S obzirom da sam negde zagubila recepte koje sam dobila uz aparat za hleb, sakupila sam jednu mini zbirku recepata za pekaru, koju sada delim sa vama. Izvor recepata su mnogobrojne intniernet stranice. Neki od ovih su isprobani i skrooz su ok...
za slatki kruh (dopingovani) ili kolač:
2 jaja + mlijeka = zajedno da bude cca 330 ml
1 vanilia
3 velike mjere šećera
1 mala mjera soli
2 - 3 žlice margarina
korice limuna i naranče, malo ruma
45 - 50 dkg brašna
1 kesica kvasa
----------------------
10 dkg oraha
10 dkg bajama
orahe i bajame samlit i ubacit na signalni ton
Odabir je programa Normal, kao za obični kruv, traje cca 3 sata.
Po želji se mogu dodat i suvice (grožđice).
Hleb
1 šolja mlake vode
2 šolje belog pšenicnog brašna
1/2 šolje crnog pšenicnog brašna
1 mala kašicica soli
1 mala kašicica šecera
1 kesica instant kvasca
Sve to se u automatu promeša i ispece... uvek koristim brzi program (2 sata) i hleb je fenomenalan!
Ako vam hleb "upadne" (da nije brdašce, nego dolina na vrhu), stavile ste premalo ili previše kvasca.
Hleb
310ml hladne vode
1,5 kasicica soli
2 kasicice secera
2 kasike ulja
560g brasna (ja koristim T500 meko)
7g kvasca
Program traje 3:20, pecenje je nesto vise od 50min. To je za hleb od oko 2 funte (nesto manje od 900g)
osnovni recept za hleb od 900 do 1000 grama:
310 ml vode
560 gr hlebnog brašna tip 500
2 merne kašike (veće koja se dobije uz pekaricu) šećera
1 mk. soli
2 mk. ulja ili margarin
i na kraju u sredinu u udubljenje 7g suvog kvasca
Ono što je važno je da so ili šećer ne dođu u dodir sa ostalim sastojcima već da se ubace u udubljenje koje se napravi u sredini. Može se praviti i sa svežim kvascem ali se količina tečnosti smanji i dok pekarica zagreva sastojke ostavi se kvasac da krene i pred početak mešenja doda se u brašno. Što se tiče šećera i soli, ja stavim odmah u vodu,pa tek onda brašno i na kraju kvasac. Čula sam da je bitno da samo kvasac ne dođe u dodir sa vodom. Svež kvasac sam sitno izlomila i stavila u udubljenje od brašna, znači odmah, nisam ga naknadno dodavala. Odlično je testo naraslo
Hleb iz pekača
150 ml mleka, 50 gr istopljenog margarina, 1/2 kašičice šećera, 1 kašičica soli, 1 jaje, 330 gr brašna, 1/2 kesice kvasca
Namirnice stavite po redu kako je navedeno u receptu i uključite pekač na program koji je potrebno 3 h rada.
Hleb
320ml vode
80ml ulja
1/4 svežeg kvasca
1 merica šećera (veća strana one merice što ide uz pekač)
350gr belog pšeničnog brašna
150 gr integralnog ražanog
150 gr integralnog pšeničnog
3 male merice soli
Hleb
350 ml vode
kašika šećera
kašika soli
malo ulja
240 Dag prekrupa pšeničnog brašna
240 dag belog brašna
60 Dag pšenice pahuljice
pakovanje kvasca
U međuvremenu, ja sam prepržila semena lana i susama (jedna kašika svaki). Međutim, propustio sam postavio ga sledeći put, dodao sam na vrhu pre pečenja.
Kada testo pregnetlo i vzhajalo sam dao iz kontejnera, , stavljajući ih na pečenje list u rerni na 50 stepeni (ok.30 min.) Zatim, za 5 minuta na 240 stepeni i nastaviti ca. 20 minuta do 200
HLEB LJUBAV
25 dag brašna pirina
75 dag belog brašna
1 kocka kvasca
4 kašike mleka
3 kašičice šećera
3 / 4 litara vode
2 pune kašike soli čaj
1 / 2 kg krompira
Hleb od integralnog brasna, od svih koje smo pravili samo ovaj nije "kiselkast":
mleko 1 cup,
maslac 30g,
secer 2 kasike,
so 1 1/2 kasicica,
razano brasno 3 cups,
kvasac 1/2 kocke ili 3/4 kesice.
1 cup = casa od 230ml
Integralni pšenični hleb, 750 gr
300 ml vode
0,5 supene kašike ulja
1,5 kašičica soli
1 supene kašike šećera
340 gr integralnog pšeničnog brašna
180 gr pšeničnog brašna tip 500
1 kašičica suvog kvasaca
Program na aparatu: za integralni (wholemeal) hleb
Integralni kruh iz pekača
Sastojci
150 ml vode
2,5 kašike secera
1 kašikica soli
1,5 kašika malaca ili margarina
1 kašika meda (tecnoga)
2 jaja
380 gr integralnoga brasna
2,5 kašikice suhoga kvasca
Svi sastojci neka budu sobne temperature.
U kontejner pekaca stavljati ih tocno gore navedenim redom (kvasac se na kraju stavi u udubljenje u brasnu).
Ukljuciti na program “whole wheat”.
Od ove kolicine dobije se kruh od oko 700 gr.
Raženi hleb
500gr raženog brasna, kvasac, 0.5l vode, so, kašika sirćeta, 50gr semenki suncokreta, 50gr semenki bundeve, 100gr ovsenih pahuljica,
Integralni + ražani hleb, kruh; za kućni pekač
Ovo je recept za Muline mašinu za hleb od 750 g. Peče se na programu 3 za integralne hlebove.
320 ml vode
1,5 kafenih kašičica soli
2 cupene kašike malteksa
150g Belog brašna
150g Integralnog brašna
150g Ražanog brašna
2 kaf. kašičice kima
1 kaf. kašičica suvog kvasca
2 kaf. kašičice ulja
4 supene kašike mlevenog lanenog semena
1 supena kašika pšeničnih klica
Priprema
Staviti u mašinu prvo vodu, a u nju ulje, malteks i so. Mesto malteksa može i braon šećer (ali dve male kaf. kašike), ali malteks mnogo poboljšava ukus.
Staviti u vodu prvo režano, pa integralno i na kraju belo brašno. U brašnu napraviti malu rupu i tu staviti kvasac.
#Savetujem da prvi put pratite mešenje, pa ako se mašina muči dodajte malo (sasvim malo) vode, a ako je testo pre žitko 1 – 2 kašike belog brašna. Testo treba sa se pri mešenju penje uz zidove.
#Recept se može praviti i samo od integralnog brašna.
#Pazite da ne stavite više ražanog brašna jer testo postaje pre tvrdo, a dodavanje suviše vode će upropastiti recept. Ako želite hleb sa 2/3 ražanog brašna dodajte 1 -2 jajeta.
# Treba staviti ili dve supene kašike malteksa ili dve kafene kašičice šećera. Moše i mešano, a može i oboje, ali onda hleb ispadne malo slatkast (i treba dodati malo 1/3 kaf. kašičice kvasca).
Raženi hleb iz mini pekare
-240 ml vode
-1 kašika maslinovog ulja (može i obicno)
-200 gr integralnog brašna
-1 kašika šećera
-1.5 kašikica soli
-4 kašike pečenih semenki mix (lan, susam, suncokret)
-200 gr raženog brašna
1/3 svežeg kvasca ili 1/2 instant kvasca
Sastojke stavljati u posudu redom koji je napisan, kašika i kašikica su merne posudice koja se dobija uz pekač
Integralni raženi hleb sa lanenim semenom, 750 gr
80 ml punomasnog mleka
220 ml vode
0,5 kašike ulja
1,5 kašičica soli
1 kašika šećera
170 gr integralnog pšeničnog brašna
170 gr ražanog brašna
180 gr pšeničnog belog brašna tip 500
1 kašičica suvi kvasac
50 gr laneno seme mleveno
Program na aparatu: wholemeal bread
Hleb sa maslinama (The whole wheat bake mode-5h, medium size)
kvasac - 1 kasika
jako neprosejano brasno (wholemeal)- 210gr
jako belo brasno - 210gr
puter - 15gr
mleko u prahu - 1.5 kasika
so - 1 kasika
suseni origano - 1 kasika
crne masline (pokidane) - 50gr
voda - 340ml
Kukuruzni hleb
250 g кукурузног брашна
250 g belo мекo брашнo
9 g soli
1 žlicka sladkorja
1 zavitek suhega kvasa
3 dl mlacne vode
2 žlici olja
Hleb sa sardelama i na suncu susenim paradajzom
(basic mode-4h, medium size)
kvasac - 1 kasika
jako belo brasno - 210gr
jako crno brasno - 210gr
secer -1 kasika
mleko u prahu - 1.5 kasika
sardele- oceđene - 30gr
na suncu susen paradajz(saseckan) - 50gr
voda - 320ml
Krompirjev kruh iz kruhomata
200 g kuhanega krompirja
1 celo jaje
2 - 2,5 dl mlacnega mleka
500 g mehke moke
100 g ostre moke
1 žlica olja
1 žlica jabolcnega kisa
1 žlica soli
1/2 žlice sladkorja
1 zavitek suhega kvasa (7 g)
Krompir malo zdrobimo z vilico in mu dodajamo: 2 dl mleka, jajce, sol, sladkor, olje in kis ter s palicnim mešalnikom zmešamo v tekoco, kašasto zmes. Mešanico vlijemo v posodo kruhomata, dodamo moko in nazadnje kvas. Aparat vklopimo na hitri program in po desetih minutah preverimo, ce je dovolj tekocine - po potrebi dodamo še malo mleka, ce pa je testo bolj lepljivo, dodamo še malo ostre moke.
Cez dve urici je kruh pecen, za pojest pa je najboljši cez 5 - 6 ur!
Zaradi krompirja ostane kruh dlje svež!
Kikiriki hleb sa kiselim mlekom (takođe kruhomat)
350 ml kiselo mleko
350 grama univerzalnog / ili meka brašna
150 gr raženog brašna
1 mala šolja slanih, kikiriki - oko 1 šaka
2 kašike semena mešovitih
1 do 2 kašike soli
1 kašičica šećera
1 kašičica suvog kvasca
1 kašika začina za roštilj (sadrže soli)
Kontejner kruhomata instalirajte, dodati kiselo mleko, dodati brašno, so, dodajte šećer, suvog kvasca, začina, semena i kikiriki.
Ako radite u ruke hleb, mešavinu brašna, šećera, soli i suvog kvasca, a zatim kiselo mleko ugnetite testo od 1ks vzhajajte, primesite u semena, 2 vzhajajte i Peći na cca. 200 stepeni.
Kašika i kašika Sub zvrhane, šolja ima cca. 240 mL.
1 šolja mlake vode
2 šolje belog pšenicnog brašna
1/2 šolje crnog pšenicnog brašna
1 mala kašicica soli
1 mala kašicica šecera
1 kesica instant kvasca
Sve to se u automatu promeša i ispece... uvek koristim brzi program (2 sata) i hleb je fenomenalan!
Ako vam hleb "upadne" (da nije brdašce, nego dolina na vrhu), stavile ste premalo ili previše kvasca.
Hleb
310ml hladne vode
1,5 kasicica soli
2 kasicice secera
2 kasike ulja
560g brasna (ja koristim T500 meko)
7g kvasca
Program traje 3:20, pecenje je nesto vise od 50min. To je za hleb od oko 2 funte (nesto manje od 900g)
osnovni recept za hleb od 900 do 1000 grama:
310 ml vode
560 gr hlebnog brašna tip 500
2 merne kašike (veće koja se dobije uz pekaricu) šećera
1 mk. soli
2 mk. ulja ili margarin
i na kraju u sredinu u udubljenje 7g suvog kvasca
Ono što je važno je da so ili šećer ne dođu u dodir sa ostalim sastojcima već da se ubace u udubljenje koje se napravi u sredini. Može se praviti i sa svežim kvascem ali se količina tečnosti smanji i dok pekarica zagreva sastojke ostavi se kvasac da krene i pred početak mešenja doda se u brašno. Što se tiče šećera i soli, ja stavim odmah u vodu,pa tek onda brašno i na kraju kvasac. Čula sam da je bitno da samo kvasac ne dođe u dodir sa vodom. Svež kvasac sam sitno izlomila i stavila u udubljenje od brašna, znači odmah, nisam ga naknadno dodavala. Odlično je testo naraslo
Hleb iz pekača
150 ml mleka, 50 gr istopljenog margarina, 1/2 kašičice šećera, 1 kašičica soli, 1 jaje, 330 gr brašna, 1/2 kesice kvasca
Namirnice stavite po redu kako je navedeno u receptu i uključite pekač na program koji je potrebno 3 h rada.
Hleb
320ml vode
80ml ulja
1/4 svežeg kvasca
1 merica šećera (veća strana one merice što ide uz pekač)
350gr belog pšeničnog brašna
150 gr integralnog ražanog
150 gr integralnog pšeničnog
3 male merice soli
Hleb
350 ml vode
kašika šećera
kašika soli
malo ulja
240 Dag prekrupa pšeničnog brašna
240 dag belog brašna
60 Dag pšenice pahuljice
pakovanje kvasca
U međuvremenu, ja sam prepržila semena lana i susama (jedna kašika svaki). Međutim, propustio sam postavio ga sledeći put, dodao sam na vrhu pre pečenja.
Kada testo pregnetlo i vzhajalo sam dao iz kontejnera, , stavljajući ih na pečenje list u rerni na 50 stepeni (ok.30 min.) Zatim, za 5 minuta na 240 stepeni i nastaviti ca. 20 minuta do 200
HLEB LJUBAV
25 dag brašna pirina
75 dag belog brašna
1 kocka kvasca
4 kašike mleka
3 kašičice šećera
3 / 4 litara vode
2 pune kašike soli čaj
1 / 2 kg krompira
Hleb od integralnog brasna, od svih koje smo pravili samo ovaj nije "kiselkast":
mleko 1 cup,
maslac 30g,
secer 2 kasike,
so 1 1/2 kasicica,
razano brasno 3 cups,
kvasac 1/2 kocke ili 3/4 kesice.
1 cup = casa od 230ml
Integralni pšenični hleb, 750 gr
300 ml vode
0,5 supene kašike ulja
1,5 kašičica soli
1 supene kašike šećera
340 gr integralnog pšeničnog brašna
180 gr pšeničnog brašna tip 500
1 kašičica suvog kvasaca
Program na aparatu: za integralni (wholemeal) hleb
Integralni kruh iz pekača
Sastojci
150 ml vode
2,5 kašike secera
1 kašikica soli
1,5 kašika malaca ili margarina
1 kašika meda (tecnoga)
2 jaja
380 gr integralnoga brasna
2,5 kašikice suhoga kvasca
Svi sastojci neka budu sobne temperature.
U kontejner pekaca stavljati ih tocno gore navedenim redom (kvasac se na kraju stavi u udubljenje u brasnu).
Ukljuciti na program “whole wheat”.
Od ove kolicine dobije se kruh od oko 700 gr.
Raženi hleb
500gr raženog brasna, kvasac, 0.5l vode, so, kašika sirćeta, 50gr semenki suncokreta, 50gr semenki bundeve, 100gr ovsenih pahuljica,
Integralni + ražani hleb, kruh; za kućni pekač
Ovo je recept za Muline mašinu za hleb od 750 g. Peče se na programu 3 za integralne hlebove.
320 ml vode
1,5 kafenih kašičica soli
2 cupene kašike malteksa
150g Belog brašna
150g Integralnog brašna
150g Ražanog brašna
2 kaf. kašičice kima
1 kaf. kašičica suvog kvasca
2 kaf. kašičice ulja
4 supene kašike mlevenog lanenog semena
1 supena kašika pšeničnih klica
Priprema
Staviti u mašinu prvo vodu, a u nju ulje, malteks i so. Mesto malteksa može i braon šećer (ali dve male kaf. kašike), ali malteks mnogo poboljšava ukus.
Staviti u vodu prvo režano, pa integralno i na kraju belo brašno. U brašnu napraviti malu rupu i tu staviti kvasac.
#Savetujem da prvi put pratite mešenje, pa ako se mašina muči dodajte malo (sasvim malo) vode, a ako je testo pre žitko 1 – 2 kašike belog brašna. Testo treba sa se pri mešenju penje uz zidove.
#Recept se može praviti i samo od integralnog brašna.
#Pazite da ne stavite više ražanog brašna jer testo postaje pre tvrdo, a dodavanje suviše vode će upropastiti recept. Ako želite hleb sa 2/3 ražanog brašna dodajte 1 -2 jajeta.
# Treba staviti ili dve supene kašike malteksa ili dve kafene kašičice šećera. Moše i mešano, a može i oboje, ali onda hleb ispadne malo slatkast (i treba dodati malo 1/3 kaf. kašičice kvasca).
Raženi hleb iz mini pekare
-240 ml vode
-1 kašika maslinovog ulja (može i obicno)
-200 gr integralnog brašna
-1 kašika šećera
-1.5 kašikica soli
-4 kašike pečenih semenki mix (lan, susam, suncokret)
-200 gr raženog brašna
1/3 svežeg kvasca ili 1/2 instant kvasca
Sastojke stavljati u posudu redom koji je napisan, kašika i kašikica su merne posudice koja se dobija uz pekač
Integralni raženi hleb sa lanenim semenom, 750 gr
80 ml punomasnog mleka
220 ml vode
0,5 kašike ulja
1,5 kašičica soli
1 kašika šećera
170 gr integralnog pšeničnog brašna
170 gr ražanog brašna
180 gr pšeničnog belog brašna tip 500
1 kašičica suvi kvasac
50 gr laneno seme mleveno
Program na aparatu: wholemeal bread
Hleb sa maslinama (The whole wheat bake mode-5h, medium size)
kvasac - 1 kasika
jako neprosejano brasno (wholemeal)- 210gr
jako belo brasno - 210gr
puter - 15gr
mleko u prahu - 1.5 kasika
so - 1 kasika
suseni origano - 1 kasika
crne masline (pokidane) - 50gr
voda - 340ml
Kukuruzni hleb
250 g кукурузног брашна
250 g belo мекo брашнo
9 g soli
1 žlicka sladkorja
1 zavitek suhega kvasa
3 dl mlacne vode
2 žlici olja
Hleb sa sardelama i na suncu susenim paradajzom
(basic mode-4h, medium size)
kvasac - 1 kasika
jako belo brasno - 210gr
jako crno brasno - 210gr
secer -1 kasika
mleko u prahu - 1.5 kasika
sardele- oceđene - 30gr
na suncu susen paradajz(saseckan) - 50gr
voda - 320ml
Krompirjev kruh iz kruhomata
200 g kuhanega krompirja
1 celo jaje
2 - 2,5 dl mlacnega mleka
500 g mehke moke
100 g ostre moke
1 žlica olja
1 žlica jabolcnega kisa
1 žlica soli
1/2 žlice sladkorja
1 zavitek suhega kvasa (7 g)
Krompir malo zdrobimo z vilico in mu dodajamo: 2 dl mleka, jajce, sol, sladkor, olje in kis ter s palicnim mešalnikom zmešamo v tekoco, kašasto zmes. Mešanico vlijemo v posodo kruhomata, dodamo moko in nazadnje kvas. Aparat vklopimo na hitri program in po desetih minutah preverimo, ce je dovolj tekocine - po potrebi dodamo še malo mleka, ce pa je testo bolj lepljivo, dodamo še malo ostre moke.
Cez dve urici je kruh pecen, za pojest pa je najboljši cez 5 - 6 ur!
Zaradi krompirja ostane kruh dlje svež!
Kikiriki hleb sa kiselim mlekom (takođe kruhomat)
350 ml kiselo mleko
350 grama univerzalnog / ili meka brašna
150 gr raženog brašna
1 mala šolja slanih, kikiriki - oko 1 šaka
2 kašike semena mešovitih
1 do 2 kašike soli
1 kašičica šećera
1 kašičica suvog kvasca
1 kašika začina za roštilj (sadrže soli)
Kontejner kruhomata instalirajte, dodati kiselo mleko, dodati brašno, so, dodajte šećer, suvog kvasca, začina, semena i kikiriki.
Ako radite u ruke hleb, mešavinu brašna, šećera, soli i suvog kvasca, a zatim kiselo mleko ugnetite testo od 1ks vzhajajte, primesite u semena, 2 vzhajajte i Peći na cca. 200 stepeni.
Kašika i kašika Sub zvrhane, šolja ima cca. 240 mL.
Klasicni hljeb
300ml vode ili mlijeka(ja kombinujem pola pola)
1 1/2 mjericaveca ulja ili margarina(maslaca)
1 mjerica manja soli
1 mjerica veca secera
540 gr brasna(tip 400 ili 500)
1 kesica kvasca ili 1/4 svjezeg
Ja po zelji stavljam sjemenke(na pola mjesanja moj aparat daje zvucni signal da se stave razne semenke,orasi,grozdjice i sl.)Isto ovako pravim i druge vrste hljeba.Kupujem Aleksandrijino brasno gotovu mjesavinu za crni,razeni,kukuruzni,bavarski,...hljeb.Znaci jedan je recept samo je brasno drugo.
P.S. mjerica koja se spominje dobija se uz pekac kao i casa sa mjerama
Sa duzim pravljenjem malo promjenite recept,pa tako ja stavim malo vise soli i kvasca(ali samo malo vise).
300ml vode ili mlijeka(ja kombinujem pola pola)
1 1/2 mjericaveca ulja ili margarina(maslaca)
1 mjerica manja soli
1 mjerica veca secera
540 gr brasna(tip 400 ili 500)
1 kesica kvasca ili 1/4 svjezeg
Ja po zelji stavljam sjemenke(na pola mjesanja moj aparat daje zvucni signal da se stave razne semenke,orasi,grozdjice i sl.)Isto ovako pravim i druge vrste hljeba.Kupujem Aleksandrijino brasno gotovu mjesavinu za crni,razeni,kukuruzni,bavarski,...hljeb.Znaci jedan je recept samo je brasno drugo.
P.S. mjerica koja se spominje dobija se uz pekac kao i casa sa mjerama
Sa duzim pravljenjem malo promjenite recept,pa tako ja stavim malo vise soli i kvasca(ali samo malo vise).
Francuski hljeb
300ml vode
1 veca mjerica meda
1 manja mjerica soli
1 manja mjerica secera
540gr brasna tip 500 1 kvasac ili 1/4 svjezeg
Ovaj recept ja pecem u rerni.Znaci masina mjesi i dize.Ja samo oblikujem vekne,nareckam kao hljeb i pecem u rerni(djeca vise vile da bas izgleda kao francuski hljeb tj.baget.
Tjesto za picu(samo masina mjesi)
300ml vode ili mlijeka ili kombinovano
3/4 manje mjerice soli
1 veca mjerica ulja(ja stavim maslinovo)
450 gr brasna tip 400
2 manje mjerice secera kesica kvasca ili 1/4 svjezeg
300ml vode
1 veca mjerica meda
1 manja mjerica soli
1 manja mjerica secera
540gr brasna tip 500 1 kvasac ili 1/4 svjezeg
Ovaj recept ja pecem u rerni.Znaci masina mjesi i dize.Ja samo oblikujem vekne,nareckam kao hljeb i pecem u rerni(djeca vise vile da bas izgleda kao francuski hljeb tj.baget.
Tjesto za picu(samo masina mjesi)
300ml vode ili mlijeka ili kombinovano
3/4 manje mjerice soli
1 veca mjerica ulja(ja stavim maslinovo)
450 gr brasna tip 400
2 manje mjerice secera kesica kvasca ili 1/4 svjezeg
Hljeb sa crnim lukom
250ml vode 1 veca mjerica margarina(maslaca)
1 manja mjerica soli
2 vece mjerice secera
1 poveca glavica luka sitno sjeckana
540gr brasna 1050(ja stavljam sve crne vrste brasna)
kvasac 1 kesica ili 1/4 svjezeg.
Zavisno od aparata programi su razliciti ja na mom hljeb pravim na programu 6.I jos nesto kada stavljate sjemenke mozete ih malo uprziti na sporetu onda hljeb bude ukusniji, tako pise u receptu(ali ja to ne radim).
250ml vode 1 veca mjerica margarina(maslaca)
1 manja mjerica soli
2 vece mjerice secera
1 poveca glavica luka sitno sjeckana
540gr brasna 1050(ja stavljam sve crne vrste brasna)
kvasac 1 kesica ili 1/4 svjezeg.
Zavisno od aparata programi su razliciti ja na mom hljeb pravim na programu 6.I jos nesto kada stavljate sjemenke mozete ih malo uprziti na sporetu onda hljeb bude ukusniji, tako pise u receptu(ali ja to ne radim).
1,5 kašika sirćeta
700 g bezglutenske mešavine brašna za hleb i pecivo (Mix B)
1/2 kašičice majorana
1/2 kašičice mlevenog lorbera
1/2 kašičice origana
1/2 kašičice soli
2 kesice suvog kvasca
Potrebno je samo sipati sastojke u pekač određenim redosledom (kako je navedeno u receptu) i pritisnuti dugme. Velika prednost automata je i u tome što može da se programira vreme njegovog rada, pa se tako svež hleb može dobiti u trenutku kada je najpotrebniji.
integralni
450gr
integralnog brasna
50gr belog
brasna tip 400
1 kasika seme
bundeve
2 kasicice
seme lana
2 kasicice seme susama
Slatki hleb sa medom
275 ml mleka
50 gr putera
2 jaja
2 kasike meda
1 kasika zutog secera (ne mora zuti,
moze i obican beli)
mala kasicica soli, ravna
300gr belog brasna
200 gr integralnog brasna
1 kesica suvog kvasca
50 gr putera
2 jaja
2 kasike meda
1 kasika zutog secera (ne mora zuti,
moze i obican beli)
mala kasicica soli, ravna
300gr belog brasna
200 gr integralnog brasna
1 kesica suvog kvasca
Može da de doda malo cimeta, suvog
grozdja, seckanih lešnika....
Ovo je moj omiljeni recept za mini
pekaru.
Idealan je za doručak i divno ide uz
Eurokrem ili bilo koji drugi slatki namaz.
Idealan je za doručak i divno ide uz
Eurokrem ili bilo koji drugi slatki namaz.
Ražani hleb
240 ml vode
1 kašika maslinovog ulja (može i obično)
200 gr mekog brašna (ili integralnog )
1 kašičica šećera
1 1/2 (jedna ipo) kašičica soli
2 kašike lana2 kašike susama
200 gr ražanog brašna
1/3 svežeg kvasca ili 1/2 instant kvasca
1 kašika maslinovog ulja (može i obično)
200 gr mekog brašna (ili integralnog )
1 kašičica šećera
1 1/2 (jedna ipo) kašičica soli
2 kašike lana2 kašike susama
200 gr ražanog brašna
1/3 svežeg kvasca ili 1/2 instant kvasca
Graham hleb
310 ml vode
300 gr graham brašna
260 gr belog brašna
2 kašike šećera
1 kašika soli
20 gr butera ili margarina
1 kesica suvog kvasca
300 gr graham brašna
260 gr belog brašna
2 kašike šećera
1 kašika soli
20 gr butera ili margarina
1 kesica suvog kvasca
Izvaditi posudu za prirpemu hleba iz
mini-
pekare i u nju sipati vodu, pa brašno. Sa svake
strane sipati po kašiku šećera i po pola kašikice
soli i po 10 gr margarina. U sredini brašna
napraviti malo udubljenje ali ne do vode i
sipati kvasac. Paziti da kvasac ne dođe u dodir
ni sa jednom namirnicom osim sa brašnom.
Vratiti posudu u mini-pekaru i podesiti na
program za graham hleb, srednju boju korice,
težinu na 750 gr.
pekare i u nju sipati vodu, pa brašno. Sa svake
strane sipati po kašiku šećera i po pola kašikice
soli i po 10 gr margarina. U sredini brašna
napraviti malo udubljenje ali ne do vode i
sipati kvasac. Paziti da kvasac ne dođe u dodir
ni sa jednom namirnicom osim sa brašnom.
Vratiti posudu u mini-pekaru i podesiti na
program za graham hleb, srednju boju korice,
težinu na 750 gr.
Kruh iz pekača
365 ml voda
2 male žlice (12 g) soli
395 g Bijelo brašno oštro
125 g Integralno brašno
1,5 mala žlica (5 g) kvasaca (suhi )
2 male žlice (12 g) soli
395 g Bijelo brašno oštro
125 g Integralno brašno
1,5 mala žlica (5 g) kvasaca (suhi )
Prvo se u posudu za pečenje kruha stavi
voda, zatim sol, bijelo brašno, kvasac i na
kraju integralno brašno ( svi sastojci ).
Posuda se stavi u pekač, program 3, za
domaći kruh, jače pečen.
voda, zatim sol, bijelo brašno, kvasac i na
kraju integralno brašno ( svi sastojci ).
Posuda se stavi u pekač, program 3, za
domaći kruh, jače pečen.
Integralni kruh
2,5čajne kašičice maslinovog ulja
355 ml vode
2čajne kašičice soli
2.5čajne kašičice šećera
300 g bijelog oštrog brašna
100 g integralnog pšeničnog brašna
100 g raženog brašna
100 g integralnog ječmenog brašna
1,5čajna kašičica instant kvasca
355 ml vode
2čajne kašičice soli
2.5čajne kašičice šećera
300 g bijelog oštrog brašna
100 g integralnog pšeničnog brašna
100 g raženog brašna
100 g integralnog ječmenog brašna
1,5čajna kašičica instant kvasca
Sastojke stavljati navedenim redom u
pekač.
Peći na programu za pečenje integralnog
kruha, kod mene je to “wholemeal loaf”.
Ispao je odličan, nije “pao”, težak malo više
od 1 kg
Peći na programu za pečenje integralnog
kruha, kod mene je to “wholemeal loaf”.
Ispao je odličan, nije “pao”, težak malo više
od 1 kg
Integralni kruh iz pekača
1 ½ žličica -suhog kvasca
100 g -Raženog brašna tip
100 g -Graham brašna Podravka
100 g -ječmenog brašna
300 g -Polubijelog
40 g -zobenih pahuljica
30 g -pšeničnih klica
2 žlice -lanenih sjemenki
1 žličica -soli
2 žličice -šećera
420 ml -vode
40 g -maslaca
100 g -Raženog brašna tip
100 g -Graham brašna Podravka
100 g -ječmenog brašna
300 g -Polubijelog
40 g -zobenih pahuljica
30 g -pšeničnih klica
2 žlice -lanenih sjemenki
1 žličica -soli
2 žličice -šećera
420 ml -vode
40 g -maslaca
U posudu pekača stavite kvasac, dodajte
brašna, zobene pahuljice, pšenične klice,
lanene sjemenke, sol i šećer. Na kraju
dodajte vodu i maslac.
Pekač poklopite i odaberite program za
pečenje kruha, program za dizanje i veličinu
kruha
Uključite tipkustart npr. u 19 sati, da bi vam
kruh bio pečen sljedeće jutro u 8 sati.
(Radnja na ovom programu traje najduže 13
sati). Nakon 13 sati pekačće se zvučno
oglasiti. Stisnitestop, isključite iz struje i
izvadite kruh iz pekača.
brašna, zobene pahuljice, pšenične klice,
lanene sjemenke, sol i šećer. Na kraju
dodajte vodu i maslac.
Pekač poklopite i odaberite program za
pečenje kruha, program za dizanje i veličinu
kruha
Uključite tipkustart npr. u 19 sati, da bi vam
kruh bio pečen sljedeće jutro u 8 sati.
(Radnja na ovom programu traje najduže 13
sati). Nakon 13 sati pekačće se zvučno
oglasiti. Stisnitestop, isključite iz struje i
izvadite kruh iz pekača.
Brownie kruh
230 ml -vode
60 gr. -kakao praha
2 cajne kas. -suhog kvasca
450 gr. -brasna
150 gr. -secera
2 cajne kas. -soli
25 gr. -putera
1 -jaje
1 -zumance
60 gr. -sjeckanih oraha
60 gr. -kakao praha
2 cajne kas. -suhog kvasca
450 gr. -brasna
150 gr. -secera
2 cajne kas. -soli
25 gr. -putera
1 -jaje
1 -zumance
60 gr. -sjeckanih oraha
Postupak je vrlo jednostavan.Prokuhati
vodu i
u njoj otopiti kakao i maslac.Sacekati da se
voda malo ohladi.U posudu staviti brasno sa
jedne strane secer sa druge so a u sredini
napraviti malu rupicu i u nju staviti kvasac.Jaja
malo umutiti.U posudu uliti i vodu sa kakaoom
i puterom a zatim jaja.Orahe dodati kasnije u
toku Koristiti opciju za slatki kruh procesa
kada cujete signal.
u njoj otopiti kakao i maslac.Sacekati da se
voda malo ohladi.U posudu staviti brasno sa
jedne strane secer sa druge so a u sredini
napraviti malu rupicu i u nju staviti kvasac.Jaja
malo umutiti.U posudu uliti i vodu sa kakaoom
i puterom a zatim jaja.Orahe dodati kasnije u
toku Koristiti opciju za slatki kruh procesa
kada cujete signal.
Miješani Kruh iz pekača
300 ml -vode ili mlijeka
300 g -bijelog brašna tip 550
200 g -graham brašna
1 žličica -soli
1 žlica -šećera
2 žlice -margarina
1 -suhi kvasac
300 g -bijelog brašna tip 550
200 g -graham brašna
1 žličica -soli
1 žlica -šećera
2 žlice -margarina
1 -suhi kvasac
Staviti sve sastojke u pekač i uključiti ga
komisprut" (neki starinski naziv, valjda)
120 ml punomasnog mleka
210 gr maslaca (omekšalog, pa na kockice)
3 jaja
100 gr šećera
540 gr brašna (belo)
4 gr suvog kvasca
ovim redosledom ubaciti u aparat za hleb, a posle izvesnog vremena (kada se oglasi zvuk), ubaciti i
150 gr suvog grožđa (potopljenog prethodno)
70 gr pečenog lešnika usitnjenog
120 ml punomasnog mleka
210 gr maslaca (omekšalog, pa na kockice)
3 jaja
100 gr šećera
540 gr brašna (belo)
4 gr suvog kvasca
ovim redosledom ubaciti u aparat za hleb, a posle izvesnog vremena (kada se oglasi zvuk), ubaciti i
150 gr suvog grožđa (potopljenog prethodno)
70 gr pečenog lešnika usitnjenog
sastojci
Voda
|
102 ml
|
Narančin cvijet
|
11 ml
|
Žumanjak
|
3
|
Šećer
|
73 g
|
Sol
|
5 g
|
Brašno (T 550)
|
270 g
|
Svježi kvasac
|
36 g
|
Maslac
|
88 g
|
Ušećerena naranča
|
40 g
|
Suhe grožđice
|
109 g
|
Šećer
|
22 g
|
Vrijeme
3h17
Odgovarajuća količina instant suhog
kvasca: 12 g
Slastan blagdanski slatki kruh kojim se tradicionalno slavi
Božić u Italiji!
priprema
- Stavite sastojke u posudu za pečenje slijedećim redom: voda, ekstrakt narančinog cvijeta, žumanjci, šećer, sol, brašno i kvasac.
- Stavite posudu u aparat. Odaberite program 4 i pritisnite "start - stop" tipku.
- Nakon 5 minuta miješanja dodajte omekšani maslac.
- Na prvi zvučni signal dodajte komadiće ušećerene naranče i suhe grožđice.
- Prije početka ciklusa pečenja lagano premažite površinu kruha razmućenim jajem i posipajte kristalnim šećerom.
- Na kraju programa isključite aparat, izvadite posudu iz aparata i izvadite
7.
sastojci
Voda
|
118 ml
|
Žumanjak
|
3
|
Šećer
|
60 g
|
Sol
|
5 g
|
Kakao u prahu
|
27 g
|
Brašno (T 550)
|
250 g
|
Svježi kvasac
|
33 g
|
Maslac
|
78 g
|
Prženi bademi
|
50 g
|
Sjeckani bademi
|
20 g
|
- Stavite sastojke u posudu za pečenje slijedećim redom: voda, žumanjci, šećer, sol, kakao, brašno i kvasac.
- Stavite posudu u aparat. Odaberite program 4 i pritisnite "start - stop" tipku.
- Nakon 5 minuta miješanja dodajte omekšani maslac.
- Na prvi zvučni signal dodajte komadiće čokolade i pržene bademe.
- Prije početka ciklusa pečenja lagano premažite površinu kruha razmućenim jajem i posipajte sjeckanim bademima. þ Na kraju programa isključite aparat, izvadite posudu iz aparata i izvadite panettone.
8 comments:
Bas lepa i korisna kolekcija!
:-)
Bravo!!! Mnogo hvala na datim receptima 💜
Nisan sreo keto hleb....ima ki neki dobar recept??
Lepa zbirka, ali ne kaze se "Komisprut", nego "Komissbrot" hleb sa suvim vocem.
Post a Comment