiselog vrhnja
1 jaje, malo soli
Za prelijevanje :
3 dl slatkog vrhnja
1 jaje, malo soli
Šećer u prahu za posipavanje (po želji)
Postupak :
1 . Od brašna, jaja, ulja i mlake vode zamijesite glatko tijesto. Umijesite ga u oblik kugle i premažite s dvije žlice ulja, pa ga ostavite 30-tak minuta na sobnoj temperaturi.
2 . Na stol stavite stolnjak na kojem čete razvlačiti tijesto, pospite ga brašnom, pa stavite na sredinu odstajalo tijesto. Prvo ga malo rastanjite koliko ide s valjkom, zatim rukama razvucite da tijesto bude što tanje i prekrije veći dio stolnjaka.
3 . Za nadjev izmješajte sir s vrhnjem, jajem i malo soli, pa ga rasporedite uz rub tijesta naokolo.Središnji dio tijesta nakapajte i razmažite uljem. Pomoću stolnjaka zarolajte nadjeveno tijesto.
4 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Uz pomoć tanjeg ruba tanjurića izrežite štrukle jednake veličine. Slažite ih u kalup premazan maslacem i pecite 30-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobiju lijepu žutu boju. 10-tak minuta pred sam kraj pečenja štrukle prelijte mješavinom slatkog vrhnja, jaja i malo soli. Zapecite. Poslužite tople.
5 . Za one koji vole kuhanu varijantu štrukli, umjesto slaganja u kalup zakuhajte ih kratko u kipućoj posoljenoj vodi i prepržite s krušnim mrvicama na malo maslaca.
E sad ovako, ja sam ih skuvala, pa prelila pavlakom i jajima pa zapekla. Mislim da sam testo ostavila malo deblje (sledeći put ću više stanjiti), ali bilo je super
No comments:
Post a Comment