Andjeoski kolač sa jagodama
Sastojci:
12 belanaca
1 kašičica jabukovog sirćeta
1 šolja kristal šećera
1 šolja brašna
1 1/2 šolje prah šećera
1 kašičica vanila ekstrakta
1/4 kašičice soli
2 šolje jagoda
7 gr želatina
1/4 šolje šećera
2 šolje slatke pavlake
1/2 kašičice vanila ekstrakta
Priprema:
Stavite belanca i sirće u duboku posudu za mikser i
uključite mikser da muti na srednjoj brzini. Mutite 2-3 minuta dok se ne
pojave mehurići. Polako iz dva-tri puta dodajte šolju šećera, sve vreme
muteći. Pojačajte brzinu i mutite sledećih 5 minuta.
Pomešajte zajedno brašno i prah šećer i stavite ovo u
rešetku. Isključite mikser, pa sklonite posudu na radnu površinu.
Prosejte 1/3 mase brašna i šećer direktno u posudu, pa drvenom varjačom
ili špatulom sjedinite. Tako uradite i sa preostalom masom. Dodajte
vanilu i so i sve pažljivo sjedinite.
Podmažite modlu za kuglof. Bolje bi bilo da je dno
vaše modle ravno, ali ako i nije, nije problem. Sipajte smesu u modlu,
rasporedite je i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 190°C. Pecite
40-45 minuta.
Moj savet je da modlu sa smesom stavite na tanak pleh,
pa da tako pečete, jer onda nećete imati problema sa pranjem rerne, ako
kolač previše naraste.
Kada je kolač pečen izvadite ga iz rerne, prohladite u
modli, pa ga okrenite da vam gornja kora kolača bude na plehu, koji ste
podmetnuli. Tako ostavite 2 sata da se kolač potpuno ohladi. Ako ste
modlu dobro podmazali nikakvih problema nećete imati sa vađenjem kolača
iz modle. Kada to uradite kolač vratite na pleh gornjom stranom na dno
pleha i stavite ga u zamrzivač na dva sata. Ovaj kolač
možete da napravite i uveče, pa da cele noći stoji u frižideru.
Sat vremena pre nego što ćete kolač izvaditi iz
zamrzivača, stavite jagode u posudu, koja može u mikrotalasnu rernu,
poklopite posudu i stavite jagode na par minuta u rernu. Izvadite ih iz
mikro rerne, pa ručnom pasirkom za krompir ispasirajte jagode direktno u
posudi. Dodajte odmah direktno u jagode želatin pomešan sa šećerom i
dobro sjedinite smesu da nema grudvica. Vratite u mikro rernu na minut,
dobro promešajte i ostavite sat vremena da se hladi i stegne u
frižideru.
Umutite i slatku pavlaku u čvrst šlag.
Dodajte ohlađenu smesu sa jagodama, dodajte vanilu i
dobro sjedinite. Probajte ovaj fil, pa ako je potrebno dodajte još malo
šećera.
Izvadite kolač iz zamrzivača, okrenite ga i stavite na
radnu površinu. Oštrim nožem isecite obruč od testa počevši 1cm od
unutrašnjeg otvora kolača i ne više od 1cm širine obruča. Pažljivo
izvucite taj obruč. Dobijenu "rupu" napunite filom, pa vratite obruč od
kolača. Okrenite kolač tako da vam sada ova sečena strana bude dole i
nafilujte ceo kolač pripremljenim filom. Trebalo bi da imate sasvim
dovoljno fila i za preko.
Kolač poslužite ili odmah ili ga vratite u frižider, pa ga poslužite posle 30 minuta.
i uživajte,kolač je fantastičan
3 comments:
Znači super!!!! Nego jeste li ga probali?
Mmmm, sa jagodicama mora biti odlicno, ne sumnjam u Anin receptic i verujem da je nestala u trenu.:))
kolac je fantastican,imali smo goste pa presecen nisam uslikala.Ostalo je parce,ako u toku noci ne nestane,sutra slicica.Preporucujem,yvuci komplikovano,ali za cas sam ga napravila i u slast smo ga pojeli...
Post a Comment