Dokopam se povremeno nekog "prastarog" kuvara...I onda mesim, pravim, mućkam bućkam...Ova torta je jako ukusna (mada, za moj ukus preslatka).Kada nešto pravim prvi put, uvek sledim recept 100%. A posle već i ne, onda dodajem, oduzimam....Za sledeći put ću smisliti nešto umesto sira od dunja, a do tada ko se "usudi", uživaće.
Sastojci:
testo-
200g brašna
140g putera
50g šećera
2 (živa) žumanceta
1 kuvano žumance
2 kašike ruma
malo soli
Umesiti testo i staviti u pleh za tortu.
Ispečenu koru ohladiti i preliti sa 1cm debelim sirom od dunja.
Šne:
250g šećera
5 belanaca
Penasto umutiti da se sav šećer istopi
Šne ,kašikom, poredjati preko sira od dunja i vratiti u rernu da se na tihoj vatri zapeče, tj da se uhvati korica. Ovu tortu napraviti dva dana pre upotrebe.
Sir od dunja:
1 ,5 kg dunja
1 kg šećera
200ml vode
Dunje očistiti i sitno iseckati. Sipati vodu i skuvati da omekšaju.
Propasirati ih u multipraktiku , dodati šećer i nastaviti sa kuvanjem,ovog puta na tihoj vatri.Kuvati dok ne počne da se odvaja od dna, tj kuvati jakoooo dugo. Kada je skuvano izliti u nauljen pleh i ostaviti da se suši par dana. Iseći.
Za ovu tortu, sir nije potrebno sušiti. (ako već imate spremljen, odlično)
3 comments:
Mnogo mi se svidja.Ako je slatka jos bolje.Svidja mi se ovaj beli hrskavi prekrivac..njega bi prvo:)
Rado bih ti poslala parce!!!
Ova torta je odlična!
Post a Comment