Monday, April 15, 2013

U Ivaninoj kuhinji

Moram priznati da postoji par blogova koje redovno pratim,a ostale periodično prelistavam. So i biber je jedan,po meni, odličan blog. S obzirom da još uvek traje blogerska igrica FBI rukavice  koju je osmislila i pokrenula mamajac  uživela sam se u ulogu detektiva i doobro istražila.Skoro da sam zavirila u svaki kutak. Odluke oko izbora nisu bile ni malo lake. Svašta sam nešto rešila da isprobam,ali tada bi se priča mog bloga svela na prepisivanje Ivaninog. Ona nam je kroz jednu jako interesantnu priču dočarala Američku kuhinju.

A sada Ja detektiv predstavljam Vam svoje utiske



1. Pappa al Pomodoro (Čorba od paradajza)
 
Odlična osvežavajuća čorbica koja mi se jako dopala (posebno što sam je jela hladnu).
Jednostavno se pravi,a savršenog je ukusa. Originalni recept ovde

sastojci:
800g ili 2 manje konzerve kuvanog iseckanog paradajza (pelata)
2 glavice iseckanog luka (ja skoro uvek dodam i iseckan mladi luk)
2 veće seckane šargarepe
2 iseckane stabljike celera
3 čena iseckanog belog luka
4 kašike maslinovog ulja
svež bosiljak
3 parčeta starog hleba, iseckanog na kocke (ovaj deo možete da izuzmete)
4 šolje supe ili vode
1/2 šolje crnog suvog vina
so i biber

 2. Zapečena piletina sa 40 čenova belog luka 


 Ovaj recep je odličan!!! Nikada nisam volela beli luk,i nikada ga nisam stavljala u TOJ količini u hranu,ali ovako spremljeno,verujte mi, 40 čenova je malo.Što se mog isprobavanja recepta tiče,jedino što sam od izmena unela jeste to da sam od piletine stavila batake i još dodala 1 ćureći batak koji sam iseckala.(i naravno peršun)

sastojci:
1 celo pile, tranžirano na osam delova
Maslinovo ulje
Pola šake svežeg timijana
40 čenova belog luka


priprema: 

Komade piletine posoliti i pobiberiti i staviti da se prže u većoj šerpi na maslinovom ulju, na jakoj vatri. Kada počnu da dobijaju braon koricu sklonite ih sa vatre i stavite u pleh u koji ste već predhodno stavili čenove belog luka, timijan i maslinovo ulje. Pomešajte začine sa mesom. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite oko 1 sat i 15 minuta. Ako hoćete da vam piletina bude zapečenija otkrijte pleh 5-10  minuta pre navedenog vremena za pečenje.
Peći na 175C .

3. Kako se pravi američka pita (American Pie)

 Originalan recept 

Sastojci za duplu koru:

300g brašna
225g hladnog putera, iseckanog na kockice oko 1cm
100ml ledeno hladne vode
1-2 kašike šećera
1 kašičica soli

Količina sastojaka može da varira u zavisnosti kakvo testo volite.
Preporučujem da se testo mesi u fud procesoru ili u mikseru za testo jer će se mešanjem ruku ono brzo zagrejati. U tom slučaju najbolje da koristite varjaču.  Najpre promešajte samo brašno u fud procesoru, umesto da ga prosejete, dodajte so i šećer, a zatim dodajte iseckani puter, mešajte oko 15 sekundi. Voda se dodaje postepeno i za 30 sekundi testo je spremno.
Nemojte da previše mesite testo. Testo treba da bude sipkavo, ne previše vlažno.
Kad ste umesili teso podelite ga, ukoliko želite dve kore, oblikujte u diskove, obložite ga plastičnom folijom i stavite u frižider.
Testo mora da provede bar 1 sat u frižideru. 

Od voća sam stavila šljive,ali pošto nisam pravila po receptu za duplu koru(veliku pitu) nego sam smanjila količinu sastojaka i napravila manje. Morala sam da se ponovim koliko već sledećeg dana i  napravim pitu sa jagodama.


 

4. Mac and Cheese


sastojci i priprema:

1/2 kg makarona (penne ili slične)
1litar mleka
115g putera
1/2 šolje brašna
570g izrendanog sira (2/3 čedar + 1/3 gaude ili nekog drugog kvalitetnog kačkavalja)
1/2 kašičice izrendanog oraščića
So i biber
1 i 1/2 šolje hlebnih mrvica

Priprema:

Skuvajte makorone prateći uputstvo na kutiji.
Zagrejte rernu na 190C (375F). Pripremite malo dublju posudu u kojoj ćete peći makarone sa sirom.
Napravite bešamel sos tako što ćete u šerpi zagrejati 85g putera, dodajte mu brašno, mešajte sve najbolje sa žicom za mućenje, i pre nego što brašno počne da gori dodajte vrelo mleko. Kuvajte sos na tihoj vatri uz stalno mešanje oko par minuta, dok se ne stegne. Dodajte mu so i biber i oraščić. Kad je sos gotov umešajte u njega sav sir dok se ne otopi. U pripremljenu posudu kombinujte bešamel sos sa makaronama.

U manjoj šerpici zagrejte preostali puter a zatim mu dodajte mrvice. Propržite ih malo dok se ne zarumene a onda ih stavite preko makarona sa sirom.

Pecite jelo u rerni oko 35 minuta.

Izmene koje sam unela jesu da sam umesto čedar sira stavila kačkavalj koji inače jedemo i malo fete

5. Boeuf Bourguignon à la Julia Child

 

 Originalan recept

sastojci i priprema: 
  • 100g iseckane slanine
  • 1 kašika maslinovog ulja ili običnog ulja
  • 1kg nemasne govedine, isečene na kocke, 3-4 cm veličine
  • 1 veća šargarepa, iseckana na kolutove
  • 1veći luk, iseckan
  • 1 kašičica soli
  • 1 / 4 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašika brašna
  • 1 i 1 / 2 šolje suvog crnog vina
  • 2 do 3 šolje goveđe supe
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 2 čena zgnječenog luka
  • 1 / 2 kašičice timijana
  • Izdrobljen lovorov lis
  • 18 do 24 komada maleckog luka koga ovde zovu pearl onion
  • 250g pečuraka, isečenih na četvrtine, dinstane na maslacu
  • Malo peršuna
Priprema:
  1. Zagrejte rernu na 235C.
  2. Propržite slaninu u ulju na umerenoj vatri, 2 do 3 minuta, dok ne pobraoni. Izvadite je i  stavite na papirnati ubrus da se mast malo ocedi. Pojačajte vatru i na preostaloj masti propržite meso.
  3. Ukoliko iz mesa predhodno uklonite tečnost sa papirnatim ubrusom, ono će tokom prženja lepo da porumeni. Meso pržite dok ne dobije koricu, a zatim ga zajedno sa slaninom stavite u sud u kome ćete jelo peći.
  4. U preostaloj masti stavite iseckano povrće da se malo proprži, oko 5 minuta.
  5. Pobiberite i posolite meso, a zatim ga pospite brašnom i promešajte. Stavite meso u rernu, na srednji nivo, da se peče 4 minuta. Zatim ga izvadite promešajte i ponovo vratite u rernu i ponovo pecite 4 minuta. Zahvaljujući ovom postupku meso će da dobije hrskavu koricu.
  6. Izvadite posudu iz rerne i smanjite temperature na 165C. U posudu umešajte prženo povrće, sipajte vino i goveđi bujon taman da pokrije meso u posudi. Stavite paradajz pire, začine, beli luk i vratite jelo u rernu. Tamo će se krčkati oko 2 1 / 2 do 3 sata. Ja tokom poslednjeg sata pečenja jelo pokrijem folijom. Utvrdićete da li je gulaš gotov tako što ćete probosti meso viljuškom. Ukoliko je meso mekano znači da je gotovo. Trebalo bi da imate oko 2  i 1 / 2 šolje sosa, ni previse gustog a ni retkog.
  7. Dok se meso kuva, pripremiti luk i pečurke.
  8. Napravite dinstani sitni luk (pearl onion): zagrejte 1 ½ kašike maslaca i kada počne da peni dodati 18-24 oguljenih komada sitnog luka. Pržite luk na jakoj vatri 10 minuta. Mešajte ga da dobije ravnomernu braon boju. Kada porumeni, dodajte ½ šolje goveđeg bujona i začine (uvezana 1grančica timijana, 2 grančice peršuna i lovorov list). Pokrijte i kuvajte na laganoj vatri 45-50 minuta.
  9. Propržite pečurke sa 2 kašike maslaca na jakoj vatri. Pre nego što počnu da ispuštaju tečnost sklonite ih sa vatre. Pobiberite i posolite ih.
  10. Pošto je guveč pečen dodajte mu pečurke i luk. Dodajte još soli i bibera ukoliko je potrebno.
Boeuf Bourguignon najbolje ide uz krompir, kuvan ili pečen, ali dobar je i uz testeninu. Super je to što može da traje danima ali nama nije ostalo ništa.


6. Rižoto sa šafranom ili kako da napravite savršen rižoto...

 


sastojci i priprema 
  • 6 šolja supe od piletine ili povrća, kupljena ili napravljen (dobro, mogu da pripomognu i supene kocke)
  • 1/2 kašičice (desetak končića) šafrana 
  • 45g (3 kašike) putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka, malo zgnječen
  • 3 šelot luka (može i običan srednje veličine), sitno iseckana
  • 1 i 1/2 šolje pirinča arborio, nema potrebe da ga perete
  • 1/2 šolje belog suvog vina
  • 1/2 šolje sveže izrendanog parmezana
  •  So i biber
Priprema:

  1. Staviti supu da se greje na tihoj vatri.
  2. U pola šolje vrele supe staviti šafran da pusti boju. 
  3. Iseckajte luk, izrendajte parmezan.
  4. U veću šerpu staviti 2 kašike putera i 1 kašiku maslinovog ulja da se zagreju na srednje jakoj vatri. Dodati čen belog luka i pržiti ga 1 minut taman da ispusti miris, a zatim ga odstraniti. Zatim, dodati iseckan šelot ili crni luk i pržiti ga oko 2 minuta dok ne postane mekan i staklast. 
  5. Sipati pirinač uz stalno mešanje drvenom varjačom oko 2 do 3 minuta. Ovo je ključna faza zato što će mu prženje u masti pomoći da bolje apsorbuje tečnost. Zapamtite pirinač ne sme da postane braon.
  6. Sipajte pola čaše belog vina i mešajte. 
  7. Kada tečnost ispari, posle 2 minuta, dodati pola šolje supe (jedna kutlača).
  8. Tokom sledećih 15 minuta mešajte rižoto i dodajte po kutlaču supe kada tečnost ispari i sve tako dok rižoto nije gotov. 
  9. Pred kraj stavite tečnost u kojoj je bio šafran, zajedno sa končićima. 
  10. Rižoto se kuva oko 18 minuta na srednje jakoj temperaturi, ali to može da varira, zato je najbolje da probate pririnač da bi utvrdili da li je skuvan ili ne. Zrno bi trebalo da bude mekano, ali ne prekuvano. Takođe, rižoto ne bi trebalo da bude ni previše suv, a ni sa puno tečnosti. Prava mera je ukoliko izgleda kremast kao na slici. 
  11. Što se tiče supe može da vam se desi da nestane pre nego što je rižoto skuvan. U tom slučaju dodajte vrelu vodu.
  12. Kad je rižoto gotov sklonite ga sa vatre i izmešajte ga sa 1 kašikom putera i pola šolje izrendanog parmezana.
  13. Stavite sveže samleven biber i posolite prema ukusu, često so nije potrebna pošto je supa dovoljno slana. 
Jedino nisam stavila šafran jer mi njegov ukus u slanim jelima ne odgovara.Umesto njega dodala sam kašičicu kurkume.
Ovo je najbolji recept za rižoto.

3 comments:

Miki said...

Svaka čast! Baš odlično izabrani recepti... I ja mnogo volim Ivanin blog i čini mi se da bih sve isprobala... :)

mignonne said...

Sve fino izgleda sto si isprobala, da znas da bih se svratila po repete.:)))

Dolce Fooda said...

Hvala, draga! Odlicna ideja za kurkamu, mada safran ima neku svoju aromu. Koriste umesto njega I kadifin cvet. Sve jako lepo izgleda. Pozdrav, Ivana

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...