Piletina u sosu od luka
Ознаке:
fbi,
FBI-rukavice
2 cela praziluka
1 crni luk
1 veza sremuša(divljeg luka)
6 bataka(ili bilo koje meso-junetina,ćuretina,svinjetina)
začini
malo ulja
priprema:
luk sitno iseckati i propržiti(ne skroz,samo malo)
staviti meso,začine i naliti malo vode
-poklopiti šerpu i smanjiti temperaturu
-kada meso promeni boju preručiti u vatrostalnu posudu i zapeći da porumeni(komade mesa poredjati,a prostor izmedju puniti sosom od luka)
Rsetovani krompir
Ознаке:
fbi,
FBI-rukavice
Kako je počela sezona sremuša,tako ne mogu da mu odolim
potrebno:
1 veza sremuša
1/2kg krompira
1/2 crnog luka
2 kašičice aleve paprike
priprema:
krompir skuvati u ljusci ,oljuštiti i propasirati(za moderne domaćice :u vrelu vodu 1/2 l izručiti jednu kesicu minut pirea)
-luk upržiti sa alevom paprikom
-dodati pire krompir i iseckani sremuš
-malo prokuvati-mešati sve vreme i gotovo
služiti sa prženim kobasicama ili čime god želite
potrebno:
1 veza sremuša
1/2kg krompira
1/2 crnog luka
2 kašičice aleve paprike
priprema:
krompir skuvati u ljusci ,oljuštiti i propasirati(za moderne domaćice :u vrelu vodu 1/2 l izručiti jednu kesicu minut pirea)
-luk upržiti sa alevom paprikom
-dodati pire krompir i iseckani sremuš
-malo prokuvati-mešati sve vreme i gotovo
služiti sa prženim kobasicama ili čime god želite
Djuveč
Ознаке:
fbi,
FBI-rukavice
obožavam djuveč! Mešavina razno-raznog povrća.
sastojci:
200g graška
200g boranije
200g šargarepe
100g krompira(seckanog na kockice)
100g seckane paprike
1 veći paradajz
1 veći luk
50-100g pirinča
začini
priprema:
Luk propržiti i dodati mu ostalo povrće i vrlo malo vode.Smanjiti temperaturu i mešati dok voda ne ispari. Dodati pirinač i začine i naliti 3x više vode nego što ste dodali pirinča.Ostaviti na smanjenoj ringli da se ukrčka.Kada pirinač i povrće upiju vodu prebaciti u vatrostalnu posudu,naliti još 1 šoljicu vode poredjati blago propržene kobasice i zapeći
sastojci:
200g graška
200g boranije
200g šargarepe
100g krompira(seckanog na kockice)
100g seckane paprike
1 veći paradajz
1 veći luk
50-100g pirinča
začini
priprema:
Luk propržiti i dodati mu ostalo povrće i vrlo malo vode.Smanjiti temperaturu i mešati dok voda ne ispari. Dodati pirinač i začine i naliti 3x više vode nego što ste dodali pirinča.Ostaviti na smanjenoj ringli da se ukrčka.Kada pirinač i povrće upiju vodu prebaciti u vatrostalnu posudu,naliti još 1 šoljicu vode poredjati blago propržene kobasice i zapeći
4. Mac and Cheese
sastojci i priprema:
1/2 kg makarona (penne ili slične)
1litar mleka115g putera
1/2 šolje brašna
570g izrendanog sira (2/3 čedar + 1/3 gaude ili nekog drugog kvalitetnog kačkavalja)
1/2 kašičice izrendanog oraščića
So i biber
1 i 1/2 šolje hlebnih mrvica
Priprema:
Skuvajte makorone prateći uputstvo na kutiji.
Zagrejte rernu na 190C (375F). Pripremite malo dublju posudu u kojoj ćete peći makarone sa sirom.
Napravite bešamel sos tako što ćete u šerpi zagrejati 85g putera, dodajte mu brašno, mešajte sve najbolje sa žicom za mućenje, i pre nego što brašno počne da gori dodajte vrelo mleko. Kuvajte sos na tihoj vatri uz stalno mešanje oko par minuta, dok se ne stegne. Dodajte mu so i biber i oraščić. Kad je sos gotov umešajte u njega sav sir dok se ne otopi. U pripremljenu posudu kombinujte bešamel sos sa makaronama.
U manjoj šerpici zagrejte preostali puter a zatim mu dodajte mrvice. Propržite ih malo dok se ne zarumene a onda ih stavite preko makarona sa sirom.
Pecite jelo u rerni oko 35 minuta.
Izmene koje sam unela jesu da sam umesto čedar sira stavila kačkavalj koji inače jedemo i malo fete
5. Boeuf Bourguignon à la Julia Child
sastojci i priprema:
- 100g iseckane slanine
- 1 kašika maslinovog ulja ili običnog ulja
- 1kg nemasne govedine, isečene na kocke, 3-4 cm veličine
- 1 veća šargarepa, iseckana na kolutove
- 1veći luk, iseckan
- 1 kašičica soli
- 1 / 4 kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 kašika brašna
- 1 i 1 / 2 šolje suvog crnog vina
- 2 do 3 šolje goveđe supe
- 1 kašika paradajz pirea
- 2 čena zgnječenog luka
- 1 / 2 kašičice timijana
- Izdrobljen lovorov lis
- 18 do 24 komada maleckog luka koga ovde zovu pearl onion
- 250g pečuraka, isečenih na četvrtine, dinstane na maslacu
- Malo peršuna
Priprema:
- Zagrejte rernu na 235C.
- Propržite slaninu u ulju na umerenoj vatri, 2 do 3 minuta, dok ne pobraoni. Izvadite je i stavite na papirnati ubrus da se mast malo ocedi. Pojačajte vatru i na preostaloj masti propržite meso.
- Ukoliko iz mesa predhodno uklonite tečnost sa papirnatim ubrusom, ono će tokom prženja lepo da porumeni. Meso pržite dok ne dobije koricu, a zatim ga zajedno sa slaninom stavite u sud u kome ćete jelo peći.
- U preostaloj masti stavite iseckano povrće da se malo proprži, oko 5 minuta.
- Pobiberite i posolite meso, a zatim ga pospite brašnom i promešajte. Stavite meso u rernu, na srednji nivo, da se peče 4 minuta. Zatim ga izvadite promešajte i ponovo vratite u rernu i ponovo pecite 4 minuta. Zahvaljujući ovom postupku meso će da dobije hrskavu koricu.
- Izvadite posudu iz rerne i smanjite temperature na 165C. U posudu umešajte prženo povrće, sipajte vino i goveđi bujon taman da pokrije meso u posudi. Stavite paradajz pire, začine, beli luk i vratite jelo u rernu. Tamo će se krčkati oko 2 1 / 2 do 3 sata. Ja tokom poslednjeg sata pečenja jelo pokrijem folijom. Utvrdićete da li je gulaš gotov tako što ćete probosti meso viljuškom. Ukoliko je meso mekano znači da je gotovo. Trebalo bi da imate oko 2 i 1 / 2 šolje sosa, ni previse gustog a ni retkog.
- Dok se meso kuva, pripremiti luk i pečurke.
- Napravite dinstani sitni luk (pearl onion): zagrejte 1 ½ kašike maslaca i kada počne da peni dodati 18-24 oguljenih komada sitnog luka. Pržite luk na jakoj vatri 10 minuta. Mešajte ga da dobije ravnomernu braon boju. Kada porumeni, dodajte ½ šolje goveđeg bujona i začine (uvezana 1grančica timijana, 2 grančice peršuna i lovorov list). Pokrijte i kuvajte na laganoj vatri 45-50 minuta.
- Propržite pečurke sa 2 kašike maslaca na jakoj vatri. Pre nego što počnu da ispuštaju tečnost sklonite ih sa vatre. Pobiberite i posolite ih.
- Pošto je guveč pečen dodajte mu pečurke i luk. Dodajte još soli i bibera ukoliko je potrebno.
Boeuf
Bourguignon najbolje ide uz krompir, kuvan ili pečen, ali dobar je i uz
testeninu. Super je to što može da traje danima ali nama nije ostalo
ništa.
6. Rižoto sa šafranom ili kako da napravite savršen rižoto...
sastojci i priprema
- 6 šolja supe od piletine ili povrća, kupljena ili napravljen (dobro, mogu da pripomognu i supene kocke)
- 1/2 kašičice (desetak končića) šafrana
- 45g (3 kašike) putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 čen belog luka, malo zgnječen
- 3 šelot luka (može i običan srednje veličine), sitno iseckana
- 1 i 1/2 šolje pirinča arborio, nema potrebe da ga perete
- 1/2 šolje belog suvog vina
- 1/2 šolje sveže izrendanog parmezana
- So i biber
- Staviti supu da se greje na tihoj vatri.
- U pola šolje vrele supe staviti šafran da pusti boju.
- Iseckajte luk, izrendajte parmezan.
- U veću šerpu staviti 2 kašike putera i 1 kašiku maslinovog ulja da se zagreju na srednje jakoj vatri. Dodati čen belog luka i pržiti ga 1 minut taman da ispusti miris, a zatim ga odstraniti. Zatim, dodati iseckan šelot ili crni luk i pržiti ga oko 2 minuta dok ne postane mekan i staklast.
- Sipati pirinač uz stalno mešanje drvenom varjačom oko 2 do 3 minuta. Ovo je ključna faza zato što će mu prženje u masti pomoći da bolje apsorbuje tečnost. Zapamtite pirinač ne sme da postane braon.
- Sipajte pola čaše belog vina i mešajte.
- Kada tečnost ispari, posle 2 minuta, dodati pola šolje supe (jedna kutlača).
- Tokom sledećih 15 minuta mešajte rižoto i dodajte po kutlaču supe kada tečnost ispari i sve tako dok rižoto nije gotov.
- Pred kraj stavite tečnost u kojoj je bio šafran, zajedno sa končićima.
- Rižoto se kuva oko 18 minuta na srednje jakoj temperaturi, ali to može da varira, zato je najbolje da probate pririnač da bi utvrdili da li je skuvan ili ne. Zrno bi trebalo da bude mekano, ali ne prekuvano. Takođe, rižoto ne bi trebalo da bude ni previše suv, a ni sa puno tečnosti. Prava mera je ukoliko izgleda kremast kao na slici.
- Što se tiče supe može da vam se desi da nestane pre nego što je rižoto skuvan. U tom slučaju dodajte vrelu vodu.
- Kad je rižoto gotov sklonite ga sa vatre i izmešajte ga sa 1 kašikom putera i pola šolje izrendanog parmezana.
- Stavite sveže samleven biber i posolite prema ukusu, često so nije potrebna pošto je supa dovoljno slana.
Ovo je najbolji recept za rižoto.
2. Zapečena piletina sa 40 čenova belog luka
Ovaj recep
je odličan!!! Nikada nisam volela beli luk,i nikada ga nisam stavljala u
TOJ količini u hranu,ali ovako spremljeno,verujte mi, 40 čenova je
malo.Što se mog isprobavanja recepta tiče,jedino što sam od izmena unela
jeste to da sam od piletine stavila batake i još dodala 1 ćureći batak
koji sam iseckala.(i naravno peršun)
sastojci:
1 celo pile, tranžirano na osam delova
Maslinovo ulje
Pola šake svežeg timijana
40 čenova belog luka
Maslinovo ulje
Pola šake svežeg timijana
40 čenova belog luka
priprema:
Komade piletine posoliti i pobiberiti i staviti da se prže u većoj šerpi na maslinovom ulju, na jakoj vatri. Kada počnu da dobijaju braon koricu sklonite ih sa vatre i stavite u pleh u koji ste već predhodno stavili čenove belog luka, timijan i maslinovo ulje. Pomešajte začine sa mesom. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite oko 1 sat i 15 minuta. Ako hoćete da vam piletina bude zapečenija otkrijte pleh 5-10 minuta pre navedenog vremena za pečenje.
Peći na 175C .
Salata sa jajima
Ознаке:
predjela
- 4-5kuvanih jaja
- 1 sveži krastavac
- 200-300g pečenog mesa(u mom slučaju prasetine)
- 50g majoneza
- so,biber,origano
krastavac,jaja i meso iseckati
redjati u činiju:
krastavac,začine,jaja,majonez,meso...dok ne utošite sve
Uživajte uz ovaj brzinski obrok
Omlet sa mladim lukom
Ознаке:
glavna jela
2 belanceta
3 cela jajeta
10 strukova mladog luka
50ml mleka
1 kašika brašna
malo ulja
(količina za 3 osobe)
priprema:
iseckati luk (i zeleni deo) pa propržiti da postane staklast. Jaja,belanac i mleko umutiti te dodati brašno i ubaciti u luk.Pržititi.
Služiti uz paradajz,sir...
3 cela jajeta
10 strukova mladog luka
50ml mleka
1 kašika brašna
malo ulja
(količina za 3 osobe)
priprema:
iseckati luk (i zeleni deo) pa propržiti da postane staklast. Jaja,belanac i mleko umutiti te dodati brašno i ubaciti u luk.Pržititi.
Služiti uz paradajz,sir...
Sos od šampinjona
original
Sastojci
300g sampinjona
1 glavica luka
1 beli deo praziluka (ili jedan manji)
2-3 cena belog luka
1/2 veze persuna
1 dl vina
2 dl vode (ili supe)
1 dl pavlake za kuvanje
1.5 kasicica gustina
kocka putera (cca kasika)
so, biber
U dobro zagrejanom velikom tiganju rastopiti puter pa prziti sampinjone
isecene na malo deblje listice. Kada se sampinjoni malo isprze, sa obe
strane, dodati sve tri vrste luka i prziti jos dva-tri minuta cesto
mesajuci. Dodati so, po ukusu. Sipati vino pa dinstati dok ne omeskaju
pecurke. U malkoj vodi ili supi razmutiti gustin pa uliti u sampinjone.
Pustiti na vatri da pocne da vri, pa nakon dva tri kljuca skinuti sa
ringle i pustiti da se ohladi, malko. Umesati pavlaku i dodati sitno
naseckan persun i biber.
BBQ sauce by Martha Stewart
original
Sastojci:
350 g kečapa
60-80 ml jabukovog sirćeta
50 g braon šećera
1/2 glavice luka
2 čena belog luka
1 kašika maslaca
2 kašike worchestershire sosa
1/4 kašičice kajenskog bibera
1/2 kašičice slatke aleve paprike
1 kašičica tabaska
so, biber
350 g kečapa
60-80 ml jabukovog sirćeta
50 g braon šećera
1/2 glavice luka
2 čena belog luka
1 kašika maslaca
2 kašike worchestershire sosa
1/4 kašičice kajenskog bibera
1/2 kašičice slatke aleve paprike
1 kašičica tabaska
so, biber
Sitno, sitno iseckati beli i crni luk, pa u manjoj šerpici dinstati na maslacu oko 3 minuta.
Dodati ostale sastojke pa kuvati još 5 minuta.
Skloniti sa ringle, sipati u sterilizovanu, veću teglu i pustiti da se ohladi.
Čuvati u frižideru.
Dodati ostale sastojke pa kuvati još 5 minuta.
Skloniti sa ringle, sipati u sterilizovanu, veću teglu i pustiti da se ohladi.
Čuvati u frižideru.
Punjene paprike
u nedostatku i visokoj ceni sirovih paprika,ja sam jedino promenila to sto sam punila suve paprike
Sastojci:
8 paprika babura
500 g mlevenog mesa, junećeg ili mešanog
1 jaje
1 velika glavica crnog luka
1-2 čena belog luka
2 kašike seckanog peršun lišća
50 g pirinča
1 puna kašičica slatke aleve paprike
1 ravna kašičica mlevenog bibera
1,5 kašičica soli ili vegete natur
8 paprika babura
500 g mlevenog mesa, junećeg ili mešanog
1 jaje
1 velika glavica crnog luka
1-2 čena belog luka
2 kašike seckanog peršun lišća
50 g pirinča
1 puna kašičica slatke aleve paprike
1 ravna kašičica mlevenog bibera
1,5 kašičica soli ili vegete natur
sos
1200 g paradajza, što zrelijeg
1 crni luk
2 čena belog luka
1/3 veze peršun lišća
1 ravna kašičica celerove soli
1 ravna kašika soli
2 kašike ulja
Oprati i očistiti paprike i ostaviti ih da se ocede.
Sitno iseckati crni i beli luk, kao i peršun lišče. U veliku činiju staviti meso, jaje iseckan luk i peršun, pirinač i redom ostale začine. Kašikom mešati dok se smesa ne ujednači, vodeći računa da ostane rastresita.
Puniti paprike pripremljenom semosm od mesa, tako da ostane oko 1 cm prazno do vrha paprike.
Jako sitno iseckati crni i beli luk za sos i peršun. Dinstati na 2
kašike ulja prvo crni luk pa pred kraj dodati beli luk i peršun.
Dinstati još minut dva. U blenderu samleti opran i očišćen paradajz (ako
ga meljete na drugi način ili sitno seckate oljuštite ga pre toga) pa
ga dodati dinstanom luku. Staviti začine i kuvati dok ne provri.
Poredjati napunjene paprike, tako da drže jedna drugu, doliti vode da ogreznu i kuvati na tihoj vatri 1,5 do 2 sata. Kada je jelo gotovo, paprike poredjati u činuju za posluživanje a sosu doliti vode ako je pregust ili ga zgusnuti sa kašičicom brašna razmućenom u 1 dl vode, prema potrebi i ukusu.
Služiti uz pire krompir.
Poredjati napunjene paprike, tako da drže jedna drugu, doliti vode da ogreznu i kuvati na tihoj vatri 1,5 do 2 sata. Kada je jelo gotovo, paprike poredjati u činuju za posluživanje a sosu doliti vode ako je pregust ili ga zgusnuti sa kašičicom brašna razmućenom u 1 dl vode, prema potrebi i ukusu.
Služiti uz pire krompir.
Piletina na kupusu
Septembar...kisa...preostaje mi samo moja verna zanimacija/KUVANJE/
mmmmm, danas cu obradovati moju porodicu ovim starim receptom
Piletinu posoliti i zaciniti korijanderom, malo zapeci.
Kupus krupnije iseci, posoliti i, takodje, zaciniti korijanderom. Oko piletine staviti kupus/i preko nje/, naliti 100ml vode. Poklopiti /moze i alufolijom/ i peci.
Sluziti uz njoke od krompira
mmmmm, danas cu obradovati moju porodicu ovim starim receptom
Piletinu posoliti i zaciniti korijanderom, malo zapeci.
Kupus krupnije iseci, posoliti i, takodje, zaciniti korijanderom. Oko piletine staviti kupus/i preko nje/, naliti 100ml vode. Poklopiti /moze i alufolijom/ i peci.
Sluziti uz njoke od krompira
Njoke od krompira
500g ociscenog krompira/skuvati u slanoj vodi
Izgnjeciti i dodati 300g brasna
Umesiti testo i razviti ga oklagijom, pa seci oblike po zelji/ ja isecem pravougaonike pa ih urolam/
Stavljati ih u kljucalu vodu/kojoj smo dodali malo ulja/, gotove su kada isplivaju.
Isprati ih i procediti.
Sluziti kao prilog ili uz neki sos kao glavno jelo
Izgnjeciti i dodati 300g brasna
Umesiti testo i razviti ga oklagijom, pa seci oblike po zelji/ ja isecem pravougaonike pa ih urolam/
Stavljati ih u kljucalu vodu/kojoj smo dodali malo ulja/, gotove su kada isplivaju.
Isprati ih i procediti.
Sluziti kao prilog ili uz neki sos kao glavno jelo
Amareto piletina
Potrebno:
500g pilećeg filea
1,5 kašika maslinovog ulja
začini po ukusu
100g šampinjona
200g šeri paradajza
400g skuvane testenine
200ml pilece supe(bujona)
200 ml biljne pavlake
40 ml amareta
Priprema:
1-file iseći na tanke šnicle
- začiniti po želji i izlupati čekićem za meso
-piletinu ispržiti na maslinovom ulju
2- preliti supom, pa pavlakom i kuvati do ključanja
3-dodati amareto i skloniti sa ringle
4-paradajz iseći na polovine i dodati ga proprženim šampinjonima,
5- u posudu za serviranje prvo staviti testeninu sa
paradajzomom i šampinjonima, a preko toga
poređati komade mesa i sve preliti preostalim
umakom
6-ukrasiti listićima peršuna i paradajzom
Krompir sa kajmakom
Ознаке:
predjela
Sastojci
sastojci
pola kg krompira200g kajmaka
malo soli
malo ulja(za podmazivanje činije
3 kašike brašna
soli po ukusu
1-2 kašike kisele pavlake
50-100ml mleka
Priprema
-
oljuštiti krompir i narezati ga na kolutove(oko 3-4 mm)
-
pomešati so i brašno
-
svaki kolut uvaljati u prethodnu smešu i poredjati u činiju
-
staviti u rernu i peći
-
kada dobije žućkastu koricu preliti sa kajmakom(koji je umućkan sa pavlakom i mlekom) vratiti u rernu(i isključiti istu),ostaviti u rerni nekih 20 min
Posluživanje
možete ga služiti kao toplo predjelo,ali po meni je prejako,tako da je za glavno jelo ok,najbolje ide uz turšiju ili neku kiselu salatuProleće u tanjiru
Ознаке:
glavna jela
Priprema
-
u aparatu za kuvaje na pari skuvati boraniju i šargarepu
-
skuvano izručiti u pleh, povegetirati i preliti jajima koja su umućena sa mlekom
-
peći nekih 15ak minuta
Posluživanje
služiti uz pavlaku i pečene štapiće od lignjSlatki kupus bez mesa
Ознаке:
glavna jela,
predjela
Sastojci
3 šargarepe
malo celera-korena
1 crni luk
peršun
2 čena belog luka
1 bela šargarepa
vegete po ukusu
200ml soka od paradajza
Priprema
-
sve iseckati, naliti vodom i kuvati
-
gotovo
Paprika
Ознаке:
glavna jela
Priprema
-
upržiti paprike sa jajima
-
staviti odozgo kačkavalj i parmezan i zapeći
-
gotovo
Tunjevina
Ознаке:
glavna jela
Sastojci
za prženje
2 veća crna luka200g slaninice
2 konzerve tunjevine
300g kečapa
ulje za prženje(ne preterivati)
začini
100g sitno seckanih kiselih krastavčića10 komada maslina(bilo kojih)krupnije sečenih
so
biber
origano
posipanje
kačkavalj(sitno rendani) ili kisela pavlaka
Priprema
- Vrijeme pripreme:
-
skuvati makarone i ostaviti ih da se ocede i ohlade
-
dok se iste kuvaju propržiti sitno seckani luk i slaninicu
-
dodati tunjevinu(ocediti ulje iz konzerve i staviti samo tunu) i kečap
-
pržnuti još malo
-
kloniti sa ringle i dodati začine
-
dobro izmešati i prosuti suvišnu masnoću
-
dodati makarone i promešatiiiiiiiii
-
ako hoćete da zapečete pospite kačkavaljem
-
ako nećete, samo malo pavlake odozgo i to je too
Posluživanje
ukusno je i pečeno i ne pečeno,mljac,mljacBoranija
Ознаке:
glavna jela
Podvarak
Ознаке:
glavna jela
Priprema
-
oprati kupus, pa ga dobro procediti
-
iseckati na komadiće i upržiti sa začinima
-
staviti u pleh i preko njega staviti meso-usoljeno
-
ispeći
Spanać u činiji
Ознаке:
glavna jela
Sastojci
za činiju
pola kg brašna1 mali kvasac
so,voda,mleko,malo šećera
spanać
pola kg spanaća1 kašika brašna
1 čaša mleka
so,beli luk,ulje
prilog
prženo jaje
Priprema
-
umesiti testo, najobičnije, kao za pogaču
-
dok ono narasta željenu činiju ovložiti alu folijom(spoljašnju stranu-činija mora biti od materijala koji podnosi toplotu)
-
razvući testo i trakama oblagati činiju
-
staviti da se peče
-
kada porumeni skinuti činiju i ostaviti u rerni samo činiju od testa, još nekih 5-10 min
-
za spanać
-
skuvati i itno iseckati spanać
-
propržiti brašno(da porumeni)
-
dodati seckani spanać ,mleko i začine
-
kuvati da masa potane gusta
-
malo prohladiti i sipati u činiju od testa
-
preko staviti pržena ili kuvana jaja
-
gotovo
Paprika punjena sirom
Ознаке:
predjela
pečena paprika
sir
jaja
brašno
priprema:
pečenu papriku uvaljati u brašno, pa u umućena jaja i ispržiti na vrelom ulju
ohladiti i zvaditi dršku i semenke
napuniti papriku sirom i malo zapeći u rerni
Oslic sa lanenim semenom
Ознаке:
glavna jela,
predjela
1 kg oslića-iseći na komade
2 kašike vegete
1kašičica bibera
2 kašike maslinovog ulja
2 kašičice lanenog semen(izmrviti u avanu)
oslića umočiti u mešavinu i ostaviti u frižideru da prenoći
uvaljati u brašno i ispeći na pek papiru
2 kašike vegete
1kašičica bibera
2 kašike maslinovog ulja
2 kašičice lanenog semen(izmrviti u avanu)
oslića umočiti u mešavinu i ostaviti u frižideru da prenoći
uvaljati u brašno i ispeći na pek papiru
Kiš loren
Ознаке:
predjela
pola paketa
lisnatog testa-oko 250g
200g suvog mesa
30g kečapa
100g rendanog kačkavalja
4 jaja
2 kisele pavlake
biber,so…
200g suvog mesa
30g kečapa
100g rendanog kačkavalja
4 jaja
2 kisele pavlake
biber,so…
Priprema
Punjene tikvice
Ознаке:
fbi,
FBI-rukavice
Punjenje
2 veća crna luka
7 manjih tikvica(okruglih)
300g mlevenog junećeg mesa
50g pirinča
so, vegeta, biber
200ml vode
+1 veći krompira
Sos:
200ml paradajz soka
2 čena belog luka
biber
Priprema:
Luk iseckati i propržiti na malo ulja
Dodati meso i pirinač i upržiti da meso promeni boju, dodati začine
Tikvice oprati, iseći im vrhove, izdubiti i napuniti smesom od mesa, luka, pirinča i začina
Tikvice poklopiti vrhovima, poredjati u vatrostalnu posudu( izmedju tikvica ugurati komadiće krompira) i naliti vodu
Peći u dobro zagrejanoj pećnici
Pred kraj pečenja izmedju tikvica uliti sos(samo se pomešaju paradajz i začini) , poklopiti i ostaviti bar 10 minuta u rerni
Služiti uz krompir pire
" Dafine" krompir
Ознаке:
glavna jela
Sva moja kuvarska iskustva svodila su se na neke (smuti pa prospi) testenine ( ili ti modernizovano "Paste") neki bućkavac od preliva, tipa kečap, šunka i kačkavalj...mama i nana (baka) su kuvale, mesile, pravile, sestra i ja-mini asistenti(samelji ,dodaj...)i onda me strefio "život"....Da ne smaram više od tada do sada sakupila sam zavidnu zbirku recepata -kuvari, kuvarčići, časopisi....Svaki prelistan nešto isprobano a nešto obeleženo( za isprobati)...
Dodje na red i FRANCUSKA kuhinja...Medju gomiletinom recepata, izdvojila bih ovaj "Dafine" krompir.
Sastojci:
- 4 veća krompira
- 2dl pavlake
- 2 dl jogurta
- so, biber i muskatni oraščić
- 100g rendanog kačkavalja
Krompir iseći na tanje kolutove i redjati u slojevima u nauljen pleh.
Svaki sloj začiniti i preliti mešavinom pavlake i jogurta.
Sve posuti rendanim kačkavaljem .
Peći u zagrejanoj rerni na 200
Jelo је gotovo kada lepo porumeni , а krompir upije svu павлаку.
Sarmice od blitve
Ознаке:
glavna jela
4 veze blitve/ sa malo većim listovima
500g mešanog mlevenog mesa
100g pirinča
2 velika crna luka
1 kašičca aleve paprike
zacini po ukusu
Luk upržiti idodati meso i pirinač i pržiti dok meso ne promeni boju pa dodati začine i malo vode i prodinstati
Blitvu oprati i potopiti u vrelu vodu da omekšaju listovi
Na svaki list staviti po malo fila i uviti sarmicu
Poredjati u pleh i preliti sa malo vode i ispeći
Ispecene sarmice vruće preliti sa kiselim mlekom
Meksicke tortilje sa belim brasnom
Ознаке:
predjela
5 šoljica brašna
1 šoljica ulja
1,5 šoljica vrele vode
1 kašičica soli
Zamesiti testo i ostaviti ga pola sata u frizideru.
Podeliti na loptice, malo vece od oraha *12 komada i peći u tiganju sa jedne strane dok se ne pojave mehuri, pa 30 sekundi sa druge strane.
Ove tortilje su pogodne i za zamrzavanje, mogu stajati u frizideru
Služiti uz vruće ćevape ili kako god
Pileća krilca
Ознаке:
fbi,
FBI-rukavice,
predjela
Sastojci:
10 pilećih krilaca
100g senfa
100ml ulja
1 kašika soja sosa
malo soli
Priprema:
Umutiti ulje, senf i soja sos. Krilca dobro namazati mešavinom i ostaviti ih preko noću u frižideru. Posoliti i peći u dobro zagrejanoj pećnici.Kada jedna strana porumeni okrenuti ih da se zapeku i sa druge strane. Služiti uz "Mulen Ruž" krompir i sos od senfa
"Mulen Ruž"
Ознаке:
fbi,
FBI-rukavice,
predjela
Pojma nema čemu ovaj naziv, ali tako je pisalo- ja samo prepisujem.
Sastojci:
300g pire krompira
so,biber,majčina dušica,
2 žumanceta
10g putera
1 kašika brašna
Priprema:
Umutiti pire sa ostalim sastojcima i na pleh sipati kašičicom(ili špricem praviti kupice), ostavljati mali razmak izmedju. Peći dok ne porumeni.
Sastojci:
300g pire krompira
so,biber,majčina dušica,
2 žumanceta
10g putera
1 kašika brašna
Priprema:
Umutiti pire sa ostalim sastojcima i na pleh sipati kašičicom(ili špricem praviti kupice), ostavljati mali razmak izmedju. Peći dok ne porumeni.
"Zmajeve oči"
Ознаке:
FBI-rukavice,
predjela
Sastojci:
250g mlevene junetine
100g sojinih ljuspica
1 jaje
1 veći crni luk
so, biber
1 kašika brašna
100ml mleka
sredina iz polovine hleba
+ 6 kuvanih jaja
Priprema:
Mleko i sredinu hleba pomešati i ostaviti da se hleb natopi.
Sojine ljuspice potopiti u vrelu vodu, da nabubre
Meso, jaje, brašno i začine pomešati da se sve sjedini, dodati procedjenu soju i procedjenu sredinu hleba.
Sve pomešati. Od dobijene mase praviti pljeskavice, u sredinu svake staviti po jedno kuvano jaje(oljušteno) i uvaljati(napraviti loptu.
Peći u dobro zagrejanoj pećnici dok ne porumeni.
Služiti toplo ili hladno!!1
1 comment:
Raj za oci, prekrasni recepti
Post a Comment