Dokopam se povremeno nekog "prastarog" kuvara...I onda mesim, pravim, mućkam bućkam...Ova torta je jako ukusna (mada, za moj ukus preslatka).Kada nešto pravim prvi put, uvek sledim recept 100%. A posle već i ne, onda dodajem, oduzimam....Za sledeći put ću smisliti nešto umesto sira od dunja, a do tada ko se "usudi", uživaće.
Sastojci:
testo-
200g brašna
140g putera
50g šećera
2 (živa) žumanceta
1 kuvano žumance
2 kašike ruma
malo soli
Umesiti testo i staviti u pleh za tortu.
Ispečenu koru ohladiti i preliti sa 1cm debelim sirom od dunja.
Šne:
250g šećera
5 belanaca
Penasto umutiti da se sav šećer istopi
Šne ,kašikom, poredjati preko sira od dunja i vratiti u rernu da se na tihoj vatri zapeče, tj da se uhvati korica. Ovu tortu napraviti dva dana pre upotrebe.
Sir od dunja:
1 ,5 kg dunja
1 kg šećera
200ml vode
Dunje očistiti i sitno iseckati. Sipati vodu i skuvati da omekšaju.
Propasirati ih u multipraktiku , dodati šećer i nastaviti sa kuvanjem,ovog puta na tihoj vatri.Kuvati dok ne počne da se odvaja od dna, tj kuvati jakoooo dugo. Kada je skuvano izliti u nauljen pleh i ostaviti da se suši par dana. Iseći.
Za ovu tortu, sir nije potrebno sušiti. (ako već imate spremljen, odlično)
Mnogo mi se svidja.Ako je slatka jos bolje.Svidja mi se ovaj beli hrskavi prekrivac..njega bi prvo:)
ReplyDeleteRado bih ti poslala parce!!!
ReplyDeleteOva torta je odlična!
ReplyDelete