Tuesday, February 18, 2014

Švedske karamele

Pre par godina sam bila u poseti kod prijatelja u Švedskoj. Tako sam se navukla na njihove ,kako ih oni zovu, "Goodie ". Slatko-slane kombinacije koje su mene oduševile.

Potrebno:
1 šolja slatke pavlake(200ml)
5 kašika otopljenog putera
1/2 šipke vanile
1 1/2 kašike krupne morske soli
1 1/2 šolja smedjeg šećera (može i belog)
1/4 šolje kukuruznog sirupa
1/4 šolje vode


Priprema:
Pavlaku, šipku vanile,so, puter sam stavila u šerpu i na ringlu, mešala sam dok nije provrelo.Odmah sam sklonila sa ringle i procedila.
Šećer, kukuruzni sirup i vodu sam mešala na ringli dok šećer nije počeo da karameliše. Posle toga se više ne meša nego se blago protrese šerpa.(uzeti neku dublju šerpu)
Kada dobije lepu boju(braonkastu kao karamela) pažljivo umešati prvu smesu u karamel i kuvati dok termometar ne registruje 248 stepeni( ja nisam koristila termometar već sam procenila po gustini smese kada treba da se skloni sa ringle-malo gušće nego preliv za baklavu.)
Pleh obložiti pek papirom i ostaviti da se prohladi.
Mlako sam isekla na željenu veličinu i svakoj karameli malo povila ivice na unutra.
Kada su se skroz ohladile svaku sam uvila u papir .
One nisu toliko slane ,imaju neki specifičan ukus koji ja obožavam

1 comment:

Branka said...

Odlično izgledaju! Super recept! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...